Опозиція перемагає в першому турі виборів до Сейму Литви.

Соціал-демократи вже заявили про готовність створити коаліцію з лівими партіями.

 

                            Вілія Блінкявічюте

 

У Литві в неділю, 13 жовтня, відбувся перший тур парламентських виборів. За результатами опрацювання бюлетенів на всіх виборчих дільницях, перший тур виграла опозиційна Соціал-демократична партія, набравши 19,3 відсотка голосів виборців. Про це повідомив інформаційний портал Delfi з покликом на дані Центральної виборчої комісії у Вільнюсі.

 

Згідно з результатами проміжних виборів, переможець минулих виборів консервативний «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи» чинної прем'єр-міністеркм країни Інґріди Шимоніте посів друге місце з 17,9 відсотка голосів. На третьому місці (14,9%) розташувалася популістська партія «Зоря Немана» (Nemuno Aušra) Реміґіюса Жемайтайтіса (Remigijus Žemaitaitis), яка відома своєю відвертою антисемітською риторикою. Вперше в історії виборів у Литві така партія може стати однією з головних сил у парламенті.

 

Четверте місце зайняв союз демократів «В ім'я Литви» з 9,2%, на п'ятому – «Союз селян і зелених Литви» (СКЗЛ) з 7,7 відсотка голосів.

 

Електоральна фреквенція на виборах до Сейму Литви становила 52,06 відсотки. Цей показник активності приблизно на п’ять відсотків вищий, ніж на попередніх виборах.

 

До Сейму входить 141 депутат. 71 обирається в одномандатних округах за мажоритарною системою, 70 – за партійними списками. Бар'єр для проходження до Сейму становить 5% для партій та 7% для коаліцій. У виборах брали участь 16 партій та одна коаліція.

 

Соціал-демократична партія вже заявила про готовність створити коаліцію з лівими партіями. Лідерка соціал-демократів Вілія Блінкявічюте (Vilija Blinkevičiūtė) та голова партії «В ім'я Литви» експрем'єр Саулюс Скверняліс (Saulius Skvernelis) оголосили про намір підтримати одне одного у другому турі в тих округах, де переможець однієї з партії не вийшов із першого.

14.10.2024