931-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 12 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:50 Голова МЗС Британії оголосив про великий пакет допомоги Україні на понад 600 млн фунтів. Зазначається, що щонайменше 242 млн фунтів стерлінгів виділяються на невідкладні гуманітарні, енергетичні та стабілізаційні потреби, на підтримку реформ, відновлення та реконструкцію, а 484 млн доларів – на фінансову підтримку та постачання військового обладнання.

 

 

18:15 Хорватія надає Україні черговий пакет військової допомоги, повідомили у Офісі президента. Як зазначається, вміст пакета підтримки не розголошується.

 

 

17:40 Повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. За його словами, забезпечення безпеки та добробуту кримських татар є одним із пріоритетів зовнішньої політики Туреччини. 

"Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається непохитною. Повернення Криму до складу України є вимогою міжнародного права".

 

 

17:05 ЄС готовий повністю відмовитись від російського газу, заявила єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон. За її словами, частка російського газу в імпорті ЄС скоротилася з 45% у 2021 році до 18% до червня 2024 року, тоді як імпорт від таких надійних партнерів як Норвегія та США збільшився.

 

 

16:30 За період повномасштабного вторгнення росіяни скоїли 137 тисяч воєнних злочинів, заявив Зеленський.

"Справедливість об’єднує людей, бо прагнення до справедливості є в основі нашої людської культури. Зараз саме прагнення до справедливості об’єднує нас із вами та усіх, хто працює разом з нами, щоб захистити життя людей і нашу країну від Російської Федерації.

Станом на сьогодні є щонайменше 137 тисяч причин, щоб ми продовжували цю роботу, і щоб ми довели її до кінця. 137 тисяч – саме стільки воєнних злочинів скоєно Росією на даний момент. Це те, що відомо. Злочини проти миру і людяності, проти нашої держави, проти наших людей, проти України і українців. І це означає, що вироків має бути не менше".

 

 

15:55 Латвія передає Україні новий пакет військової допомоги, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Прем’єр зазначив, що під час зустрічі у Києві прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня оголосила про черговий пакет військової підтримки, у який ввійдуть бронетранспортери. Шмигаль додав, що Латвія планує також передати Україні сонячні панелі для лікарень.

 

 

15:20 Союзники підштовхують Україну думати про план "Б" у війні з Росією, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Як зазначає видання, західні країни вважають, що Україна повинна бути більш реалістичною у своїх цілях у війні. Згідно з джерелами, Києву повідомили: повна перемога України вимагатиме від Заходу підтримки на сотні мільярдів доларів, чого ні Вашингтон, ні Європа реально зробити не можуть.

 

 

14:45 Трамп поставив під сумнів, чи братиме він участь у других дебатах, повідомляє CNN. Експрезидент США вважає, що це були його “найкращі дебати”. Водночас команда Гарріс після дебатів закликала кандидатів провести повторні дебати у жовтні.

 

 

14:10 МВФ та Україна досягли попередньої домовленості про фінансову допомогу на суму близько 1,1 млрд доларів, пише Reuters. Угода була досягнута після складних переговорів і потребує затвердження виконавчою радою фонду, яке очікується в найближчі тижні. Як зазначає агентство, МВФ є ключовим міжнародним кредитором Києва, і його чотирирічна програма на суму 15,6 млрд доларів є важливою частиною великого глобального пакета економічної підтримки України.

 

 

13:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

5 вересня 2024 року Національний центр кібербезпеки Великої Британії публічно заявив, що підрозділ 29155 російської військової розвідки (ГРУ) несе відповідальність за серію наступальних кібероперацій по всьому світу, починаючи щонайменше з 2020 року. Принаймні деякі з кібероперацій цієї групи майже напевно були спрямовані на підтримку російського вторгнення в Україну.

Операції включали руйнівне шкідливе програмне забезпечення «WhisperGate», яке було використано проти українських цілей у 2022 році. Інша діяльність включала пошкодження веб-сайтів і сканування мережі з метою шпигунства. Раніше WhisperGate приписували російській державі; у цій новій доповіді атака конкретно пов'язується з підрозділом ГРУ 29155.

Підрозділ 29155 вважається відповідальним за спроби державних переворотів, саботаж і операції впливу, а також замахи на вбивства по всій Європі. Тому наступальні кібероперації знаменують собою розвиток можливостей підрозділу 29155. Це ще раз підкреслює значення, яке російська держава надає кіберпростору в контексті свого вторгнення в Україну.

