881-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:30 24 липня заходи обмеження споживання електроенергії діятимуть протягом всієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 08:00 до 20:00 і з 22:00 до 24:00 діятиме одна черга відключень, в інші години – дві черги.

 

 

17:55 Угорщина блокуватиме програму фінансування військової допомоги Україні на 6,5 млрд євро, доки Київ не дозволить "Лукойлу" транспортувати нафту через Україну, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. За його словами, Угорщина спільно зі Словаччиною ініціювала порушення процесу проти України в ЄУ через порушення Угоди про асоціацію.

"Зараз ситуація така, що енергопостачання двох членів ЄУ — Угорщини та Словаччини — також перебуває під загрозою з боку українців, тому що 33% нашого імпорту сирої нафти та приблизно 40–45% імпорту сирої нафти Словаччини надходить від "Лукойлу", з Росії через Україну.

Я дав зрозуміти, що поки це питання не буде вирішено Україною, всі повинні забути про виплату 6,5 мільярдів євро компенсації за постачання зброї з Європейського фонду миру".

 

 

17:20 Кулеба прибув до Китаю для переговорів з міністром закордонних справ Китаю. За словами українського міністра, він має провести "детальні й розлогі" переговори зі своїм китайським колегою Ваном Ї щодо шляхів справедливого миру для України.

 

 

16:45 Камала Гарріс має вищу підтримку у змаганні з Трампом, ніж Байден, пише Bloomberg з посиланням на опитування Morning Consult. Згідно з опитуванням, Гарріс відстає від Трампа на два відсоткові пункти (47% до 45%), в межах статистичної похибки. Водночас Байден відставав від Трампа на шість відсоткових пунктів в минулих опитуваннях агенції, коли ще був кандидатом.

 

 

 

 

16:10 "Антонов" і Boeing співпрацюватимуть в оборонних проєктах, повідомляє пресслужба Boeing. Компанії підписали меморандум про взаєморозуміння для вивчення можливостей для співпраці в проєктах, пов’язаних з обороною. Як зазначається в угоді, сфери потенційної співпраці включають навчання, матеріально-технічну підтримку та послуги з капітального ремонту тактичних безпілотних літальних систем, які використовує ЗСУ.

 

 

15:35 У Збройних Силах уже служать 3,8 тисячі ув'язнених, повідомив секретар комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко. Він зазначив, що наразі попит на мобілізацію до ЗСУ серед ув’язнених зменшився, бо основна частина вмотивованих людей уже вступили на службу.

"3,8 тисячі ув’язнених уже в ЗСУ. Більшість із них нещодавно завершили навчання. Але серед них уже є і поранені, і загиблі".

 

 

15:00 В Раді депутати заблокували трибуну, вимагаючи розгляду закону про заборону УПЦ МП, повідомляє нардеп Ярослав Железняк. За його словами, подальші засідання Ради відмінили, наступні – в серпні.

 

 

14:35 Віцепрезидентка США Камала Гарріс здобула достатню підтримку в середовищі демократів, щоб гарантувати собі на з'їзді номінацію на кандидата у президенти від Демократичної партії,  свідчать результати опитування, проведеного Associated Press та CNN. За Камалу Гарріс готові проголосувати 2538 делегатів майбутнього з’їзду, а для висування необхідно щонайменше 1976 делегатів.

 

 

14:10 Посилення санкцій проти російського "Лукойла" в червні не вплинули на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами:

"Загальний транзит нафти в липні – стандартний, якщо порівнювати об’єми з минулими місяцями, і в ньому немає нафти "Лукойла". Україна не може транспортувати нафту "Лукойла", але об’єми загального транзиту залишаються незмінними. Ми не думаємо, що в Європі є ризик дефіциту нафти. Це більше політичне питання". 

 

 

14:00 Для Харкова можуть запровадити диференційовану повітряну тривогу – сирени лунатимуть окремо від області, розпізнаючи цілі, які летять на місто, і які летять на область; передбачається, що це допоможе поліпшити життя харків'ян і полегшить умови роботи для бізнесу, повідомив мер Ігор Терехов:

"Трішки стало спокійніше у Харкові. У червні було 22 обстріли, у травні 76 обстрілів, але цей спокій насправді дуже хиткий. І напруга відчувається, сирени у Харкові лунають і тоді, коли безпосередньої загрози для міста немає. І, наприклад, на вихідних тривога тривала понад 38 годин, паралізуючи діяльність міста".

 

 

13:25 Кабінет Міністрів України визначив понеділок, 2 вересня, початком нового 2024/2025 навчального року в загальній середній школі, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль засіданні уряду.

