Львівська обласна рада: зміна формату

Нова конфігурація гравців та груп впливу вимальовується у Львівській обласній раді. Позитивне голосування у справі Угоди про розподіл продукції видобутої на площі Олеська (відбулося 3 жовтня) стало визначальним не лише з точки зору перспектив видобутку на Галичині газу зі сланців, а й для самої ЛОР. І чи не найголовнішим вислідом цього hard day’s night стало те, що почали окреслюватися нові – суттєво відмінні від усталених з часів початку цієї каденції контури обласної ради. Зокрема, чи не вперше рішення у принциповому питанні увалили всі опозиційні сили та представники провладних фракцій, але без «Свободи».  А друга річ – чи не вперше за історію існування ради обласні опозиційні депутати офіційно поскаржилися на поведінку своїх колишніх колег і теперішніх народних депутатів від ВО «Свобода».

 

 

Опозиція проти Сех

 

Передовсім сланцеве голосування показало, що за певних умов більшість в обласній раді можна сформувати й без «Свободи», що донедавна виглядало чимось на кшталт фантастики. Як відомо, вже у день сесії за пропозицію внести питання про погодження сланцевої угоди підписалися 65 депутатів, а свободівці впиралися як могли, щоби не втратити політичне обличчя.

 

Ще до голосування було чітко відомо, що фракція «Батьківщини» проголосує «за» погодження проекту угоди про видобуток сланцевого газу на Львівщині. Це пов’язано із чіткою загальноукраїнською позицією цієї політичної сили. Адже у «Батьківщині» не надто хотіли псувати собі стосунки з американцями напередодні складних політичних випробувань у передвиборчий рік. Приблизно така сама позиція була і в УДАРу. Щодо НРУ, то там свої внутрішні хитання, а провладні регіонали і близькі до них  ПППУ та УНП підтримували сланцеву угоду автоматично.

 

Щоправда, джерела «Z» в обласній раді вказують на те, що радикальна позиція очільника екологічного комітету ВРУ Ірини Сех щодо видобутку сланців не цілком збігається з генеральною лінією партії і що її буцім то «пропісочили» за догналівське шоу під час ухвалення цього рішення і не надто приємні вигуки на адресу колишніх колег. Врешті  саме ця поведінка пані Ірини, яка намагається за старою звичкою тримати під контролем фракцію «Свободи» в облради, й стала причиною феномена – керівники низки фракцій поскаржилися лідерам опозиції на дії Ірини Сех та її колеги Михайла Блавацького.

 

Ірина Сех. Бика за роги?

 

Цього листа планували оголосити на сесії, однак, за нашими даними, не знайшлося сміливця, готового  особисто зачитати з трибуни текст. Відтак вчинили по-іншому – лист разом із підписами передали журналістам.

 

Як повідомила «Z» голова фракції УДАРу в обласній раді Оксана Юринець, лист відправили лідерам опозиції і з цього приводу буде організовано круглий стіл чи зустріч .

 

«Цей лист пішов по інстанції і мені дзвонив депутат Верховної Ради та розповів, що буде круглий стіл чи розмова. Всі нормально це сприйняли і взяли до уваги всі абсолютно за цивілізований спосіб вказати на якісь недоліки, і він абсолютно був сприйнятий нормально та адекватно. Я так розумію, що всі лідери між собою порозумілися. Основна мета – щоби таких випадів більше не допускати» – прокоментувала Оксана Юринець.

 

Оксана Юринець

 

Водночас голова фракції НРУ у Львівській облраді Андрій Корнат відзначив дещо інший відтінок справи. За його словами, обласний епістолярій з Києвом – сигнал  для лідерів опозиції про те, що на регіональному рівні ситуацію вирішити не можна, відтак потрібна реакція на вищому рівні.

 

«Це китайське попередження буде сигналом для лідерів опозиції, бо, зважаючи на те, що в процесі беруть участь депутати ВРУ, то ми розуміємо, що самим впорядкувати ситуацію  або знайти консенсус буде складно. Тому нам зрозуміло, що  пішла інформація до лідерів опозиції – ми, як представники опозиційних сил, вбачаємо в цьому небезпеку, перш за все в контексті об’єднання опозиційних сил під президентські вибори, де нам потрібно визначитися на єдиному узгодженому кандидаті» – наголосив Корнат.

 

Андрій Корнат

 

На його переконання, те, що робили під час «сланцевої сесії» народні депутати від ВО «Свобода» є неприпустимим, бо така поведінка дискредитує обласну раду як орган влади.

 

«У першу чергу для себе я вбачав як образу не особисто мене, а депутатського корпусу – це занижує наш рівень загалом. Аргументація в стилі «Ти дурак – сам дурак» не витримує жодної критики» – говорить рухівець.