 

 

13:00 Міністерство оборони України кодифікувало і допустило до постачання у війська безпілотний авіаційний комплекс під назвою "Чорна вдова", що здатний працювати у форматі ударного дрона з посиленим зарядом вибухівки.

 

 

12:35 Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі прибули до Києва для проведення серії зустрічей з високопоставленими представниками уряду України.

 

 

12:05 Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович прибув до Києва з неоголошеним візитом і вже зустрічався з Президентом України Володимиром Зеленським.

 

 

11:15 Споживання електроенергії продовжує зростати, сьогодні станом на 09:30 його рівень був на 2,2% вищим, ніж у цей же час у вівторок, 10 вересня. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері – на тому ж рівні, що й у понеділок, 9 вересня.

 

 

10:35 На поточну добу не планується застосування графіків погодинних відключень електроенергії, підтвердили в Міненерго.

 

 

10:05 Вранці до Києва прибули президент Литви Гітанас Науседа і голова уряду Латвії Евіка Сіліня, де вони зустрінуться з Президентом Володимиром Зеленським, щоб обговорити військову та економічну підтримку України.

 

 

09:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,9% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

   97,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

406,5% автомобільної техніки (з них 5,7% за минулий тиждень),

582,1% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

106,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 67,1% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 131 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, за вчорашній день противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах один ракетний удар, застосувавши дві ракети, 66 авіаційних ударів (задіяв зокрема 94 КАБ), здійснив 4761 обстріл, 180 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Грем’яч, Пустогород, Глухів, Річки, Павлівка, Миколаївка, Висока Яруга, Ковалівка, Кругляківка, Колесниківка, Іванопілля, Торецьк, Покровськ, Селидове, Єлизаветівка, Водяне, Максимівка та Одрадокам’янка.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали десять ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ, уразили пункт управління, вісім артилерійських систем, засіб РЕБ та один інший важливий об’єкт російських загарбників.

На Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії. Тут відбулося чотири бойові зіткнення в районі Вовчанська та Глибокого.

На Куп’янському напрямку відбулося 13 ворожих атак. Сили оборони зупинили штурмові дії противника біля Синьківки, Глушківки, Лозової та Петропавлівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбивали 20 штурмових дій окупантів в районах Дружелюбівки, Твердохлібового, Невського, Макіївки, Новосадового та Торського.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито дев’ять атак поблизу Івано-Дар’ївки, Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили п’ять спроб противника прорвати нашу оборону в районах Часового Яру, Калинівки та Іванівського.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації здійснив дев’ять атак. Зусилля зосереджував у районах Дачного, Торецька та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 32 атаки. Свої зусилля ворог зосередив у районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Свиридонівки, Гродівки, Іванівки, Новогродівки, Михайлівки та Маринівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Українська та Красногорівки. Загалом ворог 29 разів намагався прорвати оборону наших військ на цьому напрямку.

На Времівському напрямку окупанти здійснили дві атаки наших позицій у напрямку Вугледара.

На Оріхівському напрямку відбулось одне, безуспішне для ворога, боєзіткнення неподалік Малих Щербаків.

На Придніпровському напрямку втрат позицій та територій не допущено. Українські воїни успішно відбили сім атак російських загарбників.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Оперативна обстановка без суттєвих змін.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, з території рф активно застосовував авіацію, здійснював обстріли прикордонних населених пунктів.

Наші воїни продовжують завдавати окупаційним військам значних втрат в техніці та живій силі, виснажують наступальний потенціал ворога вздовж всієї лінії фронту і в тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1140 осіб. Також українські воїни знешкодили два танки, 13 бойових броньованих машин, 56 артилерійських систем, дві РСЗВ, один засіб ППО, 57 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 58 автомобілів та шість одиниць спецтехніки.

 

 

09:15 Вночі радіотехнічними військами Повітряних сил було виявлено та здійснено супровід 34 засобів повітряного нападу противника. Ворог ударив однією балістичною ракетою «Іскандер-М» з Краснодарського краю РФ, двома зенітними керованими ракетами С-300 із окупованої Донеччини, 6 протирадіолокаційними ракетами Х-31П із повітряного простору над акваторією Чорного моря в напрямку острова Зміїний, 25 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курськ, Єйськ рф, Чауда ТОТ Криму).

