Далі буде ще цікавіше

Дивні речі стаються в столиці Галичини. Наприклад, приїжджає до Львова поважний народний депутат Геннадій Москаль і «прозріває». Поважним Геннадій Геннадійович став завдяки своїм перманентним викриттям відсутності у чиновників на високих посадах дипломів про вищу освіту (останніми під роздачу потрапляли соціальний міністр Наталя Королевська і головний шукач інвестицій Владислав Каськів), а у Львові потрапив у халепу, бо віддає перевагу пластику, а не паперовим грошам.

 

Ситуацію, що сталася, сам нардеп описав так: «Вирішив пообідати, а оскільки майже не ношу з собою готівки, дав офіціанту картку, на яку приходить зарплата з Верховної Ради. Через хвилину офіціант приходить назад зі словами: "Пане депутате, на вашій картці грошей ніц немає". Я подзвонив у Верховну Раду й спитав, чому затримують зарплату. Відповіли, що Держказначейство не дає грошей».

 

Москаля врятували знайомі, які гроші в заклад громадського харчування привезли і неплатоспроможного нардепа визволили, а сам Москаль виснував таке: «Тепер зрозуміло, чому Кабмін не дає бюджет на 2014 рік у Верховну Раду — бо його не можна сформувати з повітря. Грошей немає, і владі слід визнати, що держава є банкрутом. А не торочити про покращення». Дуже часто про вредне Держказначейство любить розповідати мер Львова Андрій Садовий, а виявляється, що ця фінансова установа рівно любить і простих львів'ян, і народних депутатів.

 

Москаль вміє настрашити

 

Тим часом друг Андрія Садового з проведення минулорічного Чемпіонату Європи з футболу на наших теренах Борис Колесніков відзначився в Тернополі. Місцевій музичній школі солідний гість подарував набір інструментів (не забув навіть цимбали), а місцевому намісникові зіпсував настрій.

 

У файному місті відбувалося  виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань транспорту та зв'язку. Голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян у совкових традиціях звітував про те, як «росте процент жирів у маслі, радіють хами», ну і далі за текстом. Саме на совковість звернув увагу колишній віце-прем'єр і, почавши свій спіч державною, не стримався й видав голові облдержадміністрації російською: «Вы не рассказывайте о "малине" и "клубнике". Это похоже на заседание бюро обкома партии начала развала СССР! Если вдвое увеличилось производство зерна — зарплата крестьян увеличилась в области вдвое? На столько же стали богаче сельские советы? А мы говорим о космических кораблях… Если хотим построить рыночную экономику, должны понимать, насколько выросли доходы жителей Тернопольщины, доходы районного и сельского советов, и от этого начинать работать».

 

З доходами на Тернопіллі дуже зле, але живуть там вкрай гостинні люди, тож, напевно, аби не псувати візитерові настрій неґативом, говорили з ним його рідною мовою. Навіть міський голова, «свободівець» Сергій Надал, який виплекав собі реноме ультрапатріота.

 

Столичні гості можуть зіпсувати настрій навіть найвпливовішим людям у провінції

 

А після візиту на Закарпаття угорської делеґації можна задуматися про майбутню мову спілкування тамтешніх лідерів. Туди завітали представники партії «Йоббік» — мадярського аналогу нашої «Свободи». Гедлайнером був депутат Європарламенту, який, до речі, має власний офіс у закарпатському Берегові, Бейла Ковач.

 

Євродепутат висунув своєрідний ультиматум Україні: ми можемо розраховувати на підтримку Угорщини у підписанні асоціації з ЄС лише за беззаперечного виконання «Закону про основи мовної політики» і негайного створення Притисянського округу на території Закарпатської області з включенням до нього населених пунктів, де переважає угорськомовне населення. Не треба бути великим геополітиком, щоб зрозуміти, чим це пахне в недалекій перспективі.

 

22.10.2013