Добре перейматися погодою і думати, чи брати з собою на завтра парасолю чи відразу валянки. Добре дивитися про революції в теплих Таїланді і Єгипті. А коли в Україні потепліло, то тут вже й не скажеш, що добре.

 

Революція тижня

 

801 рік тому дітей також лишили напризволяще. Нічого нема нового в цьому світі

 

Чомусь перші асоціації від того, що відбувається в країні, виникають в паралелі міністрів внутрішніх справ Юрій Кравченко – Віталій Захарченко. Перший самозастрелився двома кулями в голову (спеціалісти в питаннях суїциду поважно кивають головами і кажуть, що таке може бути), другому зараз треба просто думати головою.

 

Євромайдан, з яким не знали, що робити, став новою революцією. І треба за то подякувати міністру Захарченку. Якщо хтось пояснить логіку того, що сталося в ніч з п'ятниці на суботу, то йому пасує йти працювати секретарем Ради національної безпеки і оборони.

 

Спробуємо скласти пазл: дітлахи стоять на головній площі країні і тішаться, що від них щось залежить. Як казали Ераст Фандорін і Еркюль Пуаро, це раз. У вікенд перед дітлахами з'являються гобліни (це вже не Боріс Акунін і не Аґата Крісті, а Джон Рональд Руел Толкін) і починають їм пояснювати, як треба жити. Пояснюють за допомогою кийків і лагідних стусанів берцями в писок. Це два. Потім ті самі діти далі стоять на Майдані з плакатами «Нас не можна бити» і «Наша зброя – любов». І тут вже приходить Герберт Вельс, його «Машина часу» і елої та морлоки. Так робиться мирна революція. Тепер згадуємо про дитячий Хрестовий похід в 1212 році. Малеча (елої) йшла в сторону Святої Землі, дуже швидко дітей полонили бербери (морлоки) і продали в рабство. Це три.

 

Не можна робити революцію з допомогою Гаврошів, але на минулому тижні про це ніхто не подумав.

 

Язики тижня

 

 

Деякі наші політики стали б знахідкою для слідчого-початківця. Так «путатися в показах» треба вміти. Гарно піймав на недружбі з цифрами людину, яка б мала з ними дружити найкраще, київський журналіст Юрій Вишневський. В своєму блозі він написав: «Якщо я сказав хоч одне слово неправди – хай мене завтра відправляють у відставку», – заявив Микола Азаров в телепрограмі «Шустер Live» 22 листопада. Буквально кількома хвилинами раніше в тій же програмі він і сказав неправду, причому двічі.

 

По-перше, заявив, що «наші поставки» до Росії впали «майже на чверть», по-друге, що «Російська Федерація займає в нашому експорті більше третини».

 

Держстат повідомляє зовсім інші цифри: експорт українських товарів до Росії в січні–вересні 2013 року порівняно з тими самими місяцями минулого року скоротився на 13,4 % , тобто не «майже на чверть», а менш ніж на одну сьому частину. Частка експорту до Росії в загальному обсягу українського експорту становила за дев'ять місяців 2013 року 24,7 %, за минулий рік – 25,6 % , тобто близько чверті, але ніяк не «більше третини».

 

Люди, які зробили Миколі Яновичу сторінку в соціальній мережі, мали б ще пояснити йому, що існує така штука, як Інтернет, і там можна навіть взнати, що коїться в Україні і світі. Не пояснили, і з цифрами в Азарова сталася чергова конфузія. «Якщо ми зуміємо і здатні знайти колосальні фінансові ресурси – приблизно за оцінками це 160 млрд євро, – якщо зуміємо в історичному плані достатньо швидко перебудувати свою економіку, значить, зона вільної торгівлі обернеться для нас виграшем, ми піднімемося в конкурентному плані, ми станемо могутньою державою. Це треба розуміти і чітко в цьому собі звітувати», – прозоро натякнув європейцям, чого від них хочуть в грошовому еквіваленті українські урядовці, прем'єр-міністр.

