To be continued…

Як казав єдиний президент Радянського Союзу, «процес пошол». В нашому випадку він (процес) за останні кілька тижнів «расширілся і углубілся», як казав той-таки політичний діяч.

 

Сепарація тижня

 

Витримавши доцільну паузу, «більшовики» у Верховній Раді у вигляді коаліції «Європейський вибір» припинили своє існування в такому форматі. УДАР і «Свобода», кілька членів «Батьківщини» і позафракційних народних депутатів вийшли з парламентської більшості, аби в такий спосіб дати можливість президентові Порошенку за сучасними правилами гри розпустити законодавчий орган і призначити вибори «народних слуг».

 

Соратники Юлії Тимошенко в масі своїй обурилися, сказали, що партнери не відають, що творять і навіть своїм вчинком підігрують Кремлю.

 

Зрозуміти тих, ким в парламенті керує Сергій Соболєв, можна — рейтинґи «Батьківщини» повзуть донизу не тільки в соціологічних дослідженнях «на замовлення», а й у тих, що для внутрішнього користування.

 

Тепер Порошенко має поставити там де треба автограф, а в державному бюджеті, який дихає на ладан, очевидно, доведеться знайти мільярд (може, півтора мільярда, але хто б то рахував), щоб десь у жовтні–листопаді електоральний здвиг відбувся ще раз. Простому виборцю цікаво буде подивитися, як працюють камери відеоспостереження, що так феєрично різнобарвили вибори 2012-го.

 

Комусь про ці коридори доведеться трошки забути

 

Відставник тижня

 

Колись Арсеній Яценюк хвалився, що може тягати ледь не центнерову штангу, тепер Прем'єр-міністр (як виявилося, про нього можна було сказати, що людина опинилася на своєму місці) пішов у відставку, бо в парламенті нема більшості, а значить все ніби по-джентльменськи. Щоправда, трохи негарно вийшло з віце-прем'єром Володимиром Гройсманом, який отримав не до кінця зрозумілий статус в Кабінеті Міністрів.

 

Самому ж Яценюку тепер треба думати, до якого табору пристати — гарних чи розумних.
Зараз ця будівля повноцінного господаря не має

 

Розкуркулення тижня

 

Леґендарна толерантність українців, трапляється, забрідає і до Верховної Ради, бо тільки так можна було пояснити існування фракції комуністів. Перебуває толерантність в тих стінах нечасто і недовго, і тому після того, як спікер Олександр Турчинов оголосив про припинення існування фракції КПУ, під куполом сталася смачна штурханина. «Червоних» трохи потуцали націоналісти, але, як кажуть в таких випадках, жертв і руйнувань нема.

 

Схильність до акторських ефектів в Раді притаманна не тільки Бенюку

 

Реанімація тижня

 

В першій декаді липня Арсеній Яценюк порахував, що тодішніх руйнувань в Донецькій і Луганській областях є акуратно 8,1 млрд грн. Оперативно тоді зреагував очільник Донеччини Сергій Тарута:

«Для якнайшвидшого відновлення півночі Донецької області ми створюємо спеціальне аґентство».

І додав, що новоявлена структура працюватиме і з бюджетними, і з благодійними коштами.

 

Інформаційний привід був на тверде «п'ять» за дванадцятибальною системою, і відтоді нічим аґентство і Тарута не відзначилися, тільки в зоні, якою мав би Сергій Олексійович опікуватися з усіх сил, стало особливо на минулому тижні помітно більше того, що треба відновлювати.

 

Український Forbes нарахував, що статки Тарути «важать» $ 479 млн., тобто 5 млрд .748 млн. грн. Можна було б ефектно округлити до «п'ятірки», вкласти гроші в аґентство, а там і решта ахметових підтягнуться. Або підтягуватися вже не буде куди.

 

Аґенству в Донецьку роботи — непочатий край

 

29.07.2014