До відбиття повітряного нападу противника залучено авіацію, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи РЕБ Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито 20 ударних БпЛА (80%), 5 ворожих безпілотників локаційно втрачені на території України (інформація про постраждалих та руйнування не надходила).

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Херсонській, Черкаській, Сумській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

За минулі сім днів було збито 224 із 291 (77%) запущених по Україні БПЛА, ще 51 локаційно втрачений (впав) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив 10 вересня, що Іран відправив балістичні ракети малої дальності до Росії на тлі зростання міжнародного засудження підтримки Тегераном війни Росії в Україні.

• Росія і Китайська Народна Республіка продовжують розвивати різні напрямки військово-технічного співробітництва.

• У ніч з 9 на 10 вересня українські війська провели велику серію ударів з безпілотників по території Росії.

• Президент США Джо Байден вчора заявив, що адміністрація президента працює над зняттям обмежень на використання Україною наданої США зброї для завдання ударів по військових об'єктах на території Росії.

• Як повідомляється, Кремль виділяє приблизно 59 мільярдів рублів (близько 648 мільйонів доларів) на посилення своїх технічних можливостей для обмеження інтернет-трафіку в суверенному інтернеті.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед у Курській області на тлі продовження українських наступальних операцій у цьому районі.

• Німецький Інститут світової економіки, що базується в Кілі, опублікував 9 вересня звіт, в якому попередив, що Росія значно збільшила можливості своєї оборонно-промислової бази з 2022 року та що виснаження запасів озброєння і техніки може не мати значного впливу на майбутнє виробництво російської ОПБ.

 

 

08:55 Президент США Джозеф Байден заявив, що питання щодо скасування заборони на використання Україною далекобійної зброї перебуває на стадії опрацювання.

 

 

08:50 На теледебатах Трамп так і не відповів, чи бажає він перемоги Україні. Камала Гарріс заявила, що якби Трамп був президентом, то «Путін сидів би зараз у Києві, придивляючись до решти Європи, починаючи з Польщі».

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 112 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, також ворог активний на Куп’янському, Лиманському та Торецькому напрямках.

За сьогодні противник завдав по території України 49 авіаційних ударів (задіяв зокрема 67 КАБ), використав для ураження 526 дронів-камікадзе. Здійснив більш ніж 3400 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку ворог один раз атакував неподалік Вовчанська. Триває бій.

На Куп’янському напрямку противник протягом дня 13 разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Синьківки, Глушківки, Лозової та Петропавлівки. Десять атак відбито Силами оборони. Бої продовжуються в районі Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 19 разів в районах Дружелюбівки, Твердохлібового, Невського, Макіївки, Новосадового та Торського. Досі точиться два боєзіткнення, решту атак наші воїни зупинили.

На Сіверському напрямку ворог дев’ять разів протягом дня безуспішно намагався прорвати нашу оборону в районах Верхньокам’янського, Григорівки та Спірного.

На Краматорському напрямку активність окупантів вилилась в три бойових зіткнення. Всі атаки поблизу Іванівського та Калинівки захлинулись. Загарбники зазнали втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали дев’ять атак противника поблизу Дачного, Торецька та Неліпівки.

Ворог 27 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку. Від початку доби, окупанти в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Свиридонівки, Гродівки, Іванівки, Новогродівки, Михайлівки та Маринівки 25 разів отримали жорстку відсіч від наших захисників. Дві атаки тривають.

Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку понад 300 окупантів, 124 з них – безповоротно. Знищено шість артсистем, одну бойову броньовану машину та три автомобіля, також пошкоджено чотири автомобіля окупантів та 13 артилерійських систем.

На Курахівському напрямку ворог 22 рази атакував наші позиції. Найбільшу активність проявляв у районі Георгіївки, Українська та Красногорівки, де наші захисники відбили 18 атак, чотири боєзіткнення триває.

На Времівському напрямку наші війська відбивають атаку противника поблизу Вугледара.

Окупанти без успіху провели штурм наших позицій на Оріхівському напрямку поблизу Малих Щербаків. Отримали гідну відсіч.

На Придніпровському напрямку сім невдалих спроб штурмувати позиції українських воїнів здійснено агресором протягом дня.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 54-ої окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи, які рішуче знищують ворога, завдають йому непоправних втрат в живій силі та техніці.

11.09.2024