Вчені омолодили мишу. На черзі люди?

Американські та австралійські вчені створили спосіб, як обернути процес старіння, омолодивши дворічну мишу до 6-місячного віку. Невже незабаром аналогічне омолодження чекає людей?

 

 

Омолоджена до біологічного віку 6 місяців дворічна миша.

 

Команда вчених з Гарвардського університету та Університету Нового Південного Вельсу створила спосіб, як повністю відновити ефективність клітин та обернути старіння м’язів. 

 

Дворічній миші впродовж тижня вводили препарат, який обернув ключові індикатори старіння  організму до шестимісячного віку. Вчені пояснюють, що це те саме, що заставити 60-літню людину відчути себе 20-річною.

 

Наукова стаття, яка описує прорив у боротьбі зі старінням, вийшла 19 грудня у журналі Cell під назвою «Скорочення NAD+ як причина псевдогіпоксії, яка руйнує ядерно-мітохондріальну взаємодію в процесі старіння». Вчені сподіваються, що вже за рік цю методику протестують на людях і вона стане ефективним знаряддям боротьби з такими недугами, як рак, деменція та діабет. 

 

Розробляючи дану методику, команда науковців зосередилася на ділянках клітин, які виробляють енергію та називаються мітохондріями. З часом зв’язок між мітохондріями та рештою клітин слабшає, що призводить до деградації клітинного ядра. Це, у свою чергу, призводить до незворотних змін в організмі, прояви яких ми називаємо старінням. 

 

Під час експерименту біологи вводили миші органічний кофермент, названий нікотинамід-аденін-динуклеотид (NAD), кількість якого в організмі з віком неухильно зменшується. Поповнення цієї сполуки призвело до радикального омолодження усього організму.

 

Як пояснив суть дослідження його співавтор, професор Гарвардської школи медицини Девід Синклер, «виявлені причини старіння можна порівняти з життям у шлюбі. Коли чоловік і дружина молоді,їхні стосунки відбуваються в гармонії. Проте після багатьох років спільного життя гармонія дає збій. Тож, як і у випадку з подружньою парою, відновлення ефективної взаємодії між мітохондрією та ядром вирішує усі супутні проблеми».

 

За словами іншого співавтора, старшого наукового співробітника Університету Нового Південного Вельсу доктора Найджела Тернера, зворотнє обернення старіння «виявилось надзвичайно стрімким». 

 

«Упродовж життя миші ми дуже ретельно стежили за біологічними показниками її старіння. Те, що її організм омолодився так швидко, стало для нас великою несподіванкою», - сказав Тернер.

 

За його словами, «чарівна» омолоджуюча пігулка коштувала би для людини приблизно $ 50.000 в день (у ціну входять складна процедура синтезування коферменту).

 

Клінічні випробування препарату, створеного на основі NAD. розпочнуться вже наступного року. Дослідники особливо не бояться побічних ефектів, адже нікотинамід-аденін-динуклеотид виробляється самим організмом. 

 

«Медикам відомо, що під час таких захворювань, як деменція, рак та цукровий діабет типу 2, порушується внутріклітинна взаємодія. У нашому дослідженні ми сфокусувалися на м’язах, проте його результати актуальні для багатьох інших захворювань у тканинах та органах, які також супроводжуються збоями внутріклітинної комунікації. Я не знаю, чи воно дозволить людям доживати до 150 років. Проте можемо сподіватися, що останні 20-30 років свого життя ми зможемо прожити здоровіше», - стверджує Тернер.

30.12.2013