Ліки для Тимошенко

Ув'язнення Юлії Тимошенко залишається найбільше скомплікованим епізодом у неґоціаціях між Україною та ЄС. Нині прийнятним варіантом для обидвох сторін є перевезення Юлії Володимирівни до Німеччини для подальшого лікування. Фактично ж усі розуміють, що перетин державного кордону — це насамперед вихід Тимошенко у тимчасовий екзиль і можливість здійснювати політичну діяльність, хай і з-за кордону.

 

 

Наприкінці серпня Віктор Янукович заявив в інтерв'ю, що ситуація з Юлією Тимошенко є скрутною, одначе потребує «гуманітарного підходу» (очевидно, малося на думці підхід «гуманний»). Було сказано, що ідею госпіталізації за кордоном обговорюють на міждержавному рівні, однак на перешкоді стоїть внутрішнє українське законодавство.

 

«Треба змінювати ці закони і досягати такого рівня, який би дозволяв в окремих випадках надавати такі повноваження», — зазначив був президент.

 

Минулого тижня голова Верховної Ради Володимир Рибак продовжив тему обіцянкою дотримати всіх вимог, у тім і щодо лікування Тимошенко. «Ми виконаємо всі умови вже у жовтні, включаючи правові рішення проблеми зі звільненням Юлії Тимошенко і лікуванням її в Німеччині. Останні штрихи зараз узгоджуються з нашими європейськими партнерами», — заявив Рибак під час візиту до Литви, яка вже за два місяці прийматиме саміт «Східного партнерства». Можливо, сивочолий політик недооцінив можливостей сучасної масової комунікації, та його відвертість відразу ж просочилася на шпальти української преси. Пан Рибак був змушений позадкувати: вже в Україні голова заявив, що насправді не розмовляв про лікування Тимошенко з жодним із євродипломатів, й додав, що справа потребує змін до законодавства. «Наразі ні у президента, ні в уряду, ні у ВР немає можливості вирішити питання про лікування Тимошенко за кордоном», — підкреслив спікер.

 

Однак у політичних колах вже почали говорити про те, що виїзд Тимошенко за кордон — майже напевне узгоджений. Газета «Коммерсант» написала, що попередньо було визначено навіть дату операції в німецькій клініці — 15 вересня. Стаття в цьому виданні розгнівила штаб «Батьківщини», бо йшлося, що Тимошенко теж виставляє свої умови щодо госпіталізації за кордоном. А точніше — не сприймає тих опцій виїзду, на яких наполягає влада. Так, Юлія Тимошенко буцім стоїть на тому, аби їй дали право балотуватися на президентських виборах.

 

«Z» попросив прокоментувати перипетії щодо «умовного» звільнення Тимошенко екс-депутата і радника голови фракції «Батьківщина» Остапа Семерака (Семерак входив до складу української делеґації під час недавнього візиту опозиції в Брюссель), а також координатора Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» Сергія Бондарчука.

 

 

Радника голови фракції «Батьківщина»

Остап СЕМЕРАК:

 

МИ ГОТОВІ ДО «М'ЯКОЇ ФОРМУЛИ»

 

Україна має виконати декілька критеріїв, які є принципово важливими для виконання перед самітом у Вільнюсі. Одним з критеріїв є подолання вибіркового політично вмотивованого правосуддя, зокрема — звільнення Тимошенко.

 

Усі розуміють, що рішення в цій справі залежить винятково від політичної волі президента. Але європейська спільнота готова піти назустріч для того, щоб угоду було підписано. І, я би так сказав, за прийнятне виконання критеріїв вважатиметься скерування Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини без реалізації її політичних прав на першому етапі. Наразі було б достатнім дати можливість людині, яка не може протягом року отримати належної медичної допомоги, пройти курс лікування в Німеччині. Про готовність надати таку допомогу заявляв уряд Німеччини, про її необхідність заявляли лікарі німецької клініки. Зрештою факт, що Тимошенко понад рік перебуває на стаціонарі, свідчить: вона насправді потерпає від хвороби і потребує фахової помочі.

 

– Минулого тижня голова ВР казав, що Україна готова виконати всі умови, зокрема відпустити Тимошенко, а цього тижня заявив, що цього не дозволяє законодавство…

 

– Він просто не розуміє, про що говорить. Мені шкода, що спікер парламенту демонструє такий рівень розуміння законодавства…

 

– Тобто Ви вважаєте, що перешкод для госпіталізації Тимошенко за кордоном нема?

 

– Верховна Рада могла би долучитися до вирішення проблеми шляхом внесення змін до Кримінального кодексу — декриміналізації 364-ї та 365-ї статей. Це ідеальний варіант, адже та редакція не відповідає європейським стандартам, і під час переговорів європейська сторона називає декриміналізацію бажаним вирішенням ситуації.

 

Але є й інші способи пом'якшити чи розв'язати ситуацію. Скерування на лікування — один із них. Що потрібно зробити, аби це було у правовій площині? Не треба приймати ніяких законів — при наявній правовій базі таке рішення може ухвалити Державна пенітенціарна служба за погодженням із Міністерством охорони здоров'я і Міністерством юстиції.

