Майя зрозуміли б соціальні мережі

Фотографування себе, аватарки, Інтернет-профілі – все це для представників древньої цивілізації майя не було б цілком чужим. Адже вони також бавилися власним «я», – повідомляє вчений зі США. Написи та зображення древньої цивілізації доводять: об'єкти часто вважали живими представниками людини, наділеними її рисами. Тут можна провести аналогію з сучасними тенденціями, коли соціальні медіа-профілі стають важливішими, ніж поведінка людини в реальному житті, – розповідає антрополог Сара Джексон на щорічній зустрічі Американського археологічного товариства.

 

 

Рисунки й написи майя доводять: світ сучасних цифрових ідентичностей не був би для них цілком чужий.

 

 

У сучасному цифровому світі ідентичність людини розколюється на її власне «я» і штучно створене «я» із соціальних мережах. При чому останнє часто витісняє перше й інколи навіть стає важливішим за нього. Аналіз артефактів древньої цивілізації майя, яка існувала в Середній Америці понад тисячу років тому, доводить, що таке роздвоєння «я» було знайоме і для майя: вони вірили, що ідентичності мешкають в об'єктах і роблять їх живими. Майя давали предметам імена, розмовляли з ними і трактували так, неначе вони були живі.

 

Сара Джексон, археолог і антрополог з Університету Цинцинатті, досліджує ієрогліфічні тексти і малюнки майя. Предметом останнього дослідження науковця були так звані логограми. Це – радше абстрактні, аніж фотографічні зображення реальності, які майя різьбили на камені чи вирізали на дереві. Наприклад, коли біля зображення людини малювали символ «кістка», йшлося про «мертвого», «сонце» позначало «блискуче», «видатне», «славне» і т. д.

 

Знак «живий» Джексон виявила на таких об’єктах, як дзеркала вельмож та скульптури різьбярів. Таким чином, логічно припустити, що люди з культури майя наділяли ці об'єкти людськими рисами. Вони говорили з ними й надавали їм квазі-ідентичностей – достеменно, як і в сучасному онлайн-житті.

 

«Це відкриття може вплинути на археологію та розуміння минулих часів, – каже Сара Джексон. – Окремі аспекти опису властивостей предметів справді можна перенести в сьогодення». Коли дослідники принаймні частково зрозуміють, як майя трактували речі, стане простіше пояснити мережу їхніх відносин загалом.

05.05.2014