Google фінансуватиме будівництво міні-АЕС.

Вони потрібні ІТ-корпорації для живлення проєктів, пов’язаних зі штучним інтелектом.

 

 

Корпорація Google планує профінансувати будівництво серії малих ядерних реакторів. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на заяву компанії. З неї стало відомо, що Google підписала першу в світі корпоративну угоду про купівлю електроенергії від кількох невеликих модульних реакторів для задоволення попиту на живлення проєктів, пов’язаних зі штучним інтелектом.

.

Будівництвом міні-АЕС займеться американська компанія Kairos Power. Вона ж володітиме ними після побудови й керуватиме їхньою роботою, йдеться в повідомленні. Попередньо заплановано, що атомні станції запрацюють у 2030 році з наступним розгортанням до 2035-го.

 

Компанії не розкрили фінансових деталей, як і того, де в Сполучених Штатах будуть побудовані міні-АЕС. Не повідомляється і загальна кількість профінансованих реакторів. Відомо лишень, що для своїх потреб Google зарезервувала 500 мегават електроенергії, яку вони генеруватимуть. Таку потужність можуть давати від чотирьох до семи перспективних мініреакторів Kairos. Це можна порівняти за потужністю з одним ядерним реактором на атомній електростанції Prairie Island у Міннесоті.

 

Підписаний контракт у Google пояснили бажанням знизити вуглецевий слід на тлі стрімкого зростання споживання енергії. Вже у 2023 році центри даних, що обслуговують нейромережі та інші цифрові сервіси, споживали 3–4 відсотки всієї електроенергії США. Згідно з прогнозами, до 2030 року цей показник може зрости до дев’яти відсотків.

 

«Ми вважаємо, що атомна енергетика може відігравати важливу роль у задоволенні нашого попиту... чистим способом, більш цілодобовим», – сказав журналістам під час телефонної розмови Майкл Террелл (Michael Terrell), старший директор Google з питань енергетики та клімату.

 

Раніше про підписання угод із АЕС повідомили інші американські цифрові велетні. У травні Amazon домовилася про купівлю дата-центру, що працює від АЕС Susquehanna у Пенсільванії. У вересні Microsoft уклала 20-річний контракт на придбання електроенергії у зупиненого енергоблока станції Three Mile Island, тому реактор буде запущено знову.

16.10.2024