 

 

13:00 Верховна Рада затвердила указ Президента Володимира Зеленського про продовження з 5 години 30 хвилин 12 серпня на 90 діб воєнного стану в Україні, законопроєкт у цілому підтримали 339 народних депутатів.

 

 

12:35 Сьогодні до 14:00 в усіх регіонах буде діяти одна черга відключень, повідомили в Укренерго: з 14:00 до 16:00 – 1 черга, 16:00-19:00 – 2 черги, 19:00-24:00 – 3 черги відключень у Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях; з 14:00 до 16:00 – 2 черги; 16:00 до 24:00 – 3 черги відключень у Києві, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській, Сумській, Полтавській, Донецькій областях.

 

 

12:25 На покровському напрямку (Донецька область) українські військові збили російський бойовий літак Су-25, який у парі з іншим Су-25 намагався обстрілювати позиції підрозділів Сил оборони, повідомили в оперативно-стратегічному угрупованні військ (ОСУВ) "Хортиця".

 

 

11:35 Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк наполіг на значному збільшенні виробництва боєприпасів, заплановано наступного року збільшити виробництво великокаліберних боєприпасів зі 125 тисяч до 200 тисяч, пише Bloomberg. Калиняк заперечує, що продаж Україні снарядів словацького виробництва безпосередньо чи через третіх осіб суперечить позиції уряду, адже це робить її частиною НАТО:

"У нашій політичній декларації йдеться про те, що ми не будемо надавати безкоштовну військову допомогу Україні, тому що цим ми будемо підтримувати конфлікт. Але ми не будемо обмежувати оборонне виробництво, коли воно підтримує валовий внутрішній продукт, тому що роблячи це, я завдаю шкоди інтересам Словаччини. З історичної точки зору, це шлях, яким я дуже хочу піти. Оборонна промисловість має високу додану вартість".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 85 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 176 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби, але завдяки активізації роботи СЕС до 14:00 скасовується одна черга відключень у Львівській, Закарпатській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях; з 14:00 до 24:00 будуть діяти три черги відключень, повідомили в Укренерго.

 

 

10:50 Вночі російські БПЛА атакували енергооб’єкт у північному регіоні. Знеструмлювались побутові та промислові споживачі в окремих районах Сумської та Чернігівської областей. На ранок залишаються без енергопостачання близько 25 тисяч побутових споживачів у Сумській області.

 

 

10:25 Болгарія готує пакет військової допомоги Україні, в якому будуть надані боєприпаси і майно з надлишків болгарської армії, повідомив виконувач обов'язків міністра оборони країни Атанас Запрянов.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

242,6% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  92,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

353,4% автомобільної техніки (з них 7,7% за минулий тиждень),

511,1% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

101,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 64,1% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 155 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також ворог був активним на Краматорському напрямку.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням трьох ракет, а також 96 авіаударів, скинувши 132 КАБи. Крім цього, здійснив понад 4400 обстрілів, з них 105 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема це Черняки, Веселе, Липці, Малі Проходи, Глибоке, Караїчне та Питомник Харківської області; Воздвиженка, Тимофіївка, Веселе, Гродівка, Вовче, Новоселівка Перша, Олександропіль, Курахове, Вугледар, Водяне, Катеринівка, Урожайне, Старомайорське, Велика Новосілка, Розівка, Комар та Урожайне Донецької області; Львове, Садове та Новоберислав Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 14 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили пункт управління, п’ять артилерійських систем, станцію РЛС та три склади боєприпасів.

На Харківському напрямку відбулося 10 бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 13. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Кіндрашівки, Петропавлівки, Синьківки, Глушківки, Колісниківки, Піщаного та Берестового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 11 разів неподалік Новосергіївки, Макіївки, Невського Тернів, Торського, а також Серебрянського лісу.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Спірного, Верхньокам’янського, Оріхово-Василівки, Виїмки та Переїзного. Загалом відбулося вісім боєзіткнень.

На Краматорському напрямку окупанти атакували 30 разів в районах Бондарного, Міньківки, Васюківки, Григорівки, Калинівки, Часового Яру, Білої Гори, Іванівського, Богданівки, Кліщіївки та Андріївки.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 16 атак неподалік Північного, Торецька, Нью-Йорка та Залізного.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 43 штурмові дії в районах населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Новоолександрівка, Іванівка, Тимофіївка, Лозуватське, Прогрес, Новоселівка Перша, Вовче, Яснобродівка, Уманське та Калинове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 17 атак біля Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити українські підрозділи з позицій. Тут відбулось три бойових зіткнення в районах Малої Токмачки та Роботиного.