 

Насправді заяви політиків про потребу ухвалення закону задля того, щоб розв'язати проблему Тимошенко, — лише обґрунтування їхнього небажання якось вирішувати ситуацію. Тим паче, що питання про звільнення Тимошенко постало не сьогодні і не два тижні тому — воно давнє, тому відповідальні політики, відповідальна політична сила мали би це усвідомлювати і заздалегідь готуватися, як їх вирішити. Парламент мав можливість декриміналізувати ці статті, було кілька голосувань — щоразу Партія реґіонів не голосувала. Бо насправді проблема полягає не в існуванні 364-ї чи365-ї статей, а в тому, що влада застосовує політично вмотивоване вибірковове правосуддя, котре використало ті дві статті. Проблема є суттєво глибшою. І в Європі це трактується як неприйнятна і нечесна боротьба зі своїм політичним опонентом.

 

Для того, щоби бодай частково усунути наслідки цієї проблеми і при цьому дати Януковичеві можливість зберегти обличчя, політики Європейського союзу і намагаються запропонувати «м'які формули».

 

– Ви казали про варіант лікування Тимошенко без реалізації прав «на першому етапі». Що маєте на думці? Тимошенко може зрезиґнувати з виборів-2015?

 

– Рішення суду, який засудив Тимошенко, містить пункт про заборону займати управлінські посади у державній службі на певний час. Ми маємо усвідомлювати, що вона не тільки позбавлена волі, а й багатьох громадянських прав, у тому числі як політик. Отож є потреба реабілітувати її в політичних правах. Зрозуміло, що Янукович не готовий до цього, тому ми би хотіли рухатися якщо не в усіх пунктах, то принаймні етапами. Звісно, пріоритетом є турбота про життя і здоров'я Юлії Тимошенко, у тому числі звільнення з-під контролю Пенітенціарної служби. Мене турбує ймовірність якихось провокацій, про які взагалі говорити не хочеться. Можна також згадати епізод із застосуванням грубої сили до Тимошенко, що недавно констатувала і Рада Європи… Тому варіант лікування у німецькій клініці, лікарі якої вже понад рік намагаються надати допомогу Тимошенко в Україні, — це прийнятний для нас момент. Утім, я підкреслю, наша політична сила не вдовольниться вивезенням Тимошенко на лікування. Ми домагатимемося і відновлення її прав, і скасування вироку — але передусім дбаємо про її життя і здоров'я.

 

– Чи правда, що Тимошенко виставляла якісь вимоги для виїзду закордон?

 

– На жаль, я не можу з нею спілкуватися особисто, як і багато інших соратників. У листах, які я отримував, такого не читав. Але я розумію, що вона перебуває в тому стані, коли, очевидно, прийме пропозицію отримати медичне забезпечення у клініці, наприклад, в Берліні. Чутки про те, що вона відмовляється їхати в Німеччину й тримається за ґрати, — не відповідають дійсності. Кожна людина переймається за своє здоров'я та майбутнє, те саме стосується й Тимошенко.

 

Координатор Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»

Сергій БОНДАРЧУК:

 

ТИМОШЕНКО ХОЧЕ БУТИ ВІЛЬНОЮ В УСІХ ПРОЯВАХ

 

Якщо ми вибрали шлях до Європи, то незалежно від того, яким є прізвище минулого прем'єр-міністра, те, що він сидить у в'язниці за ухвалення політичного рішення, — дикунство. Зараз це фактор Тимошенко, а міг би бути й інший… Процедура, за якою було засуджено екс-прем'єра, — не європейська.

 

Для мене головна цінність — це життя людини. Якщо визнається, що Тимошенко перебуває у стані, коли є потреба в лікуванні, то треба зробити все, аби вона отримала достойну опіку.

 

Я вважаю, що ми не маємо права зривати асоціацію. Але сама Тимошенко відповіла на це питання, коли сказала, що її інтереси не варто ставити вище за державні, й не треба протиставляти її проблему асоціації. Тимошенко поводиться мудріше, аніж влада.

 

– Тимошенко варто прийняти ідею з лікуванням безумовно, без ультиматумів? Кажуть, що вона виставляє умови…

 

– У нас поширюють багато пліток і чуток. Висловлювала вона ці умови чи не висловлювала… Ми бачимо багато інсинуацій довкола прізвища Тимошенко. Візьміть останній приклад: спершу від імені «Батьківщини» заявляють, що її камеру опромінювали радіацією, через день бачимо заяву доньки, що це не правда, а чорний піар. Важко сказати, що відбувається насправді.

 

З іншого боку, позиція Тимошенко полягає в тому, що вона вважає себе незаконно засудженою. А отже, вона відчуває себе вільною людиною і хоче бути вільною в усіх проявах, зі всіма правами.

 

– Як пояснити поведінку спікера, який спершу погодився зі звільненням Тимошенко, а потім зробив протилежну заяву?

 

– Це совок. Він досі не дає декому думати як вільна людина. Хто заважає 226 парламентарям зібратися й ухвалили закон — для будь-якої людини, з будь-якої проблеми? Заважає тільки відсутність волі. Позиція, котру взяв наш спікер, також відповідає цій поведінці: вони не мають власної думки, вони чекають вказівки від найвищого керівництва, щоб висловити своє «одобрямс».

 

13.09.2013