Чехія: дивні ігри соціал-демократів

Дочасні вибори Палати Депутатів чеського парламенту замість того, аби прояснити політичні справи республіки, ще більше їх заплутали. Хто формуватиме уряд? Чи можлива коаліція взагалі? Чи не виникне потреба у ще одних дочасних виборах? Місцеві політологи можуть лише ворожити на кавових фусах.

 

 

Коли навесні минулого року тодішній уряд, сформований Громадянською демократичною партією, був змушений піти у відставку через корупційний скандал (http://zbruc.eu/node/8823), соціал-демократи зловтішно потирали руки. Коли ж справа дійшла до розпуску Палати Депутатів, то їхня зловтіха трансформувалася в неймовірну радість. Чеська соціал-демократична партія, яка вже мала свого президента Мілоша Земана, бачила перед собою реальні перспективи здобуття контролю й над кабінетом міністрів. Тодішні соціологічні дослідження вказували на те, що соціал-демократи зможуть як не самі, то вже точно у спілці з комуністами сформувати коаліцію більшості.

 

Хто ж тоді міг передбачити, що за чотири місяці так зміняться електоральні преференції. Вибори, які відбулися в Чехії 25–26 жовтня, засвідчили, що партійно-політичний ландшафт у країні докорінно змінився. А соціал-демократи, хоч і стали лідерами парламентських перегонів, але втратили і популярність в народі, і відповідно місця в палаті.

 

Висліди виборів до Палати Депутатів 2010 року

 

 

Висліди виборів до Палати Депутатів 2013 року

 

 

Як бачимо, порівнюючи дві таблиці, партіям, які досі були політичними важковаговиками, всю гру перебили партії-новачки.

 

Оскільки ЧСДП все ж налічує найбільше мандатів у Палаті Депутатів, то їй і належить пріоритетне право формувати урядову коаліцію і кабінет міністрів. Тим більше, що «свій» президент без зволікань дав на це мандат.

 

Окрім комуністів, соціал-демократи планували залучити до спілки нову партію центристського спрямування — ANO. Назва, з одного боку, є абревіатурою від слів Akce nespokojených občanů (Акція невдоволених громадян), з іншого — звучить як слово «так» по-чеськи. Сформована вона суто пострадянським робом, тобто «згори». За «батька» їй став сільськогосподарський маґнат-мільярдер Андрей Бабіш, власник компанії Agrofert. Найцікавіше навіть не те, що він олігарх, а те, що він словак. А досі чехи аж ніяк не натхненно вітали своїх «сусідів-братів» на політичній сцені. Після оголошення результатів виборів Бабіш сам, як вів зізнався журналістам, не міг повірити аж у такий успіх — 19% голосів. «Це неймовірно, скільки людей проголосували за нас. Ми на таке й не сподівалися. Я думаю, що люди оцінили нашу позитивну кампанію, бо ми нікого не атакували», — сказав він у телевізійному коментарі.

 

Хоча ще неймовірнішим видається успіх партії «Світанок», а точніше «Світанок прямої демократії» (Úsvit přímé demokracie). Назва партії натякає ще й на «країну сонця, що сходить», адже засновником її є виходець з японсько-чеської родини Томіо Окамура. Цей підприємець у галузі туризму ще минулого року виграв вибори до Сенату як незалежний кандидат. Свою партію він створив щойно у травні цього року й відразу провів її до парламенту.

 

Чи може й «Світанок» стати коаліційним партнером ЧСДП? Радше ні, ніж так, адже партія ця більше схиляється до правого політичного спектру. Чи, доречніше сказати, до право-популістського. Хоча можливість і такої спілки відкидати не варто.

 

Так чи так коаліційні перемовини для соціал-демократів виглядають аж ніяк не простими. А ще більше ускладнила справу суперечка в середовищі самої ЧСДП.

 

Щоправда, слово «суперечка» тут видається занадто слабким. Партію буквально лихоманить. Атмосфера напруженості виникла через конфлікт між головою Богуславом Соботкою і його першим заступником Міхалом Гашеком. Гашек очолив фракційну групу партійців, які вимагають ні більш, ні менш як відставки Соботки. Йому, власне, й закидають занадто низький результат на парламентських виборах.

 

До того ж партійний виконком вже усунув Богуслава Соботку від участі в переговорах про формування нового кабінету міністрів. Водночас Гашек домагається проведення позачергових зборів центрального проводу партії, який, у принципі, має повноваження відправити голову у відставку.

 

Соботка все ж не має наміру здаватися. Всі інтриґи навколо себе він назвав «партійним путчем» і заявив, що готовий скласти повноваження хіба що на черговому з'їзді у березні наступного року. «Пан Гашек повинен припинити свою шкідливу діяльність. Він завдає шкоди партії соціал-демократів. Щойно це припиниться, можна буде спокійно продовжити переговори між законним керівництвом соціал-демократів і потенційними коаліційними партнерами», — заявив Соботка у коментарі для радіо Český rozhlas.

 

А потенційні партнери перебувають у цілковитому сум'ятті, переговори не рухаються з мертвої точки, коаліція й кабінет не формуються. «Сварка між соціал-демократами зовсім не додає спокою на політичній сцені», — зауважив речник ANO Мартін Стропніцькій.

 

Деякі чеські політологи висловлюють припущення, що хаос у ЧСДП є цілком керованим. І керує ним не хто інший, як президент Мілош Земан. Кажуть, що саме він спровокував Гашека підняти бунт проти Соботки. Навіщо йому це потрібно? Аби якнайдовше тримати у своїх руках повноту влади в країні. Адже хоч би як завершилися коаліційні перемовини, соціал-демократам доведеться ділити владу з багатьма партнерами. А нині у Чехії діє цілком підконтрольний Земану технічний уряд на чолі з Їржі Русноком.  

 

 

Політологи вважають, що гра президента може виявитися ризикованою. Бо в такий спосіб соціал-демократи чимраз більше втрачають популярність. Це по-перше. По-друге, продовження цієї гри може призвести до ще одних дочасних виборів. І не відомо, чи вдасться тоді ЧСДП втримати принаймні нинішні 20 відсотків голосів виборців.

30.10.2013