На Придніпровському напрямку чотири атаки росіян не мали успіху під час штурму наших оборонних рубежів на лівобережжі Дніпра.

На Времівському та Гуляйпільському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф та нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1220 осіб. Також українські воїни знешкодили чотири танки, 20 бойових броньованих машин, 57 артилерійських систем, дві РСЗВ, засіб ППО, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 64 автомобілі та три одиниці спеціальної техніки ворога.

 

 

09:15 У ніч на 23 липня 2024 року противник завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-69 із повітряного простору Курської області РФ та 8 ударними БпЛА типу «Shahed», також із Курського напрямку. Атаковано Сумщину. Протиповітряною обороною збито 7 ворожих ударних БпЛА «Shahed – 131/136» (88%). Внаслідок активної протидії ворожа керована авіаційна ракета Х-69 не досягла своєї цілі.

За минулі сім днів було збито 70 із 79 (89%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія і Північна Корея поглиблюють співпрацю в судовій сфері.

• Росія робить кроки з кодифікації термінів, що суттєво розширюють російське офіційне визначення екстремізму, який підлягає кримінальному переслідуванню, в рамках поточних зусиль з кримінального переслідування і стримування внутрішньої опозиції до Кремля і його війни в Україні.

• Влада Курської області призначила критично налаштованого російського мілблогера на посаду радника в обласному уряді, що, ймовірно, є частиною більш широких зусиль Кремля, спрямованих на заспокоєння критично налаштованих коментаторів шляхом надання їм певних репутаційних поступок в обмін на їхню більшу інформаційну лояльність.

• Українські війська 22 липня завдали удари безпілотниками по російській нафтовій інфраструктурі в Краснодарському краї та військовій авіабазі в Ростовській області.

• За повідомленнями, грузинська влада оголосила в розшук близько 300 громадян Грузії, які служили добровольцями в Грузинському легіоні разом з українськими військами.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 133 бойові зіткнення.

Російські загарбники завдали по території України три ракетні удари, застосувавши три ракети, і 71 авіаудар, скинувши 84 КАБи. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 455 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог сім разів безуспішно атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Вовчанська та Глибокого.

На Куп’янському напрямку противник вісім разів проводив наступальні штурми у районах Берестового та Глушківки. Українські захисники відбили дві атаки, ще шість наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 10 разів атакували позиції українців неподалік Торського, Новосергіївки, Макіївки, Тернів, а також Серебрянського лісу. Шість атак відбито, чотири досі продовжуються.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі відбили шість ворожих атак у районах Верхньокам’янського, Виїмки, Спірного, Оріхово-Василівки та Переїзного. Наразі триває одна атака поблизу Верхньокам’янського. Ситуація під контролем.

На Краматорському напрямку противник активізувався, здійснивши 28 наступальних дій біля Часового Яру, Бондарного, Міньківки, Васюківки, Григорівки, Калинівки, Білої Гори, Андріївки та Кліщіївки. Сили оборони відбили 21 атаку, ще сім продовжуються.

Противник зазнає значних втрат – українські воїни знешкодили 183 окупанти, з них 66 безповоротно. Також знищили одну БМП, БМ-21 «Град», міномет, протитанкову гармату МТ-12, склад боєприпасів та дві одиниці автотранспорту. До того ж, пошкодили гаубицю «Мста-Б», два міномети, протитанкову гармату МТ-12 та три одиниці автотранспорту.

На Торецькому напрямку росіяни 15 разів атакували українські війська біля Торецька, Залізного, Нью-Йорка та Північного. Чотирнадцять боїв завершено, ще одне боєзіткнення триває.

Найбільшу активність російські загарбники проявили сьогодні на Покровському напрямку. Від початку цієї доби росіяни 38 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Новоселівка Перша, Іванівка, Пантелеймонівка, Нью-Йорк, Лозуватське, Тимофіївка, Прогрес, Вовче, Яснобродівка та Уманське. Сили оборони відбили 29 атак, дев’ять ще продовжуються.

За уточненою інформацією, сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 176 окупантів, 69 з них безповоротно. Також знищено гранатомет «АГС-17» та п’ять одиниць автотранспорту. Крім цього, пошкоджено танк і гаубицю Д-30.

На Курахівському напрямку ворог 13 разів атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. Десять атак відбито, ще три досі тривають.

На Оріхівському напрямку загарбники здійснили одну наступальну дію неподалік Роботиного, де зазнали поразки.

На Придніпровському напрямку усі зусилля окупантів потіснити наші підрозділи із займаних позицій на лівобережжі Дніпра також не мали успіху.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які ефективно нищать ворога та стійко тримають оборону.

23.07.2024