928-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:50 9 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:25 Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати додому, заявив омбудсмен України Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону. Причиною заборони є збільшення випадків жорстокого поводження росіян з українськими військовополоненими. Лубінець зазначив, що заборона здійснювати телефонні дзвінки не є порушенням Женевської конвенції, оскільки документ дозволяє лише листування.

"Деякі речі, скажу відверто, ми міняємо. Наприклад, було дуже багато дискусій щодо можливості російських військовополонених телефонувати своїм рідним на територію росії. Станом на зараз нам повідомили, що в росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них уже немає."

 

 

17:40 Член комітету з питань національної безпеки і зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаєш Ардестані заявив, що Іран відправив балістичні ракети до Росії. За його словами, Тегеран змушений вести з Росією бартер "для задоволення наших потреб, зокрема імпорт сої та пшениці". Водночас речник іранського міністерства закордонних справ Насер Канаані заперечив повідомлення про відправлення балістичних ракет Росії.

 

 

16:55 На території Латвії розбився російський військовий дрон, повідомляє латвійське міноборони. Наразі триває розслідування інциденту.

 

 

16:10 За минулий тиждень, з 2 по 8 вересня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 1275 російських атак (позаминулого тижня – 1292), при цьому знищено 8960 російських військових (позаминулого – 8620): у середньому 7,0 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 6,7).

Найбільше атак було на Покровському напрямку – 376 (було 388) та на колишньому  Новопавлівському (нині – Курахівський та Времівський) напрямку – 365 (позаминулого тижня було 263).

 

 

 

15:35 ГУР атакувало ресурси військових підприємств Росії, повідомляє пресслужба управління. Зазначається, що під ударом опинились підприємства, які виготовляють елементи для радіоелектронної бази, запчастин для російської зброї та обладнання для обробки металів.

"В результаті кібероперції фахівці ГУР МОУ  отримали доступ до 14 серверів, знищили внутрішню інфраструктуру атакованих цілей шляхом стирання системних файлів, баз даних та резервних копій. Також на сайтах атакованих ресурсів кіберфахівці-розвідники розмістили привітання до Дня Воєнної розвідки України".

 

 

14:50 Під час російського обстрілу України в ніч проти 8 вересня в повітряний простір Румунії залетів російський безпілотник, повідомляє міноборони Румунії. Військово-повітряні сили Румунії підняли два винищувачі F-16 "для моніторингу повітряної обстановки". Зазначається, що безпілотник міг упасти в безлюдній місцевості в районі села Періправа в повіті Тулча, де військові групи "проводять розвідку".

 

 

14:05 Директор ЦРУ Вільям Бернс та голова Секретної розвідувальної служби MI6 Річард Мур опублікували спільну статтю у Financial Times, де наголосили, що нині всебічна підтримка України, яка протистоїть російській аґресії, "важливіша, ніж будь-коли".

 

 

13:15 Президент України Володимир Зеленський призначив Ірину Верещук і Віктора Микиту заступниками керівника Офісу президента, Дмитра Литвина – радником Президента України з питань комунікацій, Олександра Камишіна – радником Президента України зі стратегічних питань.

 

 

12:15 У 2022 році, в момент осіннього контрнаступу ЗСУ, існував реальний ризик застосування Росією тактичної ядерної зброї по Україні, заявив голова ЦРУ Вільям Бернс.

 

 

11:55 Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що завдяки урядовій програмі Jobturbo більш ніж 200 тисяч українців вже мають роботу, і заявив, що її мають отримати ще кілька сотень тисяч українців.

 

 

11:20 Вночі росіяни завдали удару чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59 із Бєлгородської обл. РФ та 23 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курськ РФ, Чауда ТОТ Криму).

В результаті протиповітряного бою збито одну керовану авіаційну ракету Х-59 та 15 ударних БпЛА типу «Shahed» (65%). Крім того, два ворожі безпілотники локаційно втрачені (імовірно упали під впливом засобів РЕБ). Також три ракети Х-59 не досягли бажаних цілей внаслідок активної протидії Сил оборони України.

Протиповітряна оборона працювала в Одеській, Харківській та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів було збито 229 із 299 (77%) запущених по Україні БПЛА, ще 56 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,7% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

   97,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

403,6% автомобільної техніки (з них 4,9% за минулий тиждень),

577,9% артилерійських систем (з них 5,1% за минулий тиждень),

105,9% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 67,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Минулої доби по всьому фронту зафіксовано 183 бойові зіткнення. Покровський та Курахівський напрямки залишаються найгарячішими.

