Як упіймати мільярди диктаторів

США вирішили серйозно взятися за справу відловлювання «чорних кас» диктаторів і корупціонерів. Для цього при ФБР створюється новий підрозділ, який допомагатиме молодим демократіям шукати мільярди, вкрадені скинутими державними лідерами. Пробною кулею для нової спецструктури станла, на нашу втіху, Україна.

 

 

Цей проект ініціював генеральний прокурор Сполучених Штатів Ерік Голдер. «У таких ситуаціях не можна втрачати часу, давати можливість знищувати докази, діяти треба максимально швидко, маючи своїх людей на місцях», – заявив Голдер.

 

Новостворена команда складатиметься з кількох десятків агентів та аналітиків. У їхнє завдання входитиме відслідковувати рух капіталів з банківських рахунків, а також придбання коштовностей, дорогих автомобілів, розкішних будинків. Адже до всього цього можуть бути причетні колишні можновладці.

 

На переконання співробітника Міністерства Юстиції США Девіда О’Ніла, ефективність роботи підрозділу залежатиме від того, наскільки представники нового уряду є готовими до співпраці. Чи нададуть вони всі необхідні документи американських слідчим, допустять їх до свідків. Адже мова у більшості випадків йтиме про зовсім «зелені» уряди, котрі самостійно навряд чи потрафлять знайти зниклі кошти, які ще мають проблеми з налагодженням власної скоординованої роботи.

 

В Україні новий підрозділ вже розпочав роботу, причому ще до свого створення. А що було робити, ФБР мусив якнайшвидше відрядити до Києва своїх досвідчених агентів, а оформляти структуру довелося вже заднім числом. Нині, за даними газети Wall Street Journal, в Україні працює приблизно десятка ефберерівців, котрі розгрібають доказову базу, намагаються знайти зачіпки на колишніх українських урядовців, відслідковують рух капіталів на їхніх контах. Працюють вони в тісному контакті з українськими колегами. До речі в їхній роботі дуже пригодилися бухгалтерські книги, виловлені з води під межигірським дебаркадером.

 

 

Про створення такого підрозділу ФБР Вашингтон подумував ще трьома роками раніше, коли довелося допомагати деяким африканським країнам відшуковувати маєтки диктаторів, скинутих «Арабською весною».  «Чому Сполучені Штати так охоче цим займаються, бо тут мова йде не лише про те, що знайдені гроші підуть на відновлення господарки молодої демократії. Тут ще мова йде про безпеку, бо якщо ці кошти вчасно не виявити, то раніше чи пізніше вони підуть на фінансування тероризму, наркотрафіку, придбання зброї тощо. Світ дуже швидко змінюється. США повинні давати свою відповідь на нові виклики часу. Якщо наступного разу буде повалений черговий клептократичний диктатор, то ми повинні мати засоби, можливості, аби впродовж короткого часу відрядити туди свою команду», – пояснив Девід О’Ніл.

30.04.2014