909-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 Зеленський просив союзників повернути українських чоловіків, але отримав відмову, пише Bloomberg. Повідомляється, що український Президент намагався переконати своїх союзників допомогти повернути в Україну чоловіків призовного віку, обговорюючи це питання на двосторонніх зустрічах. Як зазначає видання, політики від Польщі до Угорщини заявили, що не відправлятимуть біженців назад, "доки триває війна".

 

 

18:40 Операція ЗСУ в Курській області ніяк не позначиться на євроінтеграції Києва, заявив речник Європейської комісії з закордонних справ і політики безпеки Петер Стано.

"Ця жорстока війна триває вже третій рік поспіль. І те, що ми бачимо на полі бою, чи то на території України, чи то на території Росії, є лише результатом і наслідком незаконних дій Путіна. Україна має повне право захищати себе, і це не має нічого спільного з процесом вступу до ЄС, тому що це паралельний шлях, який здійснюється між Європейським Союзом та Україною".

 

 

18:05 ЗСУ контролюють більше 1260 квадратних кілометрів території та 93 населені пункти у Курській області РФ, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в ефірі телемарафону.

"З метою створення зони безпеки та припинення обстрілів з території Російської Федерації цивільних об'єктів у Сумській області, а також для випередження противника, угруповання Сил оборони ведуть наступальну оборону на Курському напрямку.

За період ведення наступу на території Курської області ЗСУ просунулись на глибину оборони противника від 28 до 35 км, оволоділи 1263 кв. км території і взяли під контроль 93 населені пункти".

 

 

17:30 21 серпня графіки відключення електроенергії застосовуватимуть з 16:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 16:00 до 18:00 та з 22:00 до 24:00 буде застосовуватись одна черга відключень; з 18:00 до 22:00 – дві черги.

 

 

16:55 За минулий тиждень авіація НАТО перехопила 10 російських літаків над країнами Балтії, повідомили у міноборони Литви.

 

 

16:20 На Тернопільщині виявили перевищення вмісту хлору в повітрі внаслідок російської атаки, повідомила головна державна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук. Зазначається, що пожежа на промисловому об'єкті спричинила перевищення вмісту хлору в повітрі від 4 до 10 разів.

 

 

15:45 Рада ухвалила закон про статус військових, які воюють у РФ, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. "За" проголосував 321 народний депутат. Зазначається, що закон гарантує військовим, які воюють на території у РФ, зокрема в Курській області, такі ж виплати та преференції, як на передовій.

 

 

15:10 Курська операція України збільшує тиск на оборону Донеччини, пише Financial Times. За словами джерела, частково причиною російського наступу стало те, що Київ перекинув свої обмежені ресурси на північ – навіть за кілька днів до початку Курської операції оборона на Донеччині "давала тріщину". Зазначається, що українські війська в Донецькій області повернулися до нормування снарядів уперше після того, як американська допомога Україні була призупинена Конгресом.

 

 

14:35 Німеччина планує поставити Україні ще чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця року, заявив заступник офіційного представника німецького уряду Вольфганг Бюхнер. Він зазначив, що у 2024 році ЗСУ також отримають 10 зенітних установок Gepard, 16 самохідних гаубиць, бойові безпілотники та кілька тисяч боєприпасів для артилерії й танків.

 

 

14:00 Уряд виділив 24 мільярди на закупівлю дронів для Сил оборони, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

 

13:25 Рада ухвалила закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. "За" у другому читанні проголосували 265 нардепів. Закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування, при цьому громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

 

 

12:50 У Ростовській області третю добу не можуть загасити нафтобазу "Кавказ", де зберігали нафтопродукти для потреб російської армії. Повідомляється, що зараз там палає приблизно 22 із 74 ємностей із дизпаливом.

 

 

12:15 Доходи від російських активів будуть використані для постачання боєприпасів в Україну у рамках чеської ініціативи, заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

"Частина доходів від заморожених російських активів в ЄС піде на постачання Україні боєприпасів, які закуповуватиме Чехія. Так вирішив Європейський Союз.

Таким чином ми зможемо придбати для України ще сотні тисяч таких необхідних великокаліберних боєприпасів".

 

 

11:40 Зеленський закликав українських дипломатів працювати над розширенням дозволу ударів по території РФ, повідомляється в Офісі президента. За словами Президента, Україна потребує достатньої далекобійності, аби захищатись від російських ракет і керованих авіабомб, а також перекидання російських військ і тиску на ключових фронтових напрямках.

"Російські військові бази й російські військові аеродроми, російська логістика та інші військові об’єкти, чиє існування дає змогу Путіну ухилятися від пошуку миру, є цілком справедливими цілями для наших Сил оборони.

