Війна і вибори

Ліквідація тижня

 

Сталося те, що обіцяв Петро Порошенко під час своєї президентської кампанії: Верховна Рада сьомого скликання тепер складається з нардепів з причепом «в.о.». Вибирати новий парламент будуть в режимі алюр, електоральне волевиявлення відбудеться 26 жовтня.

Що ми оберемо, на те потім і нарікатимемо, а вже зараз полічімо проблеми кампанії.

 

По-перше, вибори завжди фінансово витратні, а в країні, де йде війна, гроші насамперед треба витрачати на автомати і панцерожилети, а не на кольорові аґітки і коштовні телеефіри. З державного бюджету на наступне торжество демократії піде майже мільярд гривень, скільки похід за мандатами коштуватиме мажоритарникам — знають тільки їх спонсори.

 

По-друге, «доброзичливці» будуть шипіти про те, що в деяких округах вибори не відбудуться, бо АТО там триває і навряд чи за два місяці воно дійде до логічного завершення. Провести вибори в анексованому Криму взагалі буде неможливо.

«Реґіоналам» і комуністам пасує задуматися, де брати голоси, що компенсують їх перевірений електорат з півострова і Донбасу.

 

По-третє, задуматися треба виборцям, які, якщо вірити останнім соціологічним дослідженням, масово почали захоплюватися політичним популізмом у збочених формах. Клоуни-радикали стануть гарною заміною комуністам.

 

Котрихсь із цих писків ми вже не побачимо

 

Фрау тижня

 

Халепа з «труднощами перекладу» сталася у канцлера Німеччини Анґели Меркель. Один з її виступів дійшов до реципієнтів, які не володіють мовою Гейне і Швайнштайгера, і це гикнулося українській геополітиці. До споживачів на наших теренах інформаційні аґенції донесли слова Меркель так:

«Треба визнати, що ситуація дуже крихка, вразлива».

Потім, покликаючись на аґенцію ARD, стверджували, що канцлер Німеччини дозволила собі обмежити сценарії дій України. І вийшло:

«Український народ, звичайно, повинен мати можливість обирати свій шлях», але «це (українські дії — Авт.) не має шкодити Росії».

Свої слова Меркель обґрунтувала тим, що Україна хоче й надалі мати добрі відносини з РФ.

«Військового рішення цього конфлікту не існує... Ви маєте говорити один з одним, якщо ви хочете знайти рішення», — переконана канцлер ФРН.

 

В Україні все те сприйнято під акомпанемент «Німеччина нас зливає», а варто було звернутися до першоджерел.

 

Тішить, що страхопудами виявилися не тільки ми, а й, наприклад, поляки. Головний польський телеканал TVP розповів про взаємини між колишньою комсомольською активісткою в радянській зоні Німеччини Меркель, яка їздила свого часу на інструктаж до Москви за чекістсько-більшовицькою лінією на зустріч з резидентом російської банди КДБ в радянській зоні Німеччини майором Путіним. Сюжет поляків називався «Меркель на службі Путіна» (Merkel w służbie Putina).

 

Треба вчити мову, щоб тебе розуміли правильно

 

Халамидники тижня

 

Організатори «параду полонених», що відбувся на День Незалежності в Донецьку обов'язково отримають по повній програмі за те, що використали креатив Сталіна, який улітку 1944 року вів Москвою полонених німців. Терористи провели в Донецьку колону українських заручників, тепер справа компетентних органів — не забути покарати надто активних «ополченців» за воєнний злочин.

 

Терористів чекають тюрми

 

І міністра іноземних справ Росії Сергія Лаврова час вже брати за зябра. В контексті подій у Донецьку Лавров укотре розбудив заздрість Ріббентропа, заявивши: «Я бачив цю картину, цього параду. Я не побачив нічого такого, що бодай близько нагадувало б знущання».

 

Міністра чекає окуліст, а потім він теж піде за терористами

 

27.08.2014