Європерспективи України

Європейська Унія, послуговуючись емоціями, багато наобіцяла  Україні. Тепер Європі варто було б конкретно продемонструвати, які перспективи вона реально здатна запропонувати Києву. Верховний представник ЄУ з питань закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон знову прилетіла до України, слід сподіватися, що багато питань упродовж її візиту буде з’ясовано.

 

 

Німецькі тележурналісти зафіксували момент відльоту баронеси Ештон до Києва. «Європейська Унія хвилина за хвилиною відслідковує ситуацію в Україні, яка змінюється дуже динамічно», – повідомляє вона на камеру, на її обличчі легко читається стурбованість. Стурбованість за що? «ЄУ очікує від кожного в Україні усвідомлення власної відповідальності, поведінки, яка була б в інтересах єдності, суверенітету, незалежності й територіальної цілісності країни», – пояснює вона. Це значить, що повз увагу Брюсселі не пройшли й спроби політиків у Харкові, на Донбасі, в Криму виступити з фрондерськими заявами щодо новосформованої влади в Україні. Відомо теж, що ці політики, котрі всі без винятку орієнтуються  на Росію, мають достатньо прихильників серед місцевого населення.

 

Багато кому в Україні здається, що Західній Європі глибоко байдужі питання територіальної цілісності України. Насправді ж – це велика помилка. Для брюссельських політиків розпад чи розділ України бачиться у найстрашніших кошмарах. «Через всі політичні рішення нової української влади червоною ниткою повинне проходити збереження територіальної цілісності та національної єдності України», – наголошує міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, котрий летить до України разом з Ештон. Зовсім недавно він візував зі своїми колегами з Польщі й Франції договір між українською тоді ще опозицією і тоді ще владою, який дозволив припинити кровопролиття на Майдані.  

 

Договір став поворотним пунктом в історії протистояння Майдану й влади. Німецькі медіа тоді, після переговорного марафону, який тривав майже добу, вшановували свого міністра як героя. Його навіть назвали «міністр-марафонець».  

 

У будь-якому випадку місія європейських міністрів значно покращила реноме Унії, як політичної структури, здатної радикально впливати на міжнародну політику. Адже паралельно з переговорами решта міністрів закордонних справ країн-членів ЄУ нарешті працювала в Брюсселі над запровадженням реальних санкцій до тих українських можновладців, котрі були причетними до застосування сили проти протестувальників. Складається враження, що брюссельців таки добряче зачепило те «Fuck the EU!» від помічниці держсекретаря США Вікторії Нуланд. ЄУ не бажає більше терпіти таких образ, а тому вирішила довести, що й вона здатна на рішучі зовнішньополітичні кроки. Окрім санкцій міністри на своїй нараді нагадали й за Угоду про асоціацію й зайвий раз пообіцяли, що «двері для України відчинені».


«Наша пропозиція щодо політичної асоціації та економічної інтеграції залишається в силі», – спільно пообіцяли міністри.  Хоча тоді, в п’ятницю, вони ще до кінця не усвідомлювали, наскільки швидко доведеться відповідати за свої слова.  Адже станом на понеділок: Віктор Янукович утік, попередній уряд повністю позбавлений повноважень, а нова влада вже заявляє про намір активізувати євроінтеграційний напрямок. А тут ще й Україна виконала свою головну обіцянку, дану напередодні саміту у Вільнюсі: з в’язниці випущено Юлію Тимошенко. І, до-речі, консерватори в Європейській Унії все ще роблять на неї серйозну ставку в той час, як в Україні її вже давно вважають «збитим льотчиком».

 

І знову руба стає питання грошей. Від європейських політків, зокрема, від тієї ж Ештон звучали обіцянки надати серйозну фінансову допомогу. Тепер саме час її конкретизувати, а незабаром і реалізувати. Хоча тут вже залежить від української сторони: наскільки оперативно вона зможе стабілізувати ситуацію в країні, створити фаховий, дієздатний уряд та ухвалити програму його діяльності. «Ми не можемо відвернутися від викликів цього історичного моменту», – заявив Єврокомісар з економічних питань Олі Рен, коментуючи питання надання кредитів для України.

 

На яку суму може розраховувати Україна? Нещодавно промайнула цифра – 20 мільярдів євро, також були обіцянки активізувати інвестиційний потенціал Європейської Унії.  Але чи зважиться вже новий уряд провести непопулярні реформи, на яких наполягав Міжнародний Валютний Фонд? Лише у тому випадку, якщо перехідний кабінет дійсно буде суто технічним, а його міністри не матимуть політичних амбіцій.

 

У будь-якому випадку після всіх драматичних подій останніх трьох місяців в України тепер немає альтернативи європейській інтеграції. Сумнозвісна багатовекторність вмерла остаточно й безапеляційно. «Своєю мужністю і своєю силою ви проклали собі шлях до Європи, – заявив у суботу ввечері зі сцени Майдану польський депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, – тепер ви мусите у мирний спосіб розбудувати демократичну Україну».

 

Але чи такі вже «відчинені двері для України»? Тут є певні застереження. Так, Угоду про асоціацію врешті-решт буде підписано, як і Угоду про зону вільної торгівлі. Але щодо перспектив повноцінного членства в Унії існують великі сумніви. Багато хто в Брюсселі не вірить, що Україна готова до виконання вимог, необхідних для вступу, а тому закликає не давати українському народу марних надій. Наскільки виправдані ці сумніви щодо України стане зрозумілим найближчими місяцями.

24.02.2014