Виборчі ігри. Округ № 83

Разом із президентськими виборами 25 травня відбудуться і довибори у Верховну Раду України у тих мажоритарних округах, де депутати склали свої повноваження, перейшовши на роботу у виконавчі органи влади. На Галичині таких округів аж один – №83 з центром у Івано-Франківську. На Тернопільщині народні обранці вірно тримаються мандатів, а на Львівщині пані Ірина Сех, яку призначили головою місцевої облдержадміністрації, позбавила усіх шансу на чергове «свято демократії», вперто ризигнуючи з вимоги законів здати депутатський мандат. 

 

Отже, Івано-Франківськ. Тут вакантне місце народного депутата утворилося в зв’язку з призначенням на посаду віце-прем’єр-міністра України Олександра Максимовича Сича. І на цю вакансію є чимало охочих. Зупинимося на найбільш помітніших.

 

Віктор Анушкевичус

 

Головною родзинкою передвиборчої кампанії у Франківську є тутешній міський голова Віктор Анушкевичус. Обіймає свою посаду вже 7 (!) років і одного разу – на основних виборах восени 2012 року – вже було поривався перескочити у столицю. Однак зняв свою кандидатуру сам, аргументуючи тим, що ще не переробив усієї роботи в місті. І от на маєш – знову балотується. Цікаво, що Анушкевичус, якого ЦВК зареєструвала кандидатом в депутати ВРУ по цьому одномандатному округу найпершим, ніяк свого рішення досі не коментує. Подав документи і пропав – в мерії Франківська кажуть, що пішов у відпустку. Відомо лише, що на вибори зважився з подання Української народної партії, відношення до якої ще недавно сам заперечував, оскільки став заступником голови Народного Руху України.

 

Словом очевидно, що ідея переїхати на роботу у Київ для міського голови Івано-Франківська є дуже притягальною. А містяни тим часом ставляться до цього досить іронічно, зауважуючи, мовляв, хай спершу виконає обіцянки тут, а вже потім йде далі…

 

Олександр Шевченко на 1 квітня отримав такий подарунок

 

Ще один цікавий кандидат – директор ТК «Буковель» Олександр Шеченко – про свій намір взяти участь у довиборах до ВРУ в окрузі №83 оголосив ще в березні. «Я працюю з Коломойським І.В., якщо ще хтось не розібрався — не знищував футбол на Прикарпатті, не працюю з брехунами та корупціонерами, не можу подобатись всім... Але обов’язково піду на вибори до ВР як зараз, так і в осени, якщо будуть дочасні... І нікому більше жодних шансів не дам. Всім всього доброго... Борімся з собою і разом переможемо в інтересах України!!! Слава Нації!!!» – написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

Будучи вже депутатом обласної ради, у Верховну Раду Олександр Шевченко балотується вдруге – у 2012 році був основним конкурентом «свободівця» Олександра Сича і отримав 26% електоральної підтримки. Тоді Громадянська мережа "ОПОРА" звинуватила Шевченка у непрямому підкупі виборців, адже щедрість політика вражала: безкоштовні екскурсії до «Буковеля», подарунки школам, садкам, церквам тощо. Кандидату також закидають розвал футбольного клубу «Прикарпаття», президентом  якого він став у 2011 році.

 

Василь Попович почав публічну виборчу кампанію першим

 

Наступний кандидат на франківську вакансію у Верховній Раді – депутат обласної ради Василь Попович, якого на балотування благословив всеукраїнський з'їзд ВО «Свобода».  У певній мірі Поповича можна вважати спадкоємцем Олександра Сича, адже після того, як останній потрапив до Верховної Ради, Попович замінив його на посаді голови фракції «Свобода» в обласній раді.

 

Відомо, що вагому роль у перемозі Олександра Сича, який у 2012 році здобув на виборах понад 56% голосів, зіграла «правильна» партійна приналежність. За домовленостями між «Свободою» і Об'єднаною опозицією «Батьківщина», округ №83 став тоді квотою «свободівців». Фактично, так зараз і залишилося. За словами голови обласної організації ВО «Батьківщина» Дмитра Шлемка, на проміжних виборах тимошенківці не будуть висувати свого кандидата. «Партія "Батьківщина" дотримується свого слова і партнерських відносин. У зв'язку з тим, що 83-ій округ ще у 2012 році був за квотним принципом відданий кандидату від «Свободи», то і нині ми не зазіхаємо на висунення  свого кандидата на цьому окрузі», – заявив Шлемко.

 

Володимир Чорноус

 

Не висуває свого кандидата на довибори у Франківську і УДАР, який спершу підтримав у такому намірі свого партійця Володимира Чорноуса, а потім забрав свої слова назад. У результаті Чорноус – юрист, спеціаліст конституційного права, комендант наметового містечка в Києві, спортсмен – вирішив балотуватись по 83 виборчому округу як самовисуванець.