Вчора загалом російський агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах чотири ракетні (чотири ракети), 93 авіаційні удари (зокрема задіяв 128 КАБ) та 1548 ударів дронами-камікадзе, здійснив 4579 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів, 121 з них – із РСЗВ.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Харків, Тимофіївка, Козача Лопань, Мала Данилівка, Алісівка, Кругляківка та Ківшарівка Харківської області; Стельмахівка Луганської області; Часів Яр, Дружба, Торецьк, Олександропіль, Клебан-Бик, Вугледар та Водяне Донецької області; Новоандріївка на Запоріжжі; Урожайне, Берислав, Тягинка та Токарівка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали ударів по двох пунктах управління, засобу РВіА та десяти районах зосередження особового складу ворога.

На Харківському напрямку агресор продовжував активні дії, загалом відбулося три бойових зіткнення. Бої точилися в районі населеного пункту Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку противник 18 разів атакував позиції наших підрозділів. Основні зусилля загарбники прикладали в районах Синьківки, Лозової, Стельмахівки, Петропавлівки, Глушківки та Андріївки.

На Лиманському напрямку наші війська відбивали 27 атак окупантів неподалік Чернещини, Невського, Лозової, Торського, Макіївки та Діброви.

На Сіверському напрямку Силами оборони також відбито вісім штурмових дій поблизу Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки.

На Краматорському напрямку наші воїни зупинили вісім спроб противника прорвати нашу оборону в районах Часового Яру, Андріївки та Кліщіївки Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив десять атак неподалік населених пунктів Торецьк, Неліпівка та Суха Балка.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 44 штурмові та наступальні дії. Противник концентрував зусилля в районах Новогродівки, Михайлівки та Гродівки, де провів більше половини атак. Окрім того, спроби окупантів просуватись вперед зупинено неподалік Зеленого Поля, Воздвиженки, Новотроїцького, Миролюбівки та Селідового Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка, Галицинівка, Українськ та Георгіївка, де ворог 47 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив сім штурмів наших позицій неподалік Водяного та Вугледара Донецької області.

На Придніпровському напрямку наші захисники жорстко припинили 11 спроб окупантів просуватись на рубежі зайняті українськими військами.

На Гуляйпільському та Оріхівському напрямках суттєвих змін не відбулося. Ворог здійснює перманентні обстріли цивільної інфраструктури, позицій наших військ, застосовує авіацію.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань загарбників не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілює населені пункти з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність.

Наші воїни продовжують завдавати окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в його тилу.

Так, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали 1270 осіб. Також наші воїни знешкодили чотири танки, 19 бойових броньованих машин, 30 артилерійських систем, дві РСЗВ, 80 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 47 автомобілів та десять одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов зазначив, що вторгнення України в Курську область має вплив на російські наступальні операції в Україні на всьому театрі воєнних дій, а також розглянув перспективи продовження російських наступальних операцій взимку 2024–2025 років. Буданов заявив у вчора опублікованому інтерв'ю, що українське вторгнення в Курську область ускладнило плани Росії щодо наступальних операцій у серпні та восени цього року. Він наголосив, що російське військове командування залучає будь-які наявні людські ресурси та техніку для досягнення своєї мети в основному напрямку, ймовірно, маючи на увазі захоплення Покровська, і що російські війська зосереджують свою увагу на цьому напрямку. Нещодавно російські війська посилили наступальні операції та досягли подальших успіхів біля Покровська, а також на заході і південному заході від Донецька, проте ISW не спостерігало інтенсифікації наступальних операцій росіян в інших зонах фронту в Україні. Майже напевно російське військове командування вирішило віддати пріоритет просуванню в районі Покровська, жертвуючи наступальними операціями в інших напрямках. Російський воєнний блогер заявив, що через нестачу особового складу російське командування змушене коригувати свої плани на Донеччині та в Курській області та що російські офіційні особи не мають «системного рішення» для створення достатніх сил для підтримки наступальних операцій в Україні та відбиття українського вторгнення в Курську область. Блогер зазначив, що просування Росії у напрямку Покровська почало сповільнюватися, оскільки підрозділи зазнають втрат і страждають від нестачі особового складу, і що російські сили продовжують наступальні операції в цьому районі, незважаючи на «виснаження». Російське військове командування, ймовірно, зможе направити достатньо сил у цей район, щоб продовжити поточні наступальні операції і, можливо, зрештою захопити Покровськ, хоча російські війська можуть досягти свого піку і зупинитися до захоплення міста. Буданов зазначив в інтерв'ю, що зимові погодні умови, ймовірно, ускладнять російські наступальні операції в найближчі місяці, але це не означає, що російські сили повністю припинять атаки на українські позиції. Осінній сезон сльоти історично заважав як російським, так і українським наземним маневрам, але періоди тривалих морозів, які зазвичай починаються наприкінці грудня, заморожують землю і дозволяють бронетехніці легше пересуватися, ніж восени і навесні. Проте російські війська, зокрема, намагалися захопити ініціативу і продовжували наступальні операції восени 2023 року, незважаючи на найскладніші погодні умови замість того, щоб чекати на покращення умов взимку 2023–2024 років. Осінні та зимові погодні умови, ймовірно, ускладнять як російську, так і українську діяльність на полі бою, але навряд чи повністю зупинять її вздовж лінії фронту.