Зараз це ключове захисне рішення, яке повинне підтримати наших воїнів. І це стосується роботи передусім наших дипломатів, вас та інших представників України в Америці, у Великій Британії, у Франції, у Німеччині й також у тих країнах, які здатні самі або впливаючи на партнерів розв’язати питання щодо далекобійності".

 

 

11:05 Споживання електроенергії продовжує зростати, станом на 09:30 рівень споживання на 2,1% вищий, ніж попередньої доби, що зумовлено спекотною погодою у більшості областей України, попередили в "Укренерго".

 

 

11:00 Вчора максимум споживання електроенергії був на 3,9% вищим, ніж попереднього робочого дня – у п’ятницю, 16 серпня, повідомили в "Укренерго".

 

 

10:55 Через зростання обсягу дефіциту потужності в енергосистемі сьогодні з 16:00 до 24:00 будуть застосовуватись заходи обмеження споживання електроенергії для всіх категорій споживачів, попередили в "Укренерго".

 

 

10:15 Під час нічної атаки російські війська поцілили у промисловий об'єкт у Тернопільській області, спричинивши пожежу, повідомив заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Усенко. Мешканців закликають щільно зачинити вікна й утриматися від тривалого перебування на свіжому повітрі. 

 

 

10:10 Вночі російські війська запустили в напрямку Києва крилаті ракети, які не досягли столиці, окрім цього місто намагалися атакувати БПЛА "Shahed", усі вони були збиті, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

 

 

10:05 У Київській області внаслідок обстрілу РФ влучань в об'єкти житлової та критичної інфраструктури не допущено, постраждалих немає, повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

249,3% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

  95,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

385,7% автомобільної техніки (з них 7,2% за минулий тиждень),

556,8% артилерійських систем (з них 10,9% за минулий тиждень),

104,7% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 65,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 158 бойових зіткнень. Понад третина з них припадає на Покровський напрямок.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 78 авіаударів, зокрема скинув 103 КАБи. Крім цього, здійснив 4624 обстріли, з них 141 – із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1448 дронів-камікадзе.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема у районах населених пунктів Порозок, Хотінь, Обухівка, Липці, Куп’янськ-Вузловий, Копанки, Сергіївка, Курдюмівка, Торецьк, Щербинівка, Неліпівка, Дачне, Олександропіль, Макарівка, Шахтарське, Темирівка, Гуляйполе, П’ятихатки, Новоданилівка та Ольгівка.

За вчора авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 9 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника, один – по пункту управління, один – по засобу ППО, два – по артилерійських системах та чотири – по інших важливих цілях російських окупантів.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії, загалом відбулося п’ять ініційованих ним бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу добігла чотирнадцяти. Сили оборони відбивали атаки ворога в районах Глушківки, Стельмахівки, Кругляківки, Синьківки, Андріївки та у бік Лозової.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 11 атак противника в районах Греківки, Новосадового, Макіївки, Невського, Новосергіївки, Новоєгорівки та Торського.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито 10 атак неподалік Івано-Дар’ївки, Спірного і Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку українські воїни звели нанівець сім спроб противника прорвати нашу оборону в районах Іванівського та Андріївки Донецької області.

Двадцять чотири рази ворог намагався просунутися вперед на Торецькому напрямку. Діяв в районах населених пунктів Північне, Нью-Йорк, Неліпівка, Залізне та, найактивніше, біля Торецька. Де також завдав п’ять ударів дев’ятьма керованими авіабомбами.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 63 атаки. Найбільше – в районах Новогродівки, Михайлівки та Воздвиженки.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Невельське та Костянтинівка, де окупанти 11 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

На Времівському напрямку противник здійснив п’ять спроб захопити наші позиції неподалік Водяного та Вугледара Донецької області. Також атакував з боку Володимирівки і Солодкого.

На Оріхівському і Гуляйпільському напрямках окупанти наступальних дій вчора не проводили.

На Херсонщині, на Придніпровському напрямку, відбито один штурм загарбниками українських позицій.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність.

Наші воїни продовжують активними діями виснажувати бойовий потенціал ворога, зокрема й під час операції в Курській області рф.

