Фергюсон як крах Обамової пострасової нації

Заворушення в американському місті Фергюсоні, штату Міссурі, не припиняються вже два тижні поспіль. Нещодавнє вбивством беззбройного чорношкірого юнака місцевим копом спровокувало спалах протестів, які зайвий раз засвідчили: расова проблема в США, попри урочисті реляції Білого Дому, ще далеко не вирішена.

 

 

Навряд чи вдасться колись точно встановити істинну картину тугого, що саме відбулося того фатального дня 9 серпня. Навряд чи знайдемо відповідь на запитання: чому саме загинув 18-літній афроамериканець Майкл Браун? Адже вся проблема – у деталях, а в них, як ми знаємо, ховається дідько. А кожна зі сторін протистояння описує інцидент по-своєму.

 

Відомо, що приблизно опівдні Майкл Браун зі своїм другом Доріаном Джонсоном вийшли з маленького магазинчика Quick Trip і попрямували до будинку, де мешкала бабуся Майкла. Далі, як стверджує Джонсон: «Поліціянт попросив нас зійти з дороги, а Майкл пояснив йому, що ми вже майже підійшли до бабусиного дому, тому скоро і так опинимося на хіднику. Але копа це пояснення не влаштувало».



За версією Джонсона, правоохоронець, розлючений зухвалістю Брауна, вхопив його за шию і притягнув до себе. У поліції ж стверджують, що підліток почав чинити опір представникові влади і навіть потягнувся до пістолета поліціянта, але той зреагував раніше і, вихопивши зброю, зробив попереджувальний постріл.



Доріан Джонсон заявляє, що після перших пострілів Браун нібито зупинився, повернувся до поліцейського обличчям, підняв руки вгору і закричав: «Я беззбройний, припиніть стріляти!» Однак коп, за його словами, випустив у хлопця ще кілька набоїв, і ці постріли виявилися фатальними. Попередня аутопсія, замовлена ​​родичами, показала, що в Брауна влучило щонайменше шість куль з близької відстані.

 

Важко зрозуміти чим саме керувався поліціянт. Кажуть, що він пояснював своєму начальству, мовляв побачив у руці хлопця зброю, а перед тим виїхав ловити грабіжників, тож зв’язав ці два факти докупи. У будь-якому випадку цей вчинок правоохоронця не міг не спровокувати бурю в місті, де понад 67% мешканців – афроамериканці, в той час, як поліція складається в основному з білих співробітників.

 

 

У Фергюсоні вже наступного дня почалися стихійні акції протесту, які в підсумку переросли у заворушення. У місті почався справжній хаос. На тлі сутичок демонстрантів з поліцією вулицями носилися банди мародерів, які грабувати місцеві крамнички й приватні помешкання.



11 серпня владі містечка довелося призупинити роботу багатьох громадських закладів, були закриті всі школи і бібліотеки. В обмеженому режимі працювали лікарні. До міста прибула поліція штату, а Федеральне бюро розслідувань заявило про намір розпочати власне розслідування гучного вбивства. Але це не вгамувало розлючений натовп протестувальників.

 


Акції протесту ставали чимраз запеклішими, демонстранти штурмували поліційні кордони, використовуючи каміння, коктейлі Молотова й усі підручні засоби. Правоохоронці відповідали сльозогінним газом, кийками, ґумовими кулями й водометами.

 

Паралельно з вуличними боями відбувалися інформаційні сутички. 15 серпня поліція, нарешті, оприлюднила ім'я офіцера, який стріляв у підлітка. 28-річний Даррен Вілсон на момент інциденту вже шість років успішно працював в поліції. За словами колег, він зарекомендував себе як сумлінний поліціянт, за ним не було зафіксовано жодних дисциплінарних порушень або доган.

 

Тим часом родичі та друзі Майкла Брауна, захищаючи його, в один голос стверджували, що підліток ніколи не мав жодних проблем зі законом і взагалі був дуже чемним хлопцем. Сусіди Брауна розповіли пресі, що він щойно закінчив школу і готувався вступити до коледжу.

 

Однак ідилічну картину «слухняної дитини» зруйнувало відео, опубліковане поліцією. На кадрах, знятих у тому самому магазині, з якого виходили Браун і Джонсон в той нещасливий день, видно, як підлітки скоюють банальну крадіжку цигарок.

 

Причому крадіжка плавно переросла в пограбування, коли співробітник магазину, зауваживши лиходійство, намагався зупинити  хлопців. Браун, котрий був на голову вищий за продавця, брутально відштовхнув того до шинквасу. Після цього хлопці мовчки вийшли з крамниці.

 

 

Оприлюднення цього відео лише розлютило протестувальників, котрі сприйняли його як спробу влади дискредитувати вбитого хлопця. Бої спалахнули з новою силою. У руках демонстрантів з’явилася вогнепальна зброя. Владі штату не залишалося нічого іншого, як ввести в місто Національну гвардію.


Президентові США Баракові Обамі довелося перервати свої літні вакації, які він проводив на острові Мартас-Виньярд, граючи в ґольф. Шеф Білого Дому виступив з екстреним зверненням до нації, в якому засудив вбивство Брауна, пообіцявши неупереджене розслідування.

 

Перед телекамерами президент намагався триматися стійко, створити враження капітана корабля, який попри бушування шторму не випускає штурвалу з рук. У своїй 27-хвилинній промові він звів до мінімуму емоційні моменти, надаючи перевазі фактам і аналізу.

 

Тим не менше уважні глядачі не могли не зауважити слідів розгубленості на президентському обличчі. І його можна зрозуміти, адже від початку своєї президентської кампанії 2008 року Обама робив головну ставку в політичній грі на подоланні всіх расових проблем у США.

 

«Ми стали пострасовою нацією», – любив повторювати чинний глава американської держави. Події засвідчують, що він трохи поспішив з такою заявою. Виявилося, що американська нація може вмить поляризуватися за расовою ознакою.

21.08.2014