Тернопільські коломийки у новому форматі

Попри протести прокурорів, Тернопільська обласна рада цілком леґітимно, більшістю голосів визнала Народну Раду України органом, уповноваженим представляти інтереси народу, створила виконком та загони народної самооборони.

 

 

Депутати — за…

 

За рішенням обласної ради загони народної самооборони очолив Олександр Варакута — професійний військовик, який свого часу командував підрозділом Національної ґвардії, що дислокувався в Тернополі.

 

Не минулося на сесії обласної ради Тернопілля й без висловлення недовіри голові облдержадміністрації Валентинові Хоптяну. Щоправда, за це питання порядку денного депутати голосували повторно, адже кількома тижнями тому народні обранці вже пробували позбавити президентського намісника посади. Тоді їм це не вдалося — «за» проголосували лише 62 депутати, тому питання про відставку Хоптяна було подано на розгляд президента. До суботи 25 січня Віктор Янукович із цього приводу своєї позиції не висловив, тому депутати вирішили голосувати знову. Спроба номер два була ефективнішою — під час таємного голосування 81 обранець народу віддав свій голос за відставку очільника Тернопільської області.

 

Також депутати облради рекомендували сільським, селищним, районним, міським радам Тернопілля скликати позачергові сесії, на яких розглянути й вирішити питання щодо визнання Народної Ради України колеґіальним органом. У рішенні обласної ради також зазначено: «Встановити, що на території Тернопільської області не можуть проводитися заходи за участю особового складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, інших правоохоронних органів з використанням спеціальних засобів, зброї та військової техніки, спрямовані на обмеження прав громадян на проведення мирних зібрань».

 

Не забули обласні депутати звернутися й до Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ та міжнародного співтовариства з проханням допомогти українському народові зберегти демократичний устрій і не допустити остаточного встановлення в Україні диктатури та узурпації влади Президентом України.

 

Однак повернімось до створення виконкому, бо це, мабуть, єдине питання, яке ухвалили не без дискусій. Та й після його ухвали у тернополян залишилося чимало запитань до його складу.

 

Отож у рішенні, за яке проголосував 81 депутат, зазначено, що виконком, а не виконавчий комітет і тим більше не Народна Рада, утворений «у зв'язку з узурпацією влади Президента України та Верховною Радою України через прийняття 16 січня 2014 року в неконституційний спосіб ряду законів, які ведуть до встановлення диктатури в державі та звужують зміст і обсяг існуючих прав і свобод громадян…».

 

Пізніше стало відомо, що у повноваженнях виконкому — контроль роботи департаментів та управлінь облдержадміністрації. До його складу увійшли кандидати, яких рекомендував Штаб національного спротиву й обласна рада. До виконкому увійшли представники всіх опозиційних партій та позафракційний депутат Степан Барна. Щодо персоналій, то серед них є такі, котрі вже встигли «надокучити» тернополянам своїми солодкими обіцянками під час місцевих виборів і навіть останніх виборів до Верховної Ради. На жаль, їх передвиборча діяльність зазнала фіаско, а професійна — залишає чимало запитань. Проте, як зауважили самі ж таки члени виконкому, тепер не той час, щоб проводити розбірки польотів, а тому відтепер усі без винятку члени контрольно-координаційного органу покажуть, як не на словах, а на ділі люблять Україну і що їм варто довіряти. Побачимо, як там буде…

 

До складу виконкому увійшли також голова облради Василь Хомінець та обидва його заступники. Ось тут і виникла чи не єдина під час сесії дискусія: чи бути в складі виконавчого комітету першому заступникові голови, «єдиноцентристові» Сергію Тарашевському? Свободівець Володимир Стаюра висловився за те, щоб з керівництва ради тільки голова і його заступник Олег Боберський (УНП) стали членами виконкому. Свою пропозицію мотивував тим, що «Єдиний центр» не брав участі в Майдані. Сергій Тарашевський заперечив, мовляв, брав, до того ж від самого початку. Та й на цьому засіданні депутати від ЄЦ голосували як патріоти України. В остаточному підсумку Сергій Тарашевський таки увійшов до складу виконкому.

 

Попри те, що кількісний склад виконкому поки що не остаточний, вже визначено його керівний склад. Очолив його керівник Штабу національного спротиву Володимир Стаюра. Також обрано п'ятьох його заступників: Володимира Болєщука, Наталію Михно, Василя Турецького, Любомира Шимківа, Володимира Мартинюка. Керівники комітету пояснили, що контролюватимуть роботу керівників управлінь облдержадміністрації. Наразі визначено структуру виконкому й розподілено обов'язки між її членами: кожен його представник візьме під свій контроль певний напрямок роботи. Члени цього контрольно-координаційного органу працюють на громадських засадах.

 

А прокуратура — проти!

 

Поки народні обранці збираються на сесії, голосують за ті чи ті рішення, в Тернопільського окружного адміністративного суду й прокуратури області є своє, як вони стверджують, законне бачення розвитку подій. Приміром, Тернопільський окружний адміністративний суд 29 січня задовольнив позов прокуратури області щодо скасування незаконних рішень, прийнятих Тернопільською обласною радою 25 січня 2014 року. «Саме того дня, на позачерговому пленарному засіданні 48-ої сесії Тернопільської обласної ради прийнято низку незаконних рішень, зокрема: "Про утворення виконкому Тернопільської обласної ради", "Про визнання Народної Ради України як колеґіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України" та інше», — йдеться на офіційному сайті прокуратури області. Також прес-служба прокуратури області повідомляє, що чинне законодавство не надає повноважень органам місцевого самоврядування визнавати представницькими ті органи, які утворені не у відповідності до Конституції України та вимог чинних законів, і надавати іншим місцевим радам рекомендацій щодо визнання таких нелеґітимних органів.

 

Також 30 січня суд задовольнив позов прокуратури області щодо скасування незаконного рішення «Про недовіру голові Тернопільської ОДА», ухваленого Тернопільською обласною радою 25 січня 2014 року. Прокуратура також не забула наголосити, що за невиконання рішень суду передбачена кримінальна відповідальність за статтею 382 ККУ (невиконання рішення, ухвали суду).

 

«Нагадуємо, Конституцією України й іншим діючим законодавством не надано повноважень місцем органам самоврядування визнавати представницькими ті органи, які утворені не у відповідності до Конституції України та вимог чинного законодавства. Отож, всі розпорядження, вказівки, які діють від імені так званих виконкомів чи інших нелеґітимних органів, є незаконними», — йдеться в офіційному повідомленні.

Натомість керівники виконкому таки не збираються виконувати рішень суду. Кажуть, виконком подаватиме апеляцію до Львівського апеляційного суду, і до того часу, поки ця інстанція не винесе остаточного рішення, судове скасування правочинності ухвалених 25 січня постанов — не дійсне.

 

До слова, прокуратура Тернополя намагається оскаржити й рішення міської ради щодо перейменування майдану Мистецтв на площу Героїв Євромайдану. Там впевнені, що воно ухвалене без дотримання процедури, мовляв, потрібно було спершу провести громадські слухання. На те міський голова Сергій Надал відповів, що чимало тернополян звернулися до нього з такою пропозицією, тому й було вирішено винести це питання на сесію, на якій народні обранці виконали волю народу. Де була та сама прокуратура, коли два роки тому вирішили перейменувати вулицю Чарнецького на Героїв Крут? Мешканці й досі шукають правди в судах і намагаються довести, що їхньої думки тоді ніхто не питав. Суд першої інстанції вони програли…

 

03.02.2014