Тернопільські коломийки: фінал

Більше десяти місяців Тернопільщина прожила без бюджету. І нічого! Ані ліпше, ані гірше, ніж інші області України. Пригадуєте, у жовтні США три тижні були без бюджету і скільки проблем у них виникло. Враз параліч розбив роботу практично усіх державних установ. Натомість Тернопільська обласна рада не працювала майже рік і, як не дивно, вижили всі: і лікарі, і вчителі, і працівники культурної галузі ...

 

Даруйте, це лише сарказм. За політичні торги громада краю насправді заплатила високу ціну: близько 50 млн. гривень не надійшли на реалізацію обласних програм, а додайте ще кошти на ремонт лікарень, шкіл, закладів культури тощо.

 

Усі вдома! 

 

У Тернопільській обласній раді — свято. Перше за 10 місяців засідання сесії

 

Політична криза, яка тривала в облраді майже рік, розв'язалася буквально за два тижні.

 

17 жовтня голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян, повернувшись з Києва, куди їздив на Раду реґіонів, відкрито звернувся із заявою до обласної виборчої комісії, вимагаючи відновити її роботу. І (о, диво!) 22 жовтня окружна комісія збирається в повному складі й визнає повноваження 19 нових депутатів. Серед них — 16 зі «Свободи» і троє — від «Єдиного центру». В такий спосіб виконавча влада у повному обсягу виконала ультиматум ВО «Свобода». Відтак зникає причина блокування націоналістами обласної ради.

 

Про якісне поповнення лав депутатів від «Свободи» у Тернополі ходять різні чутки. Їх склад, як зазначив один з тепер вже колишніх «свободівців» в обласній раді Степан Кондира, «мало тішить, особливо з точки зору їх інтелектуального потенціалу: п'ять дрібних підприємців, два студенти, два пенсіонери і на додачу "завскладом" зі слюсарем».

 

«Напевно, ці люди патріотично налаштовані, — припускає Степан Кондира, але сумнівається, наскільки вони готові вирішувати серйозні проблеми області. — Якщо вони просто будуть "тупо" виконувати вказівки керівництва фракції стосовно того, як голосувати, то, можливо, цього буде достатньо для керівництва, але не для виборців. Тому доведеться зачекати результатів їх діяльності хоча б за перші півроку».

 

До речі, наймолодша з новобранців, 24-річна «свободівка» Софія Гусак, доводиться небогою лідерові «Свободи» Олегові Тягнибоку. Дівчина переконана, що допомогли їй стати депутатом — увага! — «сила, витримка, підтримка»…

 

Наймолодша тернопільська депутатка — небога самого Тягнибока. Знимка Софії Гусак з її персональної сторінки у соцмережі "В Контакте"

 

Нагадаймо, ще на початку року голова Тернопільської держадміністрації Валентин Хоптян пробував домовитися з депутатами-«свободівцями». Він пропонував: голосуємо за обласний бюджет на 2013 рік — обласну раду відразу ж доукомплектують. Цю пропозицію «свободівці» відкинули, пояснюючи це тим, що на жодні домовленості з Партією реґіонів не підуть.

 

Згодом депутат від ВО «Свобода» Степан Кондира відкрито оцінив позицію колеґ-однопартійців як «недостатньо продуману», що призвела до «ручного керування бюджетом з боку облдержадміністрації», і вийшов з фракції. Забігаючи наперед, зауважмо, що депутат-«свободівець» подав заяву на дочасне припинення повноважень депутата Тернопільської обласної ради. Проте на сесії депутати за неї не проголосували. Не вистачило лише шість голосів. 

 

Отож попри все, у середу, 31 жовтня, довгоочікуване пленарне засідання сесії облради таки відбулося. У ньому також взяли участь віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський, народні депутати Олексій Кайда та Михайло Головко і голова облдержадміністрації Валентин Хоптян. Перед початком засідання депутатів благословив священик.

 

Валентин Хоптян, намагаючись зберегти пристойний вигляд у політичній грі, в якій найменше йшлося про інтереси обласної громади, навіть назвав відновлене сесійне засідання таким, що «увійде в історію як об'єднуюча сесія, як вихід з кризи…»

 

Порядок розгляду ключових питань залишився таким, який пропонував саме намісник: спочатку — затвердження обласного бюджету, відтак — вибори голови облради. Головний фінансовий документ області затвердили з першої спроби й практично одноголосно.

 

Цікаво, що донедавна обранці від «Свободи» переконували громадськість, що неухвалення бюджету з вини виконавчої гілки влади дає облдержадміністрації можливість розподіляти дотації та субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій у ручному режимі, тому створює простір для надуживань. Але цього разу «свободівці» чомусь жодним словом не висловили стурбованості з приводу розподілу держбюджетної субвенції розміром 5 млн. грн. між районами і містом Тернополем, натомість додали голосів для затвердження відповідного розпорядження голови облдержадміністрації. І якщо це не результат домовленостей з партією влади, якими так гребують «свободівці», то що ж?

 

Рада з головою

 

Хоч «свободівці» на всі голоси заявляли, що вибори голови обласної ради для них справа другорядна, проте з усього видно, що якраз це питання цікавило їх понад усі решта. Вони намагалися довести, що найбільша фракція в облраді таки не втратила значущості. І повторно, після невтішного результату голосування в листопаді минулого року, запропонували кандидатуру нинішнього заступника міського голови Тернополя Василя Хомінця.

 

Голова ОДА публічно підтримав кандидата від «Свободи». Така позиція намісника Януковича й дозволила фактично одноголосно обрати нового голову облради. Валентин Хоптян чітко дав зрозуміти, що просування цього питання в роботі облради залежало від волі керівництва виконавчої влади. Він показав, хто справжній господар в області і хто має вирішальний вплив на позицію депутатського корпусу. Згадавши про заслуги Василя Хомінця на посаді голови Лановецької райдержадміністрації (в період президентства Віктора Ющенка), Валентин Хоптян не приховував, що відбув конструктивні зустрічі з фракцією «Єдиного центру», депутати якої торік не додали голосів для обрання Василя Хомінця головою облради, а також з представниками інших політичних сил.

 

Хоптян (стоїть праворуч) вітає Хомінця (стоїть ліворуч) з обранням на посаду голови обласної ради: «Плуга перти будемо разом»

 

Результат голосування вразив: кандидатуру Хомінця тепер підтримали не лише «Наша Україна» та УНП, а й опоненти з провладних фракцій — «Єдиного центру», Народної партії і Партії реґіонів. З-поміж 91 зареєстрованих у залі депутатів «за» проголосували 87, проти — 3, один бюлетень визнано недійсним.

 

Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян привітав новообраного голову ТОР словами: «Плуга перти будем разом». А той відповів: «Відтепер добре буде всім: і депутатам облради, і жителям області».

 

Ну що ж, побачимо…

 

04.11.2013