• За повідомленнями, Іран нещодавно доставив до Росії понад 200 балістичних ракет малої дальності «Фатех-360».

• Україна продовжує успішно адаптувати і розвивати свій потенціал боротьби з безпілотниками, що дозволяє українським військам використовувати системи нижчого класу для протидії російському тиску на обмежену парасольку протиповітряної оборони України.

• Російські війська нещодавно повернули собі деяку територію, а українські війська нещодавно дещо просунулися вперед у Курській області на тлі продовження українських наступальних операцій у цьому районі.

• Російські офіцери продовжують жорстоко поводитися зі своїми підлеглими, ймовірно, через низький рівень командної підготовки та дисципліни.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують рішуче відбивати спроби ворожих підрозділів просунутися в глибину території України, спрямовуючи основні зусилля на зриві виконання окупантами завдань наступу, завдаючи важких втрат ворогу.

Станом на 22:00 відбулося 168 бойових зіткнень. По території України сьогодні держава-терорист завдала одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, 70 авіаударів, скинувши при цьому 90 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 581 дрон-камікадзе та здійснили понад 3100 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи один раз, за підтримки авіації, штурмували позиції наших підрозділів в районі Вовчанська.

За наявною на цей час інформацією, українські захисники на Харківському напрямку ліквідували та поранили більше 60 окупантів, знищили два танка, чотири бойових броньованих машини, 40 БпЛА та автомобіль, також було пошкоджено артилерійську систему та чотири автомобіля противника.

Сімнадцять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Синьківки, Лозової, Стельмахівки, Петропавлівки, Глушківки та Андріївки підрозділи Сил оборони відбили сім наступальних дій. Ситуація напружена, десять боєзіткнень триває.

На Лиманському напрямку за день російські війська 25 разів атакували українських захисників в районах Чернещини, Невського, Лозової, Торського, Макіївки та Діброви. На цей час продовжуються три боєзіткнення.

Активність ворога на Сіверському напрямку проявилась сімома штурмовими діями, окупанти намагалися витіснити наших захисників з позицій в районах Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки. Триває одне боєзіткнення.

На Краматорському напрямку українські воїни відбивали шість спроб загарбників просунутись поблизу Часового Яру, Андріївки та Кліщіївки. Всі атаки відбито.

На Торецькому напрямку окупанти, за підтримки авіації, вісім разів атакували наші позиції поблизу Торецька, Неліпівки та Сухої Балки. Чотири боя ще тривають.

На Покровському напрямку впродовж дня агресор атакував українські підрозділи 44 рази. Найбільшу активність проявляв в районі Новогродівки, Михайлівки та Гродівки. Силами оборони України відбито 39 атак, ще п’ять боєзіткнень тривають.

За наявною інформацією, сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили більше 240 військовослужбовців вбитими та пораненими. Підрахунок продовжується.

Також напружена ситуація і на Курахівському напрямку, де на цей час доби наші захисники відбивали 42 ворожі штурми. Загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки, Красногорівки, Галицинівки та Георгіївки. Триває сім боєзіткнень.

На Времівському напрямку за сьогодні агресор шість разів штурмував передній край оборони в напрямку Водяного та Вугледару. Українські воїни зупинили шість ворожих атак, ще одна атака - триває.

На Придніпровському напрямку 11 штурмових дій ворога успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках суттєвих змін не відбулося.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ Збройних Сил України.

08.09.2024