Десь ми то вже бачили

Ніщо не нове під Місяцем, і коли придивишся до свіжих подій, то піймаєш себе на асоціаціях різних порядків.

 

Ґарант тижня

 

Президентам України пасує за штатним розкладом спілкуватися з журналістами. За часів пізнього Кучми виробили спеціальний шаблон зустрічей з провідними і впливовими, незаанґажованими та об'єктивними телеканалами: перша особа сидить за столом, вкритим сукном, залежно від уподобань особи, поруч перебувають акули пера, які  задають питання актуальні аж до виникнення печії. Петрові Порошенкові було б доцільно з'їжджати з таких рейок, напевно. Але, очевидно, щоб не страшити ортодоксальних телеглядачів, нинішній Президент робить це поважно і без поспіху. 

 

Хай там як, а завдяки таким ефірам громадяни принаймні знають, що вони знову скоро стануть виборцями (детальніше про це — трохи згодом). А ще пролунало кілька важливих тез.

 

По-перше. «У питанні Криму компромісу не буде, в питанні національних інтересів України компромісу не буде, в питанні територіальної цілісності України, її суверенітету, в питаннях незалежності України компромісу не буде. 

В питаннях економічних відносин компроміс буде, якщо буде бажання його шукати, ми його знайдемо», — озвучив власне бачення Президент.

 

По-друге, Петро Олексійович заспокоїв інформацією про те, що санкції Європи проти Росії є ефективними.

 

По-третє, знайшов у собі оракула і заявив: «Я пишаюся тим, що за мого президентства вперше за історію незалежності України фракція Комуністичної партії України припинила своє існування. Я сподіваюся, що українці, як дуже відповідальні виборці, зроблять відповідальний вибір».

 

Журналісти кивали, все йшло за сценарієм, перевіреним роками, а посполиті знову долучилися до великої політики.

 

Іноді можна говорити й на вулиці
 

 

Нендза тижня

 

Генеральна прокуратура нарешті зізналася, що псуватиме нерви народному депутатові Олександру Єфремову. Реґіонал матиме проблеми, бо Головне слідче управління Генеральної прокуратури ще 16 липня до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесло відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
 

Як тут не згадати про сепаратистські спроби від Єфремова ще у 2004 році в Сєвєродонецьку і про Олега Царьова, який зараз відомо в якому місці.

 

З мімікою тепер громадянину, яким зацікавилася прокуратура, треба бути обережнішим

 

Провокація тижня

 

Дві сотні міліціянтів, сотня протестувальників, бійка — і все це називається «Концерт Ані Лорак в одеському клубі "Ібіца"». Активісти вимагали скасувати дійство поп-діви, яка перед тим виступала в окупованому Криму, а також отримала музичну премію у Москві.

 

Могла повторитися історія, яка сталася в тому самому місті 2 травня, але минулося. Поки що відомо таке: за офіційною інформацією, травмовано по одному представнику з обох сторін протистояння. Міліціянти вкотре перестаралися, а концерт таки відбувся. «Смороду» від події буде ще багато.

 

 

Скорочення тижня

 

Всі втішилися, що незабаром народні депутати будуть мати зарплатню в межах шести тисяч гривень (плюс-мінус втричі менше, ніж отримують тепер), а було ще одне цікаве скорочення, на яке не так звернули увагу. Виявилося, що той-таки Порошенко хоче пропорційну систему з відкритими списками, а кампанія триватиме лише 45 днів.

 

Зрештою, процес вже й без того пішов, а до осені буде таке електоральне загострення, що політологи-експерти-аналітики намалюють нам багато цікавого.

 

Відкритих списків хочуть всі і давно

 

04.08.2014