Сребрениця: запізніла сатисфакція

Запізніла сатисфакція для жертв Сребрениці, яким пощастило залишилися живими: на Нідерланди покладено юридичну й матеріальну відповідальність за смерть трьох боснійських мусульман під час геноциду в 1995 році. Вищий суд Нідерландів (Hoge Raad der Nederlanden), що у Гаазі, ухвалив рішення про право родин загиблих вимагати від Амстердама відшкодування збитків.

Вердикт, згідно з яким саме Нідерландська держава має виплатити компенсації родичам жертв, ті зустріли зі сльозами втіхи на обличчях. Хоч загалом для міжнародної спільноти це рішення найвищої судової інстанції Нідерландів не може дати великих підстав для втіхи.

Чому? Про це згодом. Спершу пригадаймо саму сребреницьку масакру. Вона відбулась у липні 1995 року. Бойові загони боснійських сербів брутально знищили в містечку близько восьми тисяч мусульман.

На жаль, обіцянка, яку світові лідери проголосили на першій сесії Генераьної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй після обговорення питання Голокосту — «Ніколи не допустимо повторення геноциду!», — виявилася нездійсненною. В Африці одні племена вирізували інших, менше аґресивних, як-от у конфлікті між тутсі й бхуту. Світ періодично здригався від повідомлень з Близького Сходу, приміром, про різанину в Сабрі й Шатилі. У Центральній Азії лютували червоні кхмери. В Латинській Америці до масових винищень «ворогів народу» вдавалися хунти «чорних полковників».

Існувала певна ілюзія, що принаймні повоєнну Європу оминає це лихо. Так тривало до війни в колишній Югославії.

Таких собі «міні-геноцидів» за часи військового конфлікту на Балканах було досить багато. І їх мали на совісті по черзі усі сторони конфлікту. Але сребреницька трагедія затінила своїми масштабами всі інші.

Як причетний до різанини в Боснії і Герцеговині Амстердам? Саме нідерландські військовослужбовці, згідно з мандатом ООН, мали охороняти мирних мешканців у тій місцевості. Та «миролюбні» голландці цілковито знехтували своїми міжнародними обов'язками, покинувши населення Сребрениці на поталу сербським бойовикам. Щобільше, вони навіть видали на вимогу сербського командування тих осіб, що перебували під захистом «блакитних шоломів».

Зайве казати, що така поведінка миротворців аж ніяк не підвищила авторитету ООН. Свою частку ганьби отримали й Нідерланди, які виховують таких «захисників». Амстердам за це тепер заплатить готівкою, ООН заплатила своєю репутацією.

З одного боку, не може не тішити, що європейські суди стають на бік слабшого. За цим разом суд визнав рацію сім'ям трьох загиблих мусульман у суперечці з державою Нідерланди. З іншого боку, цей вердикт завдав зайвого клопоту ООН. Адже країни-члени й без того не надто охоче дають своїх військовиків для виконання миротворчих місій. А тепер це рішення суду ще більше відлякає від перспективи вбирання блакитних шоломів з написом UN.

09.09.2013