888-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 31 липня відключення електроенергії не прогнозуються, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

19:00 Під час удару по аеродрому "Оленья" в РФ були пошкоджені одразу два бомбардувальники, повідомив представник ГУР Андрій Юсов. За його словами, відновлення цих літаків може зайняти у РФ декілька місяців.

"Мова йде про вибух над розташуванням літаків. Більше того, можу повідомити, що йде мова про пошкодження двох бортів Ту-22М3. І є відповідні номери бортові – борт №33 і борт №31. Борт №33 – це пробоїни верхньої частини фюзеляжу. І борт №31 – це також певні пошкодження".

 

 

18:25 За умов відсутності масованих атак упродовж серпня-жовтня днів без відключень електроенергії буде більше, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що причина поліпшення ситуації – в системі стало більше енергії завдяки виходу з ремонту двох блоків на атомних станціях, а споживання знизилося через похолодання.

 

 

17:50 Сили оборони вдарили по нафтобазі в Курській області РФ, повідомили у Генштабі. Зазначається, що удар завдано силами та засобами Служби безпеки України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони. Наразі більш детальна інформація щодо наслідків ураження нафтобази уточнюється.

 

 

17:15 США оснастять українські винищувачі F-16 власним сучасним озброєнням, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Озброєння для F-16, яке нададуть США, охоплює ракети AGM-88 HARM класу "повітря-земля", боєприпаси JDAM підвищеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на "розумну" зброю, та малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB. Як зазначають джерела, Пентагон має обмежені запаси снарядів і виробничі можливості, але Україна отримає достатньо, щоб задовольнити найнагальніші потреби.

 

 

16:40 Уряд спростив бронювання для перевізників, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. За його словами, Кабмін розширив перелік підприємств, які можуть подаватись на визнання критично важливими, зменшив кількість необхідних критеріїв для отримання статусу критично важливого підприємства та скасував норму щодо підтвердження оформлення трудових відносин із працівниками за 180 днів до подачі документів. Деркач наголосив, що всі зміни до наказу стануть чинними після реєстрації акту Міністерством юстиції.

 

 

16:05 Україна відкрита до консультацій з ЄС щодо ситуації з нафтою "Лукойлу", заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий.

"Справді, положення відповідного рішення РНБО стосується тільки комерційної діяльності приватного акціонерного товариства "ЛУКОЙЛ" на території України. Можу додати, що ми підтверджуємо готовність долучитися до консультацій ... якщо Єврокомісія таке рішення ухвалить.

Скажу, що процес триває. Україна підтримує дуже тісний зв'язок із Єврокомісією щодо цієї теми для того, щоб вирішувати всі питання, які виникають, у скоординованому ключі, у ключі саме спільної позиції Євросоюзу, Єврокомісії".

 

 

15:30 Військово-обліковий документ з QR-кодом тепер можна отримати на порталі "Дія", повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

"Документ має таку саму юридичну силу, як паперовий, тож використовуйте його в будь-яких життєвих обставинах – від працевлаштування до проходження перевірки на блокпості. На документі є QR-код, за ним перевірятимуть дійсність документа та інформацію з реєстру "Оберіг", наприклад про бронювання".

 

 

14:55 Зеленський приїхав із робочою поїздкою на Волинь, повідомляє пресслужба Президента. В рамках поїздки до Волинської області Зеленський провів координаційну нараду щодо безпекової ситуації та захисту державного кордону й ознайомився з процесом будівництва фортифікацій.

 

 

14:20 Європейська комісія має намір звернутися до влади Угорщини з метою з'ясувати, чи загрожує безпеці Європейського Союзу рішення Будапешта спростити умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі з метою роботи, повідомила представниця Європейської комісії Анітта Гіппер.

 

 

14:10 Державна митна служба попередила, що у ніч із 30 на 31 липня проводитиме технічні роботи з оновлення серверного програмного забезпечення, у зв'язку з цим можливі затримки пропуску через державний кордон осіб, товарів і транспортних засобів.

 

 

13:35 "Укргазвидобування" ввело в експлуатацію нову високопродуктивну свердловину з дебітом 274 тис. куб. м газу на добу (100 млн куб. м газу річно). Особливість свердловини полягає в тому, що плановий вибій розташований безпосередньо під населеним пунктом. За підсумками 2023 року виробництво товарного газу "Укргазвидобуванням" становило 13,2 млрд куб. м, що на 0,68 млрд куб. м більше, ніж 2022-го; в січні-червні 2024 року видобуток природного газу збільшився на 8,8% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У липні 2024 року російські сухопутні війська  продовжували безперервні атаки в центральній частині Донецької області. Російські війська поступово просувалися на захід, взявши під контроль кілька сіл і наблизившись до логістичного вузла Покровська.

