Нобелівську премію миру отримала Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ)

Нобелівська премія миру 2013 потрапила до Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Її штаб-квартира розміщена в Гаазі, а сама організавція успішно здійснює заходи, спрямовані на припинення використання і виробництва, а також на знищення наявної хімічної зброї в усьому світі.

 

Незалежна організація, діяльність якої спрямована на поширення заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), отримала нагороду «за світову тенденцію знищувати хімічну зброю». Так голова комітету Турбйорн Яґланд пояснив рішення журі. «Цією нагородою для ОЗХЗ комітет хоче зробити свій внесок у знищення хімічної зброї».

 

ОЗХЗ об'єднує 189 держав-членів і здійснює контроль за дотриманням Конвенції про заборону хімічної зброї, ґарантує її міжнародний захист та розвиток.

 

Нині на організацію працюють близько 500 людей. Її генеральний директор — 62-річний турецький дипломат Ахмет Узюмджю. «Девіз нашої організації: спільна робота заради звільнення світу від хімічної зброї, — сказав він 14 жовтня з нагоди вступу Сирії до організації на правах 190-ого члена. —  Міжнародна спільнота зійшлося на очевидних та значимих способах, і це демонструє: наша мета — здійсненна».

 

 

Голова організації Ахмет Узюмджю на тлі емблеми організації

 

Сьогодні перед експертами ОЗХЗ стоїть надзвичайно важливе завдання разом з експертами ООН працювати в Сирії — країні, де триває громадянська війна, — над тим, щоб перешкодити використанню хімічної зброї.  Адже 21 серпня неподалік  Дамаска більше 1 400 осіб загинули від отруйного газу. Раніше непомітна ОЗХЗ опинилася в центрі уваги після хімічної атаки в передмісті Дамаска. Адже населення цілого світу усвідомило, якою важливою є робота її фахівців.

 

У Сирії тепер мають ліквідувати заводи, які виробляють небезпечні речовини — складники снарядів та бомб. До середини 2014 року Сирію повністю позбавлять зброї масового ураження. Найбільше серед бойових отруйних речовин у Сирії є зарину. Один міліграм цього нервово-паралітичного газу за кілька хвилин викликає параліч дихання й зупинку серця.

 

Хоч Женевський протокол після Першої світової війни 1925 року заборонив використовувати хімічну зброю, але на її виробництво або зберігання заборони не затвердив. Щойно 1992 року закріпили протизаконність і виробництва, і зберігання такої зброї. Конвенція про заборону хімічної зброї набула чинності 1997 року. Відтак ОЗХЗ здійснювє нагляд за дотриманням цієї угоди. Починаючи від 1997 року, у 86 країнах здійснено понад 5 тисяч успішних інспекцій. Близько 80 %  відомих запасів хімічної зброї вже знищили. За даними ОЗХЗ, на території країн-членів конвенції налічувалося близько 71 тисячі тонн бойових отруйних речовин. Майже 58 тисяч тонн бойового арсеналу вже знищили під пильним наглядом.

 

Ще задовго перед оголошенням про те, хто отримає Нобелівську премію миру 2013 року, норвезький комітет міг встановити рекорд за кількістю претендентів: 259 пропозицій, що надійшли до лютого (крайнього терміну) цього року. Так багато претендентів зареєстрували вперше. Серед номінантів були п'ятдесят організацій; інформують навіть, що один із шведських професорів висунув кандидатуру Едварда Сноудена.

Нобелівська премія дорівнює восьми мільйонам шведських крон, тобто це майже 925 тисяч євро.

19.10.2013