Меркель під ковпаком ЦРУ

В ЦРУ прослуховували стільниковий телефон Анґели Меркель? Чи таке можливе? Міністр закордонних справ Німеччини Ґвідо Вестервеллє викликав до себе посла США Джона Емерсона і зажадав від нього пояснень.

 

 

У понеділок про це неподобство повідомив авторитетний німецький тижневик Der Spiegel.  А вже в середу речник німецького уряду Штеффен Зайберт підтвердив наявність певних доказів щодо можливого прослуховування бундесканцлерки спецслужбами США. Які саме отримано дані — поки що не розголошують. Берлін попросив Вашинґтон перепровадити «негайне і всеохопне розслідування» цієї інформації.

 

Пані Меркель вже мала з цього приводу телефонну розмову з Бараком Обамою. Відомо, що голова Білого дому запевнив співрозмовницю, мовляв,  «Сполучені Штати не прослуховують і не будуть прослуховувати її розмови». Тобто йдеться про теперішній і майбутній час. Щодо минулого Обама сором'язливо промовчав.

 

Американські журналісти намагалися розпитати про цю справу в представників Національної ради безпеки США, але ті уникали прямих відповідей. А мовчанка в цьому випадку красномовніша за будь-які слова.

 

Цілком можна припустити, що учора ввечері Володимир Путін лягав спати в чудесному гуморі. Ще б пак, якщо ті закиди підтвердяться, то це буде дуже тяжким ударом по довірливих стосунках між Німеччиною і США. А треба нагадати, що попередній скандал, пов'язаний з  підозрою щодо того, що американська NSA прослуховує європейські дипломатичні представництва, призвів до призупинення розвитку мега-проекту трансатлантичної вільної торговельної зони.

 

Цим разом пікантність ситуації полягає в тому, що жертвою прослуховування стала саме та європейська державна жінка, яка у своїй політичній біографії не промовила жодного кривого слова в американський бік, яка мов левиця захищала вісь трансатлантичної співпраці й рішуче відбивала всі антиамериканські нападки німецьких політиків.

 

З розвитком цього скандалу неминуче буде порушено й інше питання: а чого вартують німецькі спецслужби, що не годні захистити навіть бундесканцлерку? Чого вартує нинішня BND і чи варто видавати на неї бюджетні мільярди, якщо німецькі журналісти працюють набагато ефективніше за розвідників і контррозвідників? Так чи так на спецслужби Німеччини чекають серйозні струси.

 

Дехто з експертів припускає, що прослуховування Меркель сталося через якесь непорозуміння. Що, мовляв, після подій 11 вересня 2001 року американські спецслужби загралися з власними обов'язками й мимоволі вийшли за межі дозволеного.

 

 

Чи справді це може бути непорозумінням? Навряд чи, адже не про випадкову людину йшлося, якій могли «нехотячи» підкинути «жучка». Голова держави ніколи не потрапляє на приціл спецслужб випадково, а виключно — системно і принципово.

 

У цьому всьому скандалі варто враховувати й той факт, що ФРН все ж акцептує своє положення як країни, яка перебуває під певним захистом США. Йдеться про військовий і антитерористичний аспект. Хоча це аж ніяк не виправдовує практики прослуховування першої особи держави, яке є брутальним порушенням всіх писаних і неписаних міжнародних норм. Бо захистити західні цінності в такий спосіб аж ніяк не вдасться, натомість ситуацію взаємної недовіри можна створити дуже легко. А от що тяжко, то це передбачити геополітичні наслідки такої практики.

 

 

24.10.2013