• Російські війська також просунулися на північ до селища Нью-Йорк, яке знаходиться на лінії фронту з 2014 року. Майже напевно, що за це місто ведуться бої між російськими військами та Збройними Силами України.

• Цілком ймовірно, що Росія продовжить тактичне просування в найближчі тижні. Однак її загальна оперативна спроможність залишається обмеженою через низку факторів, серед яких високий рівень втрат особового складу, обмежена підготовка і нестача офіцерів.

 

 

12:40 Україна увійшла у відносний баланс стосовно енергетики; протягом наступних місяців якщо світло й вимикатимуть, це матиме незначний характер, повідомив радник прем'єр-міністра України з питань енергетики Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Київ24".

 

 

12:20 Україна сподівається використовувати в бою літаки F-16 уже цього року, але через брак пілотів і навченого технічного персоналу зможе задіяти не більше десяти винищувачів, пише The New York Times.

 

 

12:10 Україна разом з МВФ оцінює додаткову фінансову потребу на 2025 рік з боку партнерів у розмірі 12–15 млрд доларів через те, що війна буде продовжена і наступного року, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

 

 

11:50 Ситуація в акваторії Чорного моря залишається незмінною, попри виведення Росією трьох підводних човнів, сказав речник ВМС України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону:

"Там зараз перебувають три підводні човни. Це більше схоже на навчання особового складу, але воно частіше закінчується практичними стрільбами. Тому завжди слід очікувати небезпеки від цих одиниць – і ми, відповідно, її очікуємо".

 

 

11:00 Споживання сьогодні станом на 09:10 тримається на тому ж рівні, що і вчора у цей же час повідомили в Укренерго.

 

 

10:50 Застосування заходів обмеження сьогодні не прогнозується, уточнили в Укренерго. Раніше відключення заповідали в години вечірнього пікового споживання – з 18:00 до 23:00.

 

 

10:40 Через негоду на ранок знеструмлено 116 населених пунктів у Київській, Чернігівській, Житомирській та Сумській областях, повідомили в Міненерго. Загалом через бойові дії та техпорушення залишається без електропостачання 501 населений пункт.

 

 

10:35 На сьогодні заплановано, що графіки погодинних відключень електроенергії будуть застосовуватись лише в години вечірнього пікового споживання – з 18:00 до 23:00, повідомили в Міненерго. Обмеження діятимуть в обсязі однієї черги.

 

 

10:25 Японія вперше після послаблення правил експорту військового обладнання передасть США ракети-перехоплювачі PAC-3 свого виробництва для ЗРК Patriot на суму близько $19,5 мільйона, оскільки Сполучені Штати відчувають дефіцит таких перехоплювачів через передачу великої кількості цих ракет Україні для захисту від російських атак. Раніше експорт будь-якого військового обладнання, виготовленого в Японії, був заборонений, але минулого року уряд дозволив передавати військове обладнання, вироблене в країні за ліцензією іноземної компанії, до країни, де знаходиться ліцензіар. Японські підприємства виробляють ракети-перехоплювачі для систем ППО, в тому числі й ЗРК Patriot, уже майже два десятиліття, проте всі передають Повітряним силам самооборони Японії.  

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

245,6% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  93,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

361,5% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

522,9% артилерійських систем (з них 9,6% за минулий тиждень),

101,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 64,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 149 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 62 авіаудари із використанням 99 КАБів. Крім цього, здійснив 4588 обстрілів, з них 110 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Липці, Приколодне, Вовчанські Хутори, Ізбицьке, Лозова, Малі Проходи, Петропавлівка, Куп’янськ, Стариця Харківської області; Сіверськ, Часів Яр, Олександро-Шультине, Олександропіль, Новобахмутівка, Воздвиженка, Іванівка, Гродівка, Торецьк, Покровськ, Скучне, Костянтинівка, Єлизаветівка, Водяне, Катеринівка, Вугледар, Новодонецьке Донецької області; Кам’янське і Мирне на Запоріжжі, а також Львове, Тягинка та Новотягинка на Херсонщині.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 13 ударів по районах зосередження особового складу противника.

На Харківському напрямку відбулося п’ять бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу зросла до шести. Сили оборони відбивали штурмові дії агресора біля Новоосинового, Піщаного та Стельмахівки

На Лиманському напрямку ворог атакував 13 разів неподалік Невського, Макіївки, Тернів та у Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали дев’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Іванодар’ївки, Верхньокам’янського, Переїзного, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували шість разів в районах Григорівки, Часового Яру, Кліщіївки, Калинівки та Богданівки.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 19 атак неподалік Дружби, Північного, Залізного, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку Сили оборони за добу зупинили 52 атаки. Ворог атакував у районах десяти різних населених пунктів. Найактивнішим був біля Новоолександрівки, Желанного та Прогреса. Діяв на напрямку за значної підтримки бомбардувальної і штурмової авіації.

