Прокурорська кар'єра Рената Кузьміна, який донедавна трудився першим заступником генерального прокурора й опікувався так званими політичними справами, мала завершитися або тріумфом (нагородами, подяками, підвищенням), або ганьбою (показовим шмаганням після зміни влади, кримінальними справами абощо). Але сталося щось середнє. Президент просто знайшов Кузьміну іншу роботу — призначив його заступником секретаря Ради з питань національної безпеки та оборони.

 

 

За Кузьміним у ГП мало хто заплаче. Він устиг стати однією з найодіозніших фіґур влади, подразником для опозиції та європейської спільноти, елементом конфлікту в самій Генеральній прокуратурі. Підписавши указ, Віктор Янукович вирішив одночасно кілька проблем, а заодно продемонстрував, що не «здає» свого бійця (що могло би деморалізувати інших гвинтиків, які пильно служать системі). Ба більше, для Рената Равелійовича можуть знайти не менш цікаву місію…

 

Поганий «солдат», якщо не хоче стати Генеральним

 

Чутки про звільнення Рената Кузьміна почали ширитися ще два тижні тому. Тоді йшлося про те, що одіозний заступник Віктора Пшонки самотужки написав рапорт про відставку. В генеральній прокуратурі обтічно коментували цю інформацію, аж поки президент у п'ятницю не видав указ про призначення Кузьміна до РНБО.

 

В останніх інтерв'ю справді вловлювався прощальний настрій. Ренат Равелійович було зник з інформаційного простору (це сталося приблизно тоді, коли призупинилися суди у справі вбивства Щербаня) — але у вересні дав кілька інтерв'ю, в яких розповідав про так звані резонансні справи. Він захищав чинну українську владу, підкреслюючи, що її свідомо намагаються дискредитувати.

 

«Україну традиційно звинувачують у тому, що тут відбуваються політичні репресії, вибіркове застосування кримінального закону. Але я вважаю, що на українську владу вішають певні ярлики, і все це робиться з однією метою — дискредитувати її», — заявив Кузьмін (з інтерв'ю «Голосу столиці» 27 вересня).

 

З-поміж іншого кидалося в очі, що в Рената Кузьміна зіпсувалися взаємини з Генеральним прокурором.

 

Зокрема, Ренат Кузьмін зізнавався, розмовляючи з журналістами, що Віктор Пшонка не захотів відпустити його у відрядження до Чехії, а також не цурався розмірковувати про теперішні протиріччя на Різницькій. «Якщо моя думка не співпадає з думкою генпрокурора, то своєю владою він проводить рішення… Жодної самодіяльності», — коментував Кузьмін (з інтерв'ю газеті «Сьогодні» 6 вересня). Пізніше він скаржився на те, що йому не довіряють нових справ. А щодо минулих діянь, то, як виявилося, всі резонансні справи він брав до розгляду лише після вказівок Віктора Пшонки, «і всі мої дії санкціонував особисто Генеральний прокурор» (інтерв'ю для The Kiev Times 17 вересня).

 

Далеко не поїдеш

 

Прикметно, що Рената Кузьміна перевели на іншу роботу в переддень саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Його відставка не належала до вимог євроспільноти (принаймні тих публічних), проте у владі, мабуть, вирішили, що це вважатимуть добрим кроком у подоланні явища, що його називають «застосуванням вибіркового правосуддя». А надто у разі, якщо Київ баритиметься зі звільненням Юлії Тимошенко, підшуковуючи на вимін якісь інші компенсатори.

 

«Дрібний злодюжка» — це цитата з самого Кузьміна — Юрій Луценко відставку «свого» прокурора теж прокоментував у руслі порозуміння з ЄС. «Новина про зняття з посади самозваного інквізитора Р. Кузьміна — логічний крок Януковича, що змушений рахуватися з вимогою Європи покласти край політичним репресіям та вибірковому правосуддю в Україні», — вважає Луценко.

 

Найбільшим проявом ідіосинкразії Заходу щодо Кузьміна була конфліктна історія зі США. Прізвище Кузьміна також фіґурувало у проекті резолюції, що її готував сенат США. Ренат Равелійович намагався довести американцям свою рацію, надіславши на той бік океану зворушливого листа. З того епістолярію, зокрема, стало відомо, що Кузьмінові скасували візу. Але підстава не була політичною — просто тодішній прокурор провадив у Штатах слідчі дії, послуговуючись туристичною візою. Де-факто Кузьмін став першим посадовцем режиму Януковича, до якого застосували обмеження в пересуванні. Справді, він виглядав концентратом політичних нагінок в Україні і як ніхто інший надавався до вжиття санкцій.

 

У Євросоюзі до Кузьміна виявили більше поблажливості. Зокрема, два тижні тому прокурор їздив у Німеччину презентувати свою майбутню монографію про українських опозиціонерів, і кордон успішно перетнув.

 

До речі, титул тієї монографії такий: «Про використання політичного тиску в кримінальному судочинстві. Маніпуляція суспільною думкою як засіб уникнути карної відповідальності». Безумовно, у книжці Кузьмін не уникне спогадів і розповідей про власний досвід. А мемуари, як відомо, добре пишуться на пенсії. Або тоді, коли герой відходять від справ.

 

Заслання…

 

Роботу в РНБО вже давно не вважають за престижну. Ще за часів Раїси Богатирьової Радбез набув слави інституції, до якої призначають «у заслання». Так, на вулицю Командарма Каменєва «вигнали» працювати віце-прем'єра Володимира Сівковича, екс-керівника МНС Нестора Шуфрича, а також — оце вже ближче Кузьмінові — екс-генпрокурора Олександра Медведька. Шуфрич невдовзі став народним депутатом, а Сівкович з Медведьком досі працюють на старих посадах.

