Полетіли голови...

Президент звільнив десятеро голів районних державних адміністрацій в Галичині. Серед причин називають і політику, й особисті заяви голів, а також ці звільнення пов'язують з новопризначеними головами ОДА. Хоч би які були офіційні причини, факт залишається фактом: більшість звільнених в Україні голів РДА припадає саме на Галичину.

 

 

Не минуло і двох місяців відтоді, як Галичина зазнала кадрових змін серед намісників, і ось тепер посипалися голови РДА. З-поміж 24 звільнених в один день районних керівників 10 припало на Львівську, Івано-Франківську та Тернопільську області. Причому найбільше в Галичині, та й в Україні загалом, «постраждала» Івано-Франківщина. Аж шестеро тутешніх голів РДА позбулися своїх посад. Натомість на Тернопіллі — троє, а на Львівщині — лише один.

 

Якщо конкретніше, то на Івано-Франківщині без голів наразі лишилися Городенківський, Богородчанський, Тлумацький, Тисменицький, Галицький та Косівський (батьківщина теперішнього намісника в області Василя Чуднова) райони. У Тернопільській області посад позбулися голови РДА Козівського, Зборівського та Бережанського районів, у Львівській — Пустомитівського. В розпорядженнях Президента щодо звільнення цих голів немає жодного «у зв’язку з...», а лише де-не-де є «згідно з поданою ним заявою».

 

Декілька причин звільнення голів назвав «Z» політолог Тарас Случик: «Частина голів поплатилась своїми посадами через невиконання певних неформальних доручень влади, частина — через те, що не змогла завадити виїзду активістів на Майдан до Києва, а частина — через те, що новий керівник області просто оновлює команду, з якою буде працювати. Серед звільнених голів не було активістів чи публічних прихильників Майдану. Хіба що ті, хто сам подав заяву на звільнення, можуть не погоджуватися із певними діями влади або ж не бачать себе у команді нового губернатора». Загалом масове звільнення голів РДА по всій Україні Тарас Случик пояснює здебільшого політичними причинами.

 

Народну приказку, що «нова мітла мете по-новому» на першій своїй прес-конференції близько місяця тому підтвердив і новопризначений намісник Василь Чуднов. Він змінив усіх заступників голови ОДА, крім керівника апарату. А також запланував звільнення кількох голів РДА. Як писали «Ліхтарі Галицькі», серед претендентів було названо голів Косівської, Тисменицької, Городенківської, Долинської, Рогатинської та Галицької районих адміністрацій. Цей набір майже повністю відповідає спискові сьогодні звільнених.

 

Серед громадськості Галицького району обговорюють, що голова Галицької РДА Григорій Івасишин міг поплатитись посадою через свою партійну ненадійність, оскільки він реґулярно міняв партійну приналежність, щоб пристосуватися до посади. Також є непідтверджені думки, що не останню роль у його звільненні відграло і наполегливе бажання голови Галицької районної організації ПР і першого заступника голови РДА Володимира Бродовича очолити виконавчу владу в районі. Адже він не приховував і не заперечував свого бажання прислужитится галичанам на посаді голови. Сам Бродович від коментування факту звільнення голови РДА відмовився.

 

А от чому серед звільнених опинився, скажімо, голова Тлумацької РДА, «Z» пояснив депутат Тлумацької районної ради («Фронт змін»), журналіст та краєзнавець Михайло Буджак: «Відтепер звільнений голова Тлумацької РДА Василь Сенів був чи не найпоряднішим з усіх голів, який справді дбав про людей і район. За його звільнення ніколи не проголосувала б сесія райради. Але в кожній отарі є паршива вівця. Хтось вищому керівництву писав на нього кляузи. Окрім того, він мав розмову із новопризначеним губернатором Чудновим і, як сам сказав згодом, зрозумів, що йому потрібно йти. Тож подав заяву на звільнення. Думаю, що як людина порядна, Сенів вважав, що в якійсь мірі відповідає і за дії влади на Майдані, бо він цю владу представляв. Ось ці фактори і стали поштовхом до його рішення про відставку. Але в районі це звільнення нікого не тішить».

 

Водночас голова Тисменицької районної ради Володимир Семенів у звільненні голови РДА Івана Росіцького політичної складової не вбачає. З його слів, заяву про звільнення пан Росіцький подав ще за колишнього намісника в області Михайла Вишиванюка, тобто задовго перед призначенням нового намісника чи сьогоднішніми революційними подіями.

 

Отож влада оновлює свої лави. Спочатку на обласному рівні, а тепер на районних. До слова, можливі вагомі зміни і в центрі. Прийнаймі цього прагнуть у самій провладній партії, звертаючи увагу прем'єр-міністра на високий рівень корупції у владі та необхідність оновлення складу уряду на 90%. Азаров, своєю чергою, пообіцяв повернутись до питання кадрових змін в КМУ після свят, наприкінці січня.

 

18.12.2013