 

Потім були довгі пояснення, звідки саме взялися ті 160 мільярдів, високочолі науковці демонстрували формули, аж раптом зі своїми цифрами вигулькує нардеп-«реґіонал» і співвласник ВАТ «Мотор-Січ» В'ячеслав Богуслаєв, і каже: «Я бачив їх підрахунки, та вони помились десь у п'ять разів. Я вже говорив, що, на мою думку, на модернізацію промисловості – приблизно 10 тисяч головних заводів та фабрик – потрібно близько трильйона євро за десять років. Це моя точка зору, яка виходить з мого досвіду». От так можна, виявляється, гроші любити.

 

А, мабуть, найгарніше заплутався також нардеп і за дивним збігом обставин «реґіонал» Анатолій Кінах. Шеф Української Спілки промисловців і підприємців сказав, що ніхто з його колеґ, крім Валентина Ландика, не мав ніц проти євроінтеґрації України, яку влада успішно провалила у Вільнюсі. От всі були за, але якось так вийшло, що прислухалися тільки до Ландика. Зрештою, Анатолій Кирилович ще з часів тамтої революції вміє випливати догори. Навряд чи щось станеться з ним зле і цього разу.

 

На Майдан Анатолія Кириловича пускати більше не варто

 

 

Ну це все тижня

 

«Я виходжу з Партії реґіонів і зі складу фракції Партії реґіонів у парламенті», – сказала як відрубала Інна Богословська. Громадянка, в яку ледь не плювалися телеглядачі під час її виступів на телешоу, тепер каже якісь неадекватні для неї речі.

 

Виходячи з партії, Інна Германівна голосно гримнула дверима, виставивши свій план дій. «Перше і найголовніше – це створити нову більшість у парламенті і зробити з українського парламенту головний політичний центр України... Друге – звернутися від нової більшості до спікера парламенту В.В. Рибака з вимогою організувати роботу вищого законодавчого органу країни. Якщо він не згоден або не в силах – він має подати у відставку, народ України буде йому вдячний», – йдеться у відкритому зверненні Богословської до громадян України.

Третій пункт в її плані – «відправити у відставку уряд Азарова».

«Четверте – запропонувати Януковичу варіант, який може вберегти Україну від кровопролиття і зберегти Януковича, членів його сім'ї та найближче оточення від відплати: негайно звернутися до ЄС про скликання позачергового саміту Україна–ЄС для підписання Угоди про асоціацію, підписати угоду і подати у відставку», – пропонує Богословська.

 

На її думку, такий план дій – «єдиний варіант безкровного розвитку подій і демократичних виборів президента». «Якщо такий сценарій не реалізується, кровопролиття в країні не уникнути», – впевнена Богословська.

 

Тепер і Богословська виявилась опозицією. Одні кажуть, що то щури тікають з корабля, який тоне, а інші згадують Макіавеллі та його роздуми про зраду.

 

Як можна не повірити у щирість цієї жінки?

 

Кінець тижня

 

Це таки кінець. У прямому і переносному сенсі. В неділю ввечері депутат Севастопольської міськради від ПР Сергій Смольянінов розпочав збір підписів під зверненням до президента Росії Володимира Путіна з проханням ввести війська в Україну.

 

«В результаті відмови народу України та її законно обраного Президента В.Ф. Януковича від підписання грабіжницької асоціації з Євросоюзом, західними спецслужбами і їх аґентами, ініційована спроба повалення законної влади в країні. Для цього організовані заворушення і проплачені мітинґи у ряді міст України та інформаційні атаки в ЗМІ, на фінансованих США Інтернет-ресурсах», – заявив депутат.

 

Потім Смольянінов нагадав, що на сайті Білого дому США розміщена петиція, автори якої просять Президента США Барака Обаму здійснити інтервенцію збройних сил США в Україну для скинення режиму Януковича.

 

«Звертаємося до Вас, і просимо надати військову та іншу допомогу братньому народу, Уряду та Президенту України для захисту суверенітету країни, російського населення Криму й інших реґіонів України. Просимо погодити з Урядом України введення на територію країни збройних сил Російської федерації, для захисту від армії США і їх НАТО-вських аґресорів», – звернувся кримський депутат до російського президента. І чого барон Вранґель в Криму не втримався?

 

Ці товариші неодмінно б допомогли реалізувати прагнення Смольянінова

 

04.12.2013