Війна війною, а злочини – за розкладом

Кримінал і алкоголь не зважають на політичну ситуацію в країні. Подеколи аж так не зважають, що виникає відчуття переміщення в часі назад.

 

Дебоші перед мобілізацією були доброю традицією в Радянському Союзі, коли обласні воєнкоми щоденно «дякували» районним за доставу до війська потрібної кількості тіл в стані глибокого алкогольного сп'яніння. Тепер неподобство повторилося на Волині, де нетверезі солдати колобродили так, що своє слово з цього приводу мусив сказати навіть тамтешній намісник Григорій Пустовіт. Головний чиновник в області насварив і занадто веселих солдатів, і командирів, які керують призовом. До міністра в Київ інформація про бешкет якщо й дійшла, то залишилися непоміченою.

 

Росіяни вивели алкоголізм у статус культу, українцям вистачило глупства, щоб піти тим самим шляхом

 

Тепер зрозумілішою стає ініціатива, яка виникла на Рівненщині. Місцева обласна організація Народного Руху України почала формувати загони добровольців для охорони державного кордону. Рухівці кажуть, що на час виїзду на місце перебування добровольцям належить при собі мати особисті документи, зручне взуття, теплий одяг, ковдру, спальник, запас харчів на два дні. А також —зареєстровану зброю, якщо така є. Самозрозуміло, про алкоголь треба забути.

 

І, певно, актуальними тверезі озброєні законослухняні люди будуть з огляду на кримінал, який активізувався всередині країни. На тій-таки Рівненщині сталися події, як з «шалених 90-х». Міліціянти розповіли детективну історію про те, що на автодорозі «Київ–Ковель» поблизу міста Сарни невідомі особи на автомобілі «БМВ» порушували правила дорожнього руху, намагалися притиснути до узбіччя автомобіль «Мерседес Спрінтер», створюючи тим аварійну ситуацію. Далі, як завжди, — барвиста мова прес-релізів від правоохоронців:

«Черговим райвідділу негайно було орієнтовано про дану подію інспекторів взводу ДПС ДАІ з обслуговування стаціонарного посту №2 міста Сарни. На місці події правоохоронці побачили автомобіль "Мерседес", водій і пасажир якого бортували заднє ліве колесо. Зі слів водія, зясувалося, що особи, які створювали небезпеку на дорозі, кидаючи скляні пляшки під колеса його автомобіля, пробили йому колесо, в результаті чого він змушений був зупинитися. Зупинився і водій автомобіля "БМВ". З машини вийшли троє молодиків і почали вимагати у водія та пасажирів "Мерседеса" гроші. При цьому погрожували фізичною розправою. Сутички вдалося уникнути завдяки автомобілістам, які  поспішили на поміч. Зловмисники втекли в напрямку Києва.

Інспектори ДПС одразу ж розпочали пошуки автомобіля "БМВ". Згодом він був помічений правоохоронцями на 246-му кілометрі автодороги "Київ–Ковель" біля села Дерть. У салоні автомобіля перебувало троє молодих чоловіків. Коли зловмисники побачили патрульний автомобіль ДАІ, водій "БМВ" збільшив швидкість та почав тікати. Увімкнувши проблискові маячки, супроводжуючи це звуковою сиґналізацією, правоохоронці почали переслідування. Однак водій БМВ, іґноруючи законні вимоги працівників Державтоінспекції, вперто продовжував рух та неодноразово створював аварійні ситуації на дорозі.

Досвідченими правоохоронцями автомобіль було заблоковано і зупинено на ґрунтовій дорозі поблизу села Остки Рокитнівського району. За кермом автомобіля "БМВ" перебував 39-річний киянин. Він та пасажири були в стані алкогольного сп'яніння. Автомобіль та зловмисники були затримані працівниками ДАІ та доставлені в Рокитнівський районний відділ міліції.

Крім того, до міліції надійшло ще декілька повідомлень щодо вимагання коштів у громадян трьома молодими чоловіками. Зокрема, на автозаправній станції поблизу міста Сарни вони залякували громадянина і потім відібрали 400 гривень. Побачивши у райвідділі затриманих, чоловік одразу впізнав своїх кривдників. Чи причетні вони до інших злочинів, наразі з'ясовують правоохоронці».

 

Готовий сценарій для середньобюджетного бойовика. Тим більше, що від російського кіна такого штибу патріотично налаштовані громадяни хочуть відмовитися. А щоб не з'явилися «діри» в ефірі, треба оперативно фільмувати, беручи для сценарію просто повідомлення МВС. І якщо долучити леґенди, які ходять про бандитів у наших краях, то кіно вийде цікавішим. Як-от у разі, коли народилася леґенда в Івано-Франківську про представників самооборони, що затримали десятьох мешканців Вінницької області, які буцімто намагалися захопити ювелірну крамницю в середмісті. Тепер у Франківську думають, чи справді то були бандити, чи сепаратисти, бо вбрані були люди з лихими намірами у камуфляж і балаклави. А в наші часи про таке відразу задумуються і роблять належні висновки.

 

Головне, щоб фільми закінчувалися happy-end'ом

 

22.04.2014