Галичина у пошуках гармонії

Німці святкують «Октоберфест», і цілком можливо, що їхні гучні Prost і Cheers зворохобили уяву головного тернополянина. Міський голова Сергій Надал зустрівся з місцевими рестораторами, щоб поговорити про розвиток гастрономічного туризму. Мер запропонував їм долучитися до проведення 12–13 жовтня фестивалю української кухні «Галицька дефіляда». Свої наміри, до яких Надал залучає людей, які б вгамували пристрасті Ґарґантюа і Пантаґрюеля, мер окреслив так: «Тернопіль не може конкурувати з іншими містами давньою архітектурою чи промисловим потенціалом. Але ми є центром аґрарного реґіону зі столітніми традиціями української кухні на натуральній, екологічно чистій сировині».

 

А це візьмуть і закриють, бо воно різнокольорове

 

 

Тернопільські заклади громадського харчування — справді гідна подиву річ. Тут за мінімальні гроші можна отримати максимальне гастрономічне задоволення. Але ж Надал після зустрічі з людьми, які перетворюватимуть Тернопіль в «Мекку для "кулінарних» туристів", пішов ще далі.

 

Не будемо кпити з того, що зміну вимог до вигляду літніх майданчиків в Тернополі депутати міськради затвердили на сесії 21 вересня. Зараз теж літо — бабине. І рихт.

 

Так от, новими вимогами передбачено, що для відкриття літнього майданчика підприємці змушені будуть облаштувати підвищену підлогу з твердим покриттям, ставити павільйони не ближче як за 20 м від перехрестя вулиць і так, щоб вони не створювали незручностей для руху пішоходів та автотранспорту. Майданчики мають бути забезпечені штучним освітленням, урнами для сміття, біотуалетами або санвузлами, вазонами з квітами.

 

Років двадцять тому з подібною ініціативою бавилися львівські райці, і поки тутешні комерсанти довели до вимог свої майданчики, настала сувора зима. Розпивання різноманітних напоїв в об'єктах з назвою «літні майданчики» відбувалося під акомпанимент «Бог ся рождає» і «Щедрика».

 

Однак Надал й на цьому не хоче зупинятися. «Пивні намети — це пережиток минулого, від якого давно відмовилася вся Європа і вже відмовляються міста України», — то чоловік, напевно, в бік Мюнхена кинув, де зараз не намети, а наметища стоять. Але різновекторність для тернопільського мера — не порожній звук. «Ми затвердили єдину форму, за якою можна буде ставити об'єкт літньої торгівлі. Також внесені і інші зміни до правил благоустрою міста. Зокрема, чітко прописано, як мають виглядати фасади будинків на вулицях Тернополя. Не може бути так, що один будинок зелений, інший – рожевий. Вони повинні мати єдиний вид, повинна бути гармонія», — зазначив міський голова Сергій Надал.

 

Що має цей естет на думці, вживаючи термін «гармонія»? Хунвейбіни ходили в однакових строях, зараз так пересуваються мешканці Північної Кореї. Мабуть, будуть перемальовувати будинки в один естетський колір, який також визначать на засіданні міськради.

 

До речі, матимуть депутати і ще один напрямок діяльності, бо змінили вимоги до вивісок установ, закладів торгівлі, розважальних закладів. «Вони повинні бути виключно державною мовою, встановлено, яка конкретно інформація повинна в них міститися. Таким чином тернополяни тепер з вивісок відразу будуть розуміти, хто і який вид діяльності здійснює за тією чи іншою адресою», — зазначив Надал.

 

Знову проблеми, бо є в Тернополі перукарні «Steffany» і «Кармен». Дідько що можна подумати, якщо керуватися логікою мера. Є ресторан «Доміно», який також випадає з сучасного контексту. А дитяча кафешка «Женя, Женєчка» взагалі може ввести керівництво Тернополя в тяжкий ступор щодо перейменування, і тут без Ірини Фаріон не обійтися.

 

Як варіант, можна піти шляхом міста Рівне, де місцевий міськвиконком ухвалив рішення «Про звільнення території міста Рівного від незаконно встановлених тимчасових споруд». Насамперед передбачено знести п'ять незаконно встановлених кіосків у середмісті. загалом, за даними управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому, в місті налічується 122 тимчасові споруди, що їх встановлено незаконно. Щодо кожної з них перед демонтажем ухвалюватимуть рішення в міськвиконкомі. Місцевий «Надал» Володимир Хомко каже, що все це є справою принципово новою і досвіду в цьому напрямі міська влада ще не має. «Як це буде виглядати — побачимо разом, бо ще жодного разу не робили. Невеликі форми вантажитимемо краном на автомобілі й везтимемо до місця зберігання», — зазначив Хомко. Буде цікаво подивитися.

 

До харчів, але більше до політики стосується те, що сталося у Львові. Тут з'явилися листівки.

 

 

Одні люди, що мають доступ до «інсайдерських джерел», кажуть, що то робота Віктора Медведчука і його «Українського вибору», інші, не згірш поінформовані, стверджують, що авторами є представники Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, яка на своєму сайті навіть розмістила лист, що є набагато ориґінальнішим за банальну листівку. «В ім'я безпеки держави запросіть миротворчі спецпідрозділи з Росії та Білорусії», — написано в тій епістолі, а адресована вона чомусь секретареві Ради національної безпеки та оборони Андрію Клюєву.

 

Не треба лізти туди, куди не треба лізти

 

Насамкінець згадаймо про «Октоберфест» і Європу. Певно, саме туди мандрували п'ятеро громадян Сирії, яких в Чопі затримали прикордонники. Щось путнє про свою мандрівку вони сказати не могли, але зізналися, що йдуть в Євросоюз. Так само, як Україна.

 

23.09.2013