Ультраправа Партія свободи Австрії перемагає на виборах.

Проте їй навряд чи вдасться сформувати уряд.

 

 

Очолювана Гербертом Кіклем (Herbert Kickl) ультраправа Партія свободи Австрії (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ), яка заграє з Кремлем, вперше з часу свого створення перемагає на парламентських виборах в Австрійській Республіці. Про це повідомила газета Der Standard. За підсумками підрахунку майже ста відсотків бюлетенів, за FPÖ проголосувало 28,8 відсотка австрійців, які взяли участь у виборах.

 

Консервативну Народну партію Австрії (Österreichische Volkspartei – ÖVP), яка досі перебувала при владі, підтримали 26,3 відсотка виборців. Це найгірший результат партії за минулі десять років.  

 

Трійку лідерів замикає Соціал-демократична партія Австрії (Sozialdemokratische Partei Österreichs – SPÖ), яка, нагадаємо, перебувала при владі з 2007 до 2017 року. За SPÖ проголосували 21,1 відсотка австрійців.

 

 

До Національної ради Австрії потрапили ще дві партії: «Нова Австрія та Ліберальний форум» (Das Neue Österreich und Liberales Forum – NEOS), яка набрала 9,2 відсотка голосів, а також «зелені» – 8,3%.

 

У виборах взяли участь приблизно 6,3 мільйона австрійців. Головними питаннями передвиборчої кампанії стали міґрація, притулок для біженців, інфляція, а також війна в Україні.

 

Тож місця в новій Національній раді розподіляться таким чином. Ультраправі отримають 57 місць зі 183-х. Число багнетів FPÖ зросте аж на 26. Консерватори втратять 20 мандатів і будуть змушені задовольнятися 51 місцем в парламенті. Соціал-демократи додали до свого активу один мандат і тепер матимуть в Національній раді 41 парламентаря. NEOS покращила свої позиції на три мандати (загалом у неї їх 18). Найбільших відносних втрат зазнали «зелені», які, позбувшись десяти мандатів, диспонуватимуть тепер лише 16.

 

 

В Австрії ультраправі вже неодноразово брали участь у формуванні уряду. Партія свободи з моменту свого заснування у 1956 році входила до складу трьох урядових коаліцій з консерваторами: з 1983 до 1986 року, з 2000 до 2006 року та з 2017 до 2019 року.

 

За результатами недільних виборів Партії свободи далеко до абсолютної більшості, тож самостійно сформувати уряд вона не зможе, попри небачений досі електоральний успіх. Ні соціал-демократи, ні «зелені» не увійдуть з FPÖ в коаліцію за жодних обставин. Теоретично консерватори могли б піти на співпрацю з ультраправими, як це вже неодноразово бувало в новітній історії Австрії. Але, найімовірніше, не цього разу. Лідер ÖVP чинний канцлер Австрії Карл Негаммер (Karl Nehammer) ще до виборів заявив про неможливість коаліції з Кіклем.

30.09.2024