 

Віктор Вінтоняк

 

Про намір балотуватись заявив і відомий у Франківську меценат Віктор Вінтоняк. Найперше, чого він домагатиметься у разі успіху на довиборах – негайного розпуску цього складу Верховної Ради. "Крім того, в мене є бачення тих блоків питань, які є надзвичайно важливими для держави: інвестиційний блок питань, пов'язаний з економікою та блок питань по підтримці культури. Держава не зважає на розвиток культури, і наслідком є низький рівень тих же керівників партій, які допустили ту ситуацію, яка існує в країні", – переконаний Віктор Вінтоняк.

 

Цього разу на вибори балотується і кілька нових облич у політиці. Максим Кицюк – один з ініціаторів і лідерів франківського Євромайдану. Народився в Севастополі, навчається на 4-му курсі історичного факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника за спеціальністю "політологія". В ніч на 30 листопада минулого року на Максима напали троє невідомих і жорстоко побили, порізали руки і ноги. Злочинців не знайдено досі. Кошти на реєстрацію –- 12 тисяч 180 грн зібрали командою Штабу Студентського спротиву, який підтримує кандидата (умовно кажучи – скинулися хто чим міг). Про свої наміри каже наступне: «Змінювати усю систему державної влади, ламати стереотипи та впроваджувати речі, що вже існують у всьому світі, окрім України. Для цього я склав конкретну програму з заплпнованим покроковим виконанням поставлених задач. Почну з себе – робитиму те, що так рідко роблять політики - не красти, не брехати, виконувати обіцяне, спілкуватися з виборцями, займатися парламентською роботою по-справжньому».

 

Серед кандидатів-самовисуванців вже зареєстрований ЦВК викладач кафедри менеджменту і маркетингу економічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Дмитро Романюк. Він стверджує, що має чіткий план дій і програму реформ, з якими йде на вибори і запевняє, що не ставить перед собою завдання сподобатися виборцям. Мовляв, використовуватиме в риториці виключно конкретні факти і речі, які потрібні для змін у державі.  До речі, українці його більше пам’ятають, як хлопця, який кинув у Януковича яйцем. Щодо цікавого факту десятирічної давності у своїй біографії, то політик зазначає, що аж ніяк не планує "залучати" його до своєї передвиборчої агітації. Каже, що це був емоційний вчинок, який зараз згадує із посмішкою, пишуть Коломийські вісти.

 

Руслан Коцаба

 

Несподіваною стала заява скандального прикарпатського журналіста Руслана Коцаби про намір балотуватися до ВР. У соцмережі він оприлюднив номер своєї банківської картки і зазначив: «Якщо на неї до наступного вівторка поступить не менше 15 тисяч гривень, то я обіцяю зареєструватися кандидатом у нардепуки по 83-му виборчому окрузі. Рішення не спонтанне — обдумував від вранішньої прески чергового фейкового кандидата. При цьому не збираюся витрачати власні кошти — сім’я не пробачить! Бо прийматиму участь у виборчій кампанії не для того, щоби вигравати, а для того, щоби грати! Грати в хвіст і в гриву за брехню, зухвалість, продажність та популізм! Гратиму всіх, хто заслуговуватиме. Шансів на перемогу у правдорубів немає жодних, тому наголошую, що “знімлюся” заздалегідь, аби бюлетені через мене не передруковували.» Пощастило йому чи ні, але таким чином зібрав 20 тис. грн. (а це, навіть, трохи більше, ніж потрібно для реєстрації)  і вже подав документи до ЦВК одночасно із Володимиром Чорноусом.

 

Руслан Коцаба просить надавати йому якісний компромат на учасників виборчих перегонів і обіцяє “шоу” від “грубого люстратора”.

 

Микола Гавриляк

 

Тим же шляхом пішов і 22-річний активіст Микола Гавриляк. Зібравши необхідну суму через соцмережі, поїхав реєструватися до ЦВК.

«Оскільки я веду свого роду блог, який читає понад 100 тисяч франківців, які бачили і соціальні, і благодійні, і громадські проекти, що були організовані мною та моїми друзями за останні два роки, то багато з активних підписників писали, що потрібно спробувати себе у виборах і що хотіли б бачити мене в якості представника Франківська у Верховній раді України.

Я спершу зробив опитування серед читачів, майже 70% з декількох тисяч опитаних, позитивно оцінили таку ідею і висловили свою готовність підтримати мою кандидатуру.

Уже за декілька днів, я оголосив збір коштів на заставу. Основна умова була: якщо люди підтримують ідею мого висунення на вибори народного депутата, то це повинно бути не тільки на словах, а й за принципом "голосуй гривнею".
Основні напрямки роботи, які визначив для себе – це моніторинг витрат бюджету, унеможливлення його розкрадання та реалізація соціальних проектів», – розповів Гавриляк.

 

За перемогу на виборчому округу №83 також вирішили позмагаютися і вже зареєструвалися директор фінансової компанії «Декра», чи, як його називають на сайті компанії – бізнес-капітан, щирий меценат, чуйна людина і великий шанувальник всього сучасного, а також президент Українсько-Іспанської Торгової палати Михайло Петруняк, пенсіонер Володимир Тітов, генеральний директор Івано-Франківського "Облагролісу", член політичної партії Народний Рух України Ігор Шумега.

 

27.04.2014