Шпигунський скандал знову загрожує трансатлантичним стосункам

У Берліні зростає обурення черговим фактом американського шпигунства проти Німеччини. 31-річний співробітник німецької розвідки BND (Bundesnachrichtendienst), як виявилося працював і на  американську Аґенцію Національної безпеки. Чи не призведе шпигунський скандал до чергової кризи в американсько-німецьких взаєминах?

 

 

«Якщо відомості про те, що співробітник німецької розвідки був американським шпигуном підтвердяться, це поставить під сумнів перспективи партнерства зі США», – вже встигла заявити канцлерка ФРН Анґела Меркель.  І хоча американські офіційні особи поки що не коментують повідомлення про шпигунський скандал з Німеччиною, але в тому, що факт шпигунства мав місце – вже ні в кого не виникає сумніву. Німецька контррозвідка встановила, що викритий шпигун протягом двох років співпрацював з американськими спецслужбами і передав їм 218 секретних документів.

 

Вже й німецький президент Йоахім Ґаук встиг висловити своє «фе» Вашингтону та ще й пригрозити, що мовляв Німеччина готова адекватно зреагувати на недружні дії США. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, зажадав від Америки роз'яснення. «Якщо це повідомлення підтвердиться, то це вже не дрібниці», - заявив він.

 

Про арешт неназваного 31-річного співробітника розвідувального відомства стало відомо в п'ятницю, 4 липня. За даними німецької контррозвідки, подвійний агент працював на США з 2012 року.

 

Чи завдав він серйозної шкоди безпеці Федеративної Республіки? Навряд чи, бо як повідомляють німецькі ЗМІ, упійманий подвійний агент не був повноправним співробітником BND, а лише помічником у відділі закордонних місій. Тому до серйозних документів він доступу не мав. Окрім того, як тепер з’ясувалося, німця завербувала не американська резидентура, ні, він сам відправив мейла до американської амбасади, в якому й запропонував співпрацю.

 

Зрештою продавав викрадені документи цей «кріт» не якійсь недружній державі, а державі-партнеру. І в цьому твердженні немає жодної іронії. Так, Вашингтон шпигує завжди, всюди й за всіма, навіть за номінальними друзями. А після 11 вересня 2001 року ця шпигунська діяльність активізувалася на порядок. Американські спецслужби виявляють терористичні загрози ще на підступах до своїх кордонів. І варто зауважити, що деякі з ісламських терористів, котрі були причетні до атак літаками на вежі-близнюки у Нью-Йорку прибули саме з Німеччини.

 

Для американців безпека – понад усе, тому таких скандалів, як цей чи попередній з прослуховуванням телефону Анґели Меркель слід очікувати й у майбутньому. Експерт з німецьких питань Американського інституту сучасних німецьких студій Джек Джейнс пояснив: «Розвідувальна діяльність спецслужб – це невід’ємний атрибут світу в ХХІ столітті. Марно тут рюмсати, нарікати й стогнати. Це не принесе жодної користі. Треба акцептувати це як факт і діяти, враховуючи його».

 

Хоча зрозуміло, що актуальний скандал не додасть імпульсу добрим трансатлантичним взаєминам. Чому він виник саме зараз? Випадково чи був кимось інспірований? Рука Москви?

 

І хоча це може комусь здатися схильністю до конспірологічних теорій, але можна доволі впевнено стверджувати, що без російського втручання тут не обійшлося. Дуже вже «вчасно» цей скандал виник, якраз саме тоді, коли Захід спільними зусиллями мав би тиснути на Москву в українському питанні. А тепер у антикремлівських лава певне сум’яття.

 

Зрештою подвійного аґента німецька контррозвідка упіймала саме тоді, коли він спробував укласти шпигунську оборудку ще й з російськими секретними службами. Очевидно хотів стати потрійним агентом, з відповідною оплатою.

 

До речі, німець запропонував свої послуги таким самим чином: надіслав мейла російському посольству. ФСБ прикинуло, що їм доречніше: отримувати другорядні відомості від другорядного агента чи спалити його й отримати серйозний трансатлантичний скандал? Зрозуміло, що другий варіант був для Кремля значно привабливішим.

 

І тут вже питання «хто винен?» стосується передовсім Берліна й підбору співробітників для своїх спецслужб.

08.07.2014