Загалом же минулої доби втрати російських загарбників склали 1330 осіб. Також українські воїни знешкодили п’ять танків, 26 бойових броньованих машин, 52 артилерійських системи, одну РСЗВ, засіб ППО, 55 БпЛА оперативно-тактичного рівня, ракету, 95 автомобілів та 22 одиниці спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували двома балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 із Воронезької області, крилатою ракетою «Іскандер-К» із Брянської області, керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору Курської та ТОТ Запорізької областей, а також 26 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Приморсько-Ахтарськ, Єйськ, Курськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 28 повітряних цілей: одну крилату ракету «Іскандер-К», дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 25 ударних БпЛА «Shahed-131/136» (96%) у межах Київської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської та Чернігівської областей.

За минулі сім днів було збито 107 із 114 (94%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 06:00 в Чорному та Азовському морях російських кораблів на бойовому чергуванні немаєповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора продовжували незначне просування в Курській області на тлі тривалих боїв на всьому українському виступі в цьому районі.

• Командир чеченського спецназу «Ахмат» Алаудінов загострив ситуацію, до якої Кремль історично ставився з надзвичайною обережністю, закликавши призовників брати участь у бойових діях у Курській області та відкинувши занепокоєння родичів призовників.

• Президент Росії Путін 18 серпня відвідав Азербайджан, ймовірно, в спробі відвернути увагу від українського вторгнення в Курську область і представити себе як незмінно ефективного дипломата.

• Реакція Кремля на вторгнення України в Курську область підкреслила, що внутрішні пріоритети Кремля все більше орієнтуються на стабільність режиму, особливо протягом останнього року.

• Президент Росії Путін вчора підписав указ про подальшу кодифікацію розпливчастої російської державної ідеології в російському законодавстві без внесення конкретних змін до російської конституції. Спроба Путіна кодифікувати конкретну ідеологію може бути спрямована на протидію власним зусиллям російської ультранаціоналістичної спільноти, спрямованим на створення загальноприйнятої національної ідеології.

• Російські посадовці продовжують спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

• Місцеве російське ЗМІ «Сахалін Медіа» повідомило 19 серпня, що прикордонна служба ФСБ Росії в Сахалінській області та інших суб'єктах Далекосхідного, Північно-Західного і Північно-Кавказького федеральних округів вперше за невизначений «тривалий» час відновила призов на строкову службу.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Cтаном на 22:00 19.08.2024 щодо російського вторгнення відбулося 154 бойові зіткнення. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч противнику. Найбільш активно ворог і надалі наступає на Покровському напрямку.

Російські загарбники завдали по території України 71 авіаудар, скинувши 86 КАБів. Крім цього, залучили для ураження 629 дронів-камікадзе та здійснили понад 3400 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог п’ять разів атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Липців та Вовчанська. Чотири атаки зупинено, одна досі продовжується.

На Куп’янському напрямку противник провів 13 наступальних і штурмових дій. Найбільше – біля Синьківки та Глушківки, чотири та п’ять відповідно.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники атакували позиції українців поблизу семи різних населених пунктів. Найактивніше діяли біля Макіївки і Невського. Загалом на напрямку наші захисники відбивали 11 атак.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі зупинили 8 ворожих атак у районах Івано-Дар'ївки, Спірного та Верхньокам’янського. Неподалік останнього, до того ж, триває ще одне боєзіткнення.

На Краматорському напрямку противник здійснив п’ять наступальних дій поблизу Іванівського та Андріївки. Сили оборони відбили усі спроби противника просунутись уперед.

На Торецькому напрямку росіяни 21 раз атакували українські війська у районах Торецька, Нью-Йорка, Залізного, Неліпівки та Північного. 16 боєзіткнень завершено, ще п’ять триває, чотири з них – біля Торецька.

На Покровському напрямку від початку цієї доби точилося 63 боєзіткнення. Ворог концентрував свої зусилля неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новогродівка, Михайлівка – провів там майже половину від загальної кількості атак. Сили оборони загалом вже зупинили 60 штурмів, три ще продовжуються.

За попередньою інформацією, сьогодні на Покровському напрямку знешкоджено 325 окупантів, 133 з них – безповоротно. Також знищено 13 автомобілів, 12 БПЛА різних видів, п’ять гармат і мінометів та чотири бойових броньованих машини. Крім цього, наші воїни значно пошкодили два міномети та 14 одиниць ворожого автотранспорту.

На Курахівському напрямку ворог 11 разів атакував наші позиції поблизу Невельського та Костянтинівки. У результаті боєзіткнень зазнав поразки.

На Времівському напрямку противник здійснив п’ять штурмових дій, зокрема у бік Водяного. Всі штурми відбито.

На Придніпровському напрямку одна атака окупантів не мала успіху.

Сьогодні відзначаємо воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, які стійко тримають оборону та ефективною бойовою роботою доводять окупантам, що їм в Україні не місце.

20.08.2024