І без АТО стрілянини вистачає

Для реґулярного поповнення адреналіну західнякам зовсім не треба терористів — вистачає своїх вар'ятів і трошки таких самих приїжджих.

 

Знову доходить до асоціацій з Диким Заходом, коли читаєш повідомлення від рівненських правоохоронців. 9 травня в Сарненському районі стався конфлікт, що переріс у стрілянину між приїжджими людьми та місцевими селянами. Є поранені. 10 травня сектор зв'язків із громадськістю УМВС України в Рівненській області оприлюднив офіційну версію події.
Знимка з місця події

 

«Місцеві жителі та очевидці події розповідають, що близько 50 озброєних, аґресивно настроєних чоловіків прибули на 16 автомобілях у Клесівське лісове господарство, щоб розділити сфери впливу на видобуток бурштину. Між "гостями" та селянами виник конфлікт, у результаті якого чоловіки відкрили вогонь по автомобілю одного з місцевих мешканців.

Згодом селяни зібрались юрбою в кількості близько двох тисяч осіб та рушили на зловмисників, які знаходились у лісі. Обурені місцеві жителі підпалили чотири автомобілі, на яких приїхали озброєні чоловіки, та десять машин розтрощили. В одному з автомобілів селяни знайшли аґітаційні листівки однієї з українських політичних організацій, в іншому — візитки з триколором, який є символом боксерської організації, до якої належать зловмисники.

Виїхавши на місце події, працівники обласного управління міліції, СРСМ "Грифон" та місцевого райвідділу вреґулювали конфлікт і затримали 16 осіб, які були причетні до стрілянини. Правоохоронці вилучили близько 15 одиниць вогнепальної зброї та набоїв до неї.

Міліціонери встановили, що затримані приїхали з Житомирської, Хмельницької та Київської областей. Вся вилучена зброя перевірена на наявність дозволів».

 

Чотири абзаци — і знову готовий сценарій для бойовика в стилі спагеті-вестерн. Якщо ж сюди причепити і небіжчика Сашу Білого, який, кажуть, мав на видобуткові бурштину на теренах Рівненщини дуже непоганий прибуток, то вже можна придумувати щось рівня раннього Квентіна Тарантіно і готуватися йти муштровим кроком по червоній доріжці десь в Голлівуді.

 

Трошки складніше покласти в сценарні рамки ідеї Правого сектору, втілені ними на Волині. Тут придався б ще й хист Ґая Річчі, який би переклав на мову кінематографії приготування націоналістів до Дня Перемоги. Починається все круто, і у волинському Правому секторі кажуть: «Використання під час урочистостей символіки провокативного характеру — червоних знамен, "георгіївських" стрічок, прапорів політичних партій та іноземних держав — буде розцінюватись Правим сектором Волині як початок спроб дестабілізувати ситуацію за сумновідомим "одеським сценарієм"»; потім доповідають, що патрулюватимуть місто й область, щоб не сталося ексцесів. І квінтесенція — запримітили ПС на Волині якихось підозрілих людей і були повністю готові 9 травня відловлювати диверсантів. Не відловили, ну але тут геній Ґая Річчі поміг би і в фіналі — був би стопроцентний горор з елементами своєрідного волинського гумору.

 

Щоправда, жартувати зовсім не хочеться після подій на Тернопільщині. 11 травня близько 03:00 до райвідділку міліції надійшло повідомлення про те, що в Залізцях виникла пожежа у приміщенні столітнього храму Пресвятої Трійці. Святиня належить до Української Автокефальної Православної Церкви. Невдовзі правоохоронці отримали інформацію про ще одну пожежу в тому самому селищі. Горіла греко-католицька церква Покрови Богородиці, яка є пам'яткою архітектури національного значення (1740 року забудови). Вогонь загасили силами чергових нарядів Зборівського райвідділу управління ДСНС і місцевої пожежної команди.

 

Навіть наші правоохоронці не можуть повірити у збіг обставин. Основна версія — підпал

 

13.05.2014