Facebook допомагає кинути курити

Соціальні зв'язки та підтримка однодумців в Інтернеті мотивує до досягнення особистих цілей.

 

Соціальні мережі можуть надати курцям необхідну підтримку в боротьбі з залежністю. Спеціальні аспекти цього питання дослідив американський дослідник комунікації, соціальний психолог Джо Фуа. Його висновки, опубліковані в журналі Journal of Communication, свідчать про те, що активна участь у соціальних мережах, що спеціалізуються на питаннях здоров'я, не тільки сприяє соціальній комунікації, а й допомагає їх користувачам ідентифікувати себе одне з одним, ділитися своїми проблемами та отримувати необхідну підтримку. Тобто, збільшуються шанси на успіх у зміні власної поведінки та у відмові від шкідливих звичок. Головною перевагою цих інтернет-порталів є те, що, на відміну від більшості сучасних методів лікування, вони абсолютно безкоштовні.

 

«Це дослідження допомагає пропагувати ідею, що участь у мережевих форумах та в інших формах соціальних медіа допомагає людям покращувати своє здоров'я, – каже Джо Фуа з Університету штату Джорджія. – Їх можна використати як окрему, самостійну можливість позбутися хронічних проблем зі здоров'ям. Така активність може також стати частиною плану цілісного оздоровлення, який полягає як в професійній допомозі за межами Інтернету, так і в наявності соціальної платформи онлайн». Попередні дослідження не займалися поясненням того, як форуми здоров'я, вебсайти та соціальні зв’язки, які виникають та зміцнюються на основі Інтернету, допомагають кинути курити.

 

Фуа проаналізував дані 252 жінок і чоловіків з різних країн, які були членами однієї з шести онлайн-спільнот, утвореної з метою допомогти курцям позбутися залежності; учасники дослідження також заповнили онлайн-анкету на цю тему. Науковець встановив: з певними зусиллями можна побудувати тісні соціальні контакти з іншими людьми на таких порталах, які присвячені проблемам зі здоров’ям – у даному випадку потребі відмовитися від цигарок. Причетність до відповідної спільноти, пошуки інших та збільшення фундаменту довіри до неї (кількості її користувачів) підвищують ефективність мотивації та ймовірність того, що особа насправді позбудеться залежності. Як правило, користувачі таких Інтернет-порталів дають раду зі шкідливими звичками легше та в коротші терміни, ніж курці, які не використовують подібної форми соціальної підтримки. Курці часто досягають мети й без класичних методів (груп самодопомоги або аналогічних організаціях), а лише завдяки участі в  мережевій спільноті, яка, зазвичай, вимагає менше грошей та часу.  

01.10.2013