 

Тенденцію «заслань» підтвердив і Андрій Клюєв, який покотився в РНБО з посади віце-прем'єр-міністра. Одночасно з переїздом він почав втрачати вплив на владу, вдовольняючись перманентними перемогами підконтрольних фірм на державних тендерах.

 

Народний депутат Андрій Міщенко, представник парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності (фракція ВО «Свобода»), каже «Z», що нове призначення Кузьміна — це кар'єрний реґрес. «Однозначно, це заслання», — коментує Міщенко.

 

Поза тим, варто наголосити, що віднедавна статус РНБО знову почав підвищуватися. Андрій Клюєв укотре довів свою неминучу потрібність Вікторові Януковичу і збільшив хронометраж візитів у головний кабінет країни. Спершу Клюєв став куратором євроінтеґраційного напрямку. Пізніше він відвоював своє місце у «Реґіонах», повернувшись на посаду заступника голови партії. Одночасно Клюєв став керівником виборчого штабу на 2015 рік, головною особою, що вестиме Януковича на доленосне голосування.

 

І ще така дрібничка — фірма Сергія Клюєва, Андрієвого брата, купила контрольний пакет «Танталіту», який є орендатором Межигір'я. А таке довіриш хіба що дуже близькій людині…

 

…чи злет?

 

Народний депутат від «Батьківщини» Володимир Полочанінов заперечує усталену думку про нову роботу Кузьміна, переконуючи, що Віктор Янукович уповноважив Кузьміна до надважливих завдань з прицілом на президентські вибори. «По-моєму, друзі, ви глибоко помиляєтеся. Це не "злили" — це "підвищили", при чім підвищили конкретно. Янукович на базі РНБО готує команду людей, здатних забезпечити йому результат в 2015 році», — написав Полочанінов на своєму профілі у Facebook.

 

За інформацією, яка просочується з РНБО, Ренат Кузьмін заопікується на новій посаді реформуванням міліції. Міліції, що протягом останнього року закарбувалася в сприйнятті українців як інституція глибоко деґрадована й безнадійна — згадати хоч би історію з «врадіївськими ґвалтівниками» або ж провальні дії правоохоронців на акції 18 травня в Києві. Питання, в якім керунку спрямує цю махину Ренат Кузьмін, хочеться залишити без відповіді з огляду на її (відповіді) страшну очевидність.

 

Можливо, Рената Кузьміна попросять реформувати українську міліцію під європейські стандарти з прицілом на довгоочікувану асоціацію. Бо ж тепер РНБО має і європейське завдання. Однак скільки є іронії в тому, що постать, яка своїми справами долучилася до створення найбільшої перешкоди в асоціації із ЄС, тепер працюватиме у відомстві, котре курує євроінтеґраційний напрям в Україні, при секретареві, який по кілька разів на місяць їздить у Брюссель звіряти годинник з центральноєвропейським часом. Навіть не знаю, що дивніше — ця річ, чи те, що прокурор грає перед своїми підлеглими «Мурку»?..

 

 

 

Народний депутат (ВО «Свобода»)

 

Андрій МІЩЕНКО:

 

Призначення Рената Кузьміна в РНБО — це однозначно «заслання». За цим кадровим рішенням стоїть декілька факторів. Зокрема, було відомо про протистояння між генеральним прокурором Віктором Пшонкою і Кузьміним. А друге — це «меседж» для Євросоюзу напередодні саміту у Вільнюсі, адже саме Кузьмін стоїть за «посадкою» Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Влада вирішила не дратувати європейську спільноту іменем Кузьміна.

 

Майданчик РНБО використовується для того, щоб відсунути від впливів і можливостей посадовців, не викидаючи їх при цьому із владної орбіти. Колись через це проходив Нестор Шуфрич. Зрештою, навіть Андрій Клюєв потрапив у РНБО, бо свого часу дечим проштрафився.

 

Яку роль відведуть Кузьмінові в РНБО? Мене це не дуже хвилює. Я вірю, що за півтора-два роки ні Кузьміна, ні інших при владі не буде.

 

Народний депутат («Батьківщина»)

Володимир ПОЛОЧАНІНОВ:

 

Усі або майже всі вирішили, що Ренат Кузьмін — «збитий льотчик», що його відсторонили, «злили» і все таке. А по-моєму, друзі, глибоко помиляєтеся. Це не «злили» — це «підвищили», при чім конкретно.

 

Янукович на базі РНБО готує команду людей, здатних забезпечити йому результат у 2015 році. Людей, не просто готових працювати, а дати належний результат! Де приймаються сьогодні рішення судів, всіх без винятку? В судах?! Голови судів щось вирішують? Віктор Федорович — це не Віктор Андрійович, «месію» не корчить, а напрацьовує механізм — конкретний, ефективний, задля досягнення результату.

 

Пам’ятаєте, у Nautilus Pompilius: «Связанные одной целью, скованные одной цепью»? Клюєв — секретар РНБО, він же керівник кампанії, Кузьмін — «зам», він же людина, котра має забезпечити БУДЬ-ЯКИЙ сценарій для перемоги. Забезпечить — стане генпрокурором, не забезпечить — «ланцюг» для всіх один. У Клюєва його ж ланцюг уже до Межигір'я прикутий.

 

08.10.2013