Язик і гроші – страшна сила

Дарма влада вирішила знову підвищити ціни на алкоголь, бо часто дивитися на те, що відбувається в країні, треба виключно через денце келішка.

 

Оратор тижня

 

За три роки при владі Віктор Федорович увірував, що він в цій країні батько нації і духовний гуру

 

У Верховній Раді президент України офіційно не бував півтора року, а нині потішив законодавчий орган своєю присутністю. Перед парламентським виступом ґарант Конституції «потренірувався на кошках», в ролі яких виступили журналісти провідних вітчизняних телевізійних каналів.

 

Минулотижнева зустріч Януковича з «акулами мікрофону» відбулася в найкращих традиціях. Її навіть порівняли з рандеву високопоставленої особи з журналістами, яке відбувається десь у Штатах чи Франції. Президент говорив про проблеми з Росією (дуже акуратно), з Верховною Радою (поблажливо) і про можливість Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном (нічого не має нічого проти, але потрібно міняти законодавство). Громадяни України пригадали в ритмі вальсу, хто в нашій хаті головний, заодно зрозуміли, що Віктор Федорович почали цивілізовану підготовку до виборів президента, які можуть статися у 2015 році. Наразі виходить вербальне мистецтво у президента досить симпатично. Скоро можна чекати, що Янукович почне з'являтися на світ Божий з дружиною. Це також додає оптимізму до всього ідіотизму того, що відбувається.

 

Хохлізм тижня

 

Колись його пускали на українське телебачення

 

Українська і російська мови багаті на визначення для таких, яким є лідер Ліберально-Демократичної партії Росії Володимир Жиріновській. Проте, напевно, найгарніше визначення для Володимира Вольфовича мала б дати і найспівучіша мова на планеті — італійська. Цього політика в Італії назвали б merda. Гарно і співуче.

 

Останній вихід на арену Жиріновській знову присвятив Україні. Навіть у перекладі українською великодержавна дебільність лізе з усіх щілин. «Донбас — це Росія, Крим — це Росія. То Петро I дарує вподобаному воєводі поруч з Харковом місто ... Що ти робиш! Харків — російське місто! Потім Сталін — Донбас. Віддає! Хлопці, беріть! Що йому, грузину, шкода руські землі? Потім Хрущов — нате Крим! Що це таке? Що це за політика?», — зрошував слиною мікрофон Жириновський.

 

І як же ж без ключової проблеми для головного ліберал-демократа. «І зараз мільйони росіян повинні вчити дітей українською мовою, всі вузи переходять на українську мову... Скрізь звужується сфера російської мови! За що?! За що російський народ повинен позбавляти себе мови? Рідної культури? Все зробили комуністи», — сказав Жиріновській.

 

З Володимиром Вольфовичем сперечатися може лише щось подібне на нього. Тобто треба відбивати собі кавалки мозку і кричати про щось дуже голосно. Але ж так з деякими нашими співвітчизниками і треба, бо хохлізм деяких мешканців України дає наснаги Жиріновському. Останній приклад стався в Херсоні, де туристи з Росії почали качати права на українському кораблі. Там вони побачили тризуб і синьо-жовтий прапор. Повеліли то все зняти і ліквідувати, погрожуючи звільненням всім, хто їх оточував. Місцеві все зняли і ліквідували, тобто нагнулися і посміхнулися. Після такого навіть Жиріновській буде качати права щодо України, будучи впевненим, що «нагнуться і посміхнуться».

 

Футболіст тижня

 

Чезаре Ломброзо, якби дожив, то дуже б зацікавився Михайлом Добкіним

 

Україні щастить з довгими на язик високопоставленими чиновниками. Особливо це ефектно виходить, коли йдеться про футбол — вид діяльності, який ні до губернаторів, ні до мерів прямого стосунку не має. Але є в Україні голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Маркович Добкін, у тому ж таки місті існує футбольний клуб «Металіст», якого європейські бюрократи позбавили можливості брати участь в розіграшу Ліґи Чемпіонів, бо п'ять років тому харків'яни «розписали договірняк» з львівськими «Карпатами». Отже, «Металіст» попросили на вихід, їх місце в турнірі зайняв грецький клуб ПАОК, який вони в попередніх іграх вибили з походу за Кубком. Грекам не пощастило з німецьким клубом «Шальке», який вчинив з ними так само, як і «Металіст».

 

Ну, футбол, ну, емоції, але якого ідіотизму набирає ситуація, коли в неї втручається Добкін! Михайло Маркович не міг не вставити власні п'ять копійок грекам: «Бувай ПАОК! І грали, як виродки, і вели себе, як негідники. А президент у вас повний м... ак». Для чогось Добкін зачепив президента клубу з Салонік пана Саввіді, який має російське і грецьке коріння. Той дав розпорядження юридичній службі клубу готувати судовий позов на Добкіна. Харківського губернатора це ще більше потішило і він рекомендував грекові: «Відносно звернення до суду. Хай краще у футбол грати навчаться». Тепер футболісти думають, яка ж кара буде за довгий язик Михайла Марковича.

 

«Покращення» тижня

 

Кишені українців потрапили під приціл уряду завдяки алкоголю і тютюну

 

Діти йшли в школу, а батьки підраховували, чим сімейним бюджетам загрожують останні нововведення реформаторів. По-перше, від 1 вересня в Україні з'явилися нові акцизні марки. В Міністерстві доходів і зборів порахували, що у зв'язку з цим пляшка алкогольного напою здорожчає середньо на 0,167 гривень, а пачка цигарок — на 0,087 гривень. При цьому в міністерстві нагадали, що розмір плати за марки акцизного податку від 2008 року не збільшувався. При цьому мінімальна ціна на горілку в 2008 році становила 14 гривень, у 2013 році — 30,1 гривень. Середня ціна цигарок з фільтром у 2012 році становила 9,43 гривень, а це порівняно з 2008 роком у 2,8 рази більше (3,34 гривень).

 

По-друге, набув чинності Закон про утилізаційний збір. Тепер базові ставки утилізаційного збору становитимуть 5,5 тис. грн для легкових автомобілів, а для автобусів, вантажних і вантажно-пасажирські автомобілів або спецтехніки — 11 тис. грн. Остаточний розмір збору буде розраховуватися за допомогою коефіцієнтів. Отже, з нових легкових автомобілів буде сплачуватися сума в межах 4,73–30,2 тис. грн, з уживаних — 9,46–60,5 тис. грн. залежно від обсягу двигуна. Плата для решти видів нових транспортних засобів становитиме 8,8–14,74 тис. грн, а вживаних — 17,6–29,4 тис. грн. залежно від їх маси.

 

По-третє, від 1 вересня 2013 року набуває чинності постанова НБУ про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тис. грн. Відповідно до вимог постанови, від 1 вересня готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не мають перевищувати 150 тис. грн. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою розміром не більше 150 тис. грн.

 

Банкіри й автовиробники тішаться, винищувачі нікотину й алкоголю чухають потилицю і чекають наступних нововведень, бо є така «чуйка», що уряд ще вигадає багато цікавого.

 

03.09.2013