 

Ірина Сех відреагувала на появу звернення депутатів ЛОР до опозиційних лідерів у Києві доволі агрессивно.  «Якщо таке звернення існує, то автори цієї петиції, яка дивним чином просочилася у провладні ЗМІ, повинні розуміти, що діють на шкоду об'єднаним опозиційним силам, а от режим у цей час потирає руки. Сподіваюся, лідери опозиції дадуть гідну відповідь спробі розвалити єдність опозиційних сил на Львівщині й дадуть належну оцінку діям тих, хто ллє воду на млин Партії регіонів" – заявила вона.

 

Джерела, знайомі з ситуацією в обласній раді з середини, вказують на те, що фракція «Свободи» після того, як її задля Верховної Ради полишили найполум’яніші борці, ніяк не може віднайти нове обличчя. Новий голова обласної ради наразі не зміг згуртувати довкола себе колег, відтак певний вплив на ситуацію всередині фракції Ірина Сех, як керівник обласної організації ВО «Свобода» все ще зберігає. Але і поза цим, на місцевому рівні партія розбита на кілька впливових груп.

 

Крім того, існує незадоволення діяльністю голів кількох важливих комісій, зокрема, голови бюджетної комісії Ярослава Качмарика. У кулуарах ради неодноразово поширювали інформацію про те, що його можуть замінити, однак така ініціатива могла би радикально загострити ситуацію, чого поки не прагне жодна зі сторін.

 

За даними джерел, обласні свободівці останнім часом болісно реагують на спроби керувати ними з боку київських босів, однак назовні ці тертя майже не виходять – учасники конфлікту ще здатні стримуватися заради того, щоби не псути імідж партії. Водночас люди, які слідкують за перипетіями в обласній раді, зауважили, що кілька депутатів зі «Свободи» довший час не відвідують сесійні засідання і не виключено, що це мовчазний демарш незгодних з генеральною лінією партії чи діями окремих її провідників.

 

Зміна формату?

 

Поки «Свобода» загубилася в пошуках нового обличчя, порожнечу починають заповнювати інші політики. Акуратно і послідовно формує свою умовну групу впливу голова Львівської ОДА Віктор Шемчук. Окрім двох підконтрольних груп – регіоналів та представників ПППУ у фарватері Шемчука баражує фракція УНП, котра пристала до співпраці з чинною владою ще на початку цієї каденції.  За скромними підрахунками це щонайменше 30 депутатів. А якщо до них додати кількох позафракційних та представників бізнесу чи бюджетної сфери, то на виході отримуємо цілком пристойну цифру.

 

Віктор Шемчук заручається підтримкою усе більшої частини депутатів

 

Цілком несподівана допомога при потребі може підійти голові ОДА з іншого боку. У середовищі фракції «Батьківщина» силу набирає група депутатів, яку неформально очолює перший заступник голови Львівської обласної ради Василь Пісний. Як свідчать «агентурні дані», на нього орієнтується частина фракції «Фронту Змін» і низка депутатів, що пройшли до обласної ради під брендом «Нашої України». Ще одним підтвердженням того, що Пісний веде свою гру є те, що він геть не поспішає ставати членом об’єднаної «Батьківщини».

 

Пунктом, на якому можуть зійтися інтереси Шемчука та Пісного (як твердять поінформовані джерела, вони перебувають у непоганих стосунках), є особа чинного голови обласної ради Петра Колодія, а точніше, його ставлення до амбіцій Пісного обійняти теперішню посаду. Адже після виборів до парламенту Об’єднана опозиція та «Свобода» досягли домовленості про Колодія – нового голову Львівської обласної ради, та Пісного – його першого заступника.

 

Василь Пісний

 

Однак Колодій категорично не поспішав виконувати свою частину домовленостей і публічно неодноразово заявляв про те, що у зв’язку з різними причинами обрання першого зама не актуальне, тим паче, що рада цілком спокійно працювала і з одним замом. Але попри заяви голови облради цей гейм закінчився таки на користь Пісного, про якого недарма кажуть, що він має добру пам’ять і при нагоді не відмовить собі у задоволенні зіпсувати настрій Колодієві. І єдиним гамульцем для таких «розбірок» можуть бути чіткі сигнали з Києва напередодні реального старту президентської кампанії.

 

Петро Колодій

 

Водночас сподівання на те, що обласна рада може різко змінитися, скоріш за все не мають надто багато шансів на реалізацію, принаймні до того моменту, поки не розсваряться лідери опозиції і підуть на вибори президента кожен зокрема або ж чинна влада не потребуватиме перефарбування обласної ради в інші політичні кольори.

 

Є ще й інший аргумент –  попри всі внутрішні флюктуації «Свобода» утримує блокуючий пакет у теперішній каденції, відтак буде дуже складно провести будь-яке вагоме рішення на кшталт заміни голів ключових комісій чи самого голови.

 

Скоріш за все облрада продовжить до кінця каденції отаке плавання без чітко визначеної мети. При цьому не один раз виникатимуть химерні ситуативні більшості, на кшталт спільного голосування частини опозиції та регіоналів, як це було під час погодження проекту про видобуток сланцевого газу.

 

30.10.2013