На Курахівському напрямку наші захисники відбили 21 штурмову дію неподалік Костянтинівки, Парасковіївки та Побєди, де противник продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Окупанти втратили на напрямку за вчора велику кількість танків та іншої бронетехніки.

На Времівському напрямку ворог здійснив дев’ять штурмів наших позицій неподалік Водяного, Великої Новосілки та Костянтинівки.

На Оріхівському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити українські підрозділи з позицій. Чотири атаки росіян захлинулися в районі Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку три атаки росіян успіху не мали. Агресор зазнав втрат.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, задіює для ударів fpv-дрони.

Українські воїни продовжують активно завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи наступальний потенціал ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в тилу.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали понад 1060 осіб. Також українські воїни знешкодили 25 танків, 38 бойових броньованих машин, 46 артилерійських систем, одну РСЗВ, 27 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 53 автомобіля та шість одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:10 Станом на 06:30 в Чорному морі 3 ворожі кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 12 ракет, в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони США 29 липня оголосило про надання Україні безпекової допомоги на суму 200 мільйонів доларів за програмою PDA президента США та додаткового пакета на суму 1,5 мільярда доларів з фондів Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).

• Кремль активізує свої зусилля з кодифікації бажаних норм поведінки в Росії в російському інформаційному просторі та в громадах мігрантів шляхом боротьби з небажаною поведінкою. Ймовірно, Кремль намагається встановити чіткі стандарти прийнятної і неприйнятної поведінки серед населення Росії, чия поведінка нещодавно становила загрозу для Кремля.

• Реакція російського інформаційного простору на нещодавню засідку повстанців-туарегів на групу "Ваґнера" на півночі Малі здебільшого зводилася до припущення, що міністерство оборони Росії намагатиметься отримати вигоду з втрат цієї ПВК, що підкреслює триваючу недовіру між російським міністерством оборони і групою "Ваґнера" в Сахелі, а також коментаторами, які підтримують групу "Ваґнера".

• Українські безпілотники в ніч з 28 на 29 липня завдали ударів по російській енергетичній та комунальній інфраструктурі в Орловській, Воронезькій та Бєлгородській областях.

• Російський уряд продовжує вживати законодавчих заходів з метою використання мігрантів і нещодавно натуралізованих громадян задля задоволення кадрових потреб збройних сил Росії.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 117 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог був активним на Курахівському і Торецькому напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України ракетного удару із застосуванням однієї ракети, 82 авіаційні удари (задіяв зокрема 91 КАБ), використав для ураження 459 дронів-камікадзе. Здійснив 3467 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку ворог чотири рази безуспішно атакував неподалік Глибокого та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку противник протягом дня теж чотири рази намагався просунутися вперед неподалік Стельмахівки та Піщаного. Успіху не мав.

На Лиманському напрямку окупанти атакували дванадцять разів в районах Макіївки, Невського, Тернів та у Серебрянському лісі. Скрізь наші воїни ворога зупинили, завдавши комплексного вогневого ураження.

На Сіверському напрямку ворог шість разів впродовж дня безуспішно намагався прорвати нашу оборону в районах Переїзного, Спірного та Іванодар’ївки. Зазнав втрат.

На Краматорському напрямку відбулось п’ять бойових зіткнень. Бої тривали в районах Григорівки, Часового Яру та Кліщіївки.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали 16 атак противника. Продовжуються три боєзіткнення поблизу Торецька та Залізного. Інші, в більшості своїй в районі Північного, українські воїни зупинили.

Найбільшу активність ворог проявив сьогодні на Покровському напрямку. Усього окупанти 39 разів намагалися вклинитися в нашу оборону в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Тимофіївка, Желанне та Яснобродівка. Станом на зараз 30 атак ворога відбито, дев’ять боєзіткнень тривають. Противник зазнає значних втрат, особливо у живій силі – за попередньою інформацією, наші воїни знешкодили на цьому напрямку 165 окупантів. Знищено танк, автомобіль. Ще п’ять гармат, три танки, два тягачі та автомобіль окупантів значно пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог 18 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Костянтинівки та Парасковіївки. Задіяв для атак значну кількість бронетехніки та зазнав відповідних втрат. Наші воїни знищили та пошкодили вісім танків, 21 бронемашину, п’ять мотоциклів, одну баггі та гармату 2А65 «Мста-Б». Окрім того, знешкоджено близько сотні ворожих військовослужбовців, більшість із них – безповоротно.

Сім разів окупанти штурмували наші позиції на Времівському напрямку. Всі атаки у напрямках Костянтинівки та Великої Новосілки зупинено.

На Оріхівському напрямку, поблизу Малої Токмачки, відбулося три провальних для ворога боєзіткнення.

На Придніпровському напрямку противник, теж тричі, невдало штурмував позиції українських воїнів.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити захисників із 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, які тримають оборону на одному з найгарячіших напрямків фронту.

30.07.2024