870-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 3 липня графіки відключень електроенергії будуть застосовуватись впродовж усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, з 06:00 до 19:00 обленерго застосовуватимуть дві черги відключень одночасно, у решту годин – три черги.

 

 

18:20 Росія лякає українців підривом дамб у Києві та Каневі, повідомляє Центр протидії дезінформації з посиланням на заяви представниці МЗС РФ Марії Захарової. За її словами, ніби Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища, щоб звинуватити Росію. В Центрі зазначають, що цими заявами Кремль намагається викликати паніку серед українців.

 

 

17:45 Офіційний курс долара вперше в історії перевищив 41 грн, повідомляється на сайті НБУ. Водночас курс євро на понеділок регулятор встановив на рівні 44,68 грн, що теж є найбільшим показником.

 

 

17:10 ВПС США розроблять новий клас високоточних боєприпасів повітряного базування для України, повідомляє Aviation Week. Військово-повітряні сили США зробили запит щодо ударних боєприпасів розширеної дальності (ERAM), метою якого є створення недорогого, швидко розроблюваного боєприпасу повітряного базування, здатного летіти на відстань близько 463 км. В запиті зазначено, що ERAM призначений для боротьби України з Росією.

"Цей боєприпас має вирішальне значення для підвищення спроможності України ефективно задовольняти потреби бойових підрозділів і забезпечує доступну за ціною масову зброю, яку можна виробляти в широких масштабах".

 

 

16:35 "Ми не дозволимо, щоб нас залякала Росія", – заявила міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, коментуючи повідомлення про російські плани замаху на гендиректора концерну Rheinmetall Арміна Паппергера. За її словами, Німеччина продовжить робити все можливе, щоб запобігти російським загрозам.

 

 

16:00 Орбан зустрівся з Трампом, щоб обговорити "способи досягнення миру" в Україні, повідомляє пресслужба угорського прем’єра.

"Мирна місія 5.0. Для мене було честю відвідати Трампа сьогодні в Мар-а-Лаго. Ми обговорювали способи досягнення миру. Хороша новина дня: він збирається розв'язати цю проблему".

 

 

15:25 Коаліція дронів для України створила спільний фонд на 45 млн євро, повідомили у британському уряді. Країни – члени коаліції підписали меморандум про взаєморозуміння, що передбачає створення спільного фонду коаліції під керівництвом Великої Британії, який дозволить здійснювати спільні закупівлі для швидкого й ефективного постачання безпілотників.

 

 

14:50 В окупованому Криму росіяни здійснили часткове відновлення об’єкту "Феодосія-13", повідомляє Суспільне з посиланням на ГУР. Радянський склад ядерної зброї наразі використовується як склад для зберігання звичайних боєприпасів армії РФ.

 

 

14:15 Зеленський під час саміту НАТО зустрівся з Макроном і Мелоні, повідомляє пресслужба Президента. Президенти України та Франції обговорили виконання рішень Саміту миру, а також підготовку наступного оборонного пакета для України, безпекову співпрацю та навчання українських військових; Зеленський з Мелоні обговорив ключові потреби України, зокрема протиповітряну оборону.

 

 

13:40 Індія готується підписати довгострокову угоду з РФ про імпорт нафти, пише Reuters. Повідомляється, що Індії потрібне "передбачуване та стабільне" постачання нафти, оскільки вона розширює свої нафтопереробні потужності, щоб задовольнити зростання попиту на паливо.

 

 

13:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Середньодобові втрати російських військ (вбитими і пораненими) в Україні протягом травня і червня 2024 року зросли до максимальних за весь час конфлікту показників 1262 і 1163 відповідно. Загалом Росія, ймовірно, втратила (вбитими і пораненими) понад 70 000 військовослужбовців за останні два місяці.

• Зростання втрат відображає відкриття Росією нового фронту в Харківській області при збереженні колишньої інтенсивності наступальних операцій уздовж решти фронту. Хоча цей новий підхід збільшив тиск на фронті, ефективна українська оборона і брак російської підготовки зменшує здатність Росії використовувати будь-які тактичні успіхи, незважаючи на спроби розтягнути лінію фронту далі.

• Рівень втрат російських військ, ймовірно, продовжуватиме в середньому перевищувати 1000 осіб на день протягом наступних двох місяців, оскільки Росія продовжуватиме намагатися переважати українські позиції за рахунок масованих ударів.

 

 

12:55 Вчора ввечері один із БПЛА типу шахед, запущений РФ під час чергової атаки по Україні, залетів до Білорусі й перебував у її повітряному просторі щонайменше годину. Весь цей час над Гомельщиною перебував гелікоптер Мі-24 ВПС РБ, що вилетів з аеродрому Мачулищі біля 19-ої години, і винищувач з Барановичів, який вилетів близько 18:30, повідомила моніторингова група "Беларусский гаюн". Не виключено, що війська РБ були в курсі майбутніх маневрів і контролювали повітряний простір над територією Білорусі на випадок непланової поведінки одного з шахедів.

 

 

 

12:20 Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Джо Байден є досвідченою і відданою своїй справі людиною, й закликав до поблажливості у зв’язку з обмовкою, яку той допустив на саміті НАТО, назвавши Володимира Зеленського "президентом Путіним":

"Ми всі час від часу помиляємося. Це вже ставалось зі мною, і це, без сумніву, може станеться зі мною завтра.

Я мав довгу розмову з Байденом та слухав його в кулуарах, і побачив, як і завжди, президента, який займається питаннями, у яких він добре розбирається, людину з досвідом. Його знання Європи та відданість їй є зразковими, і я мушу сказати, що Франції, Європі та Україні дуже пощастило мати адміністрацію з таким відданим справі президентом".

 

 

12:10 В уряді Великої Британії уточнили, що не давали Україні дозволу на використання ракет Storm Shadow по цілях на території Росії, пише The Telegraph: "політика британської влади щодо застосування Києвом переданої далекобійної зброї не змінилася". Уточнення пов'язане з коментарями нового міністра оборони Кіра Стармера, який заявив, що Україна може сама вирішувати, як використовувати британські ракети.

 

 

11:30 Внаслідок негоди знеструмлено 6 населених пунктів у Івано-Франківській області, повідомили в Міненерго. У Львівській області відключалась повітряна лінія обленерго. Знеструмлювались побутові споживачі та