Радієві скреготи.

Особисто не люблю радія. Іде мені на нерви не тільки тому, що хрипить, тріскотить, пищить і виє, але й тому, що говорить, співає і грає те, що воно хоче, а не те, що я хочу. Всетаки проти радія не аґітую, бо знаю, що осмішив би себе не менше, як наприклад Войцєховскі виборами. Адже грубі тисячі українців мають радія і люблять йoгo вислухати від дошки до дошки. Навіть такі, що спромоглися тільки на детектор і здані на ласку львівської радіостації, на її смак чи радше несмак.

 

Справа Закарпаття, спільної границі, довголітної традиції і т. п. це справа немалої ваги, хоч і невеликої території і польське радіо не може в цій матерії стояти осторонь. Ніхто за те не може мати до нього претенсій. Навіть, коли воно пускає сильно непровірені чутки. Його право, совість і рахунок. Але не мусить ображувати людей, які говорять мовою тисячів його абонентів. Нехай це лишить газетам зпід стягу "Слова Народового" чи іншого "Ікацу". Віримо, що возьметься до них новий пресовий декрет і вкоротить вискоки в сторону нашого народу, які ображують нас, а компромітують їx.

 

Пане Радіо! Направду нам не випадає пускатися на таку ховську стежку. Уявіть собі, що якась польська ґазета має велику часть українських передплатників. Чи зважилась би писати так про українців, де вони не жилиб, як це ви час до часу позволяєте собі говорити.

 

"Поп Волошин уцек з Хусту до Праґі"...

 

Припустім, що втік, припустім що Волошин, але чому "поп", коли Тісо "ксьондз"?! Адже обидва кінчили той сам університет і визнають примат Вселенського Патріярха в Вічному Місті?! Незручно думаю, львівському радіо задиратися з Римом, хочби цивільне населення міста було з ріжних причин за рештою брилянтів корони св. Степана.

 

Припустім, що управа львівського радія комбінує так: "Хто з українців не хоче слухати, той перекрутить круцьку і наставить собі апарат на Братиславу, Бістріцу чи інший Відень!" Рація!.. Знаю, що перекручують навіть тоді, коли — як наприклад тому пару днів — львівське радіо надало замість ухвалених і принятих кружків з українськими піснями, мадярські пісні.

 

Але що мають робити власники детекторів? Кудиб не крутили — їм завжди вийде Львів і направду прикрий тон львівських авдицій.

 

А золотого на місяць за щось платять!..

 

[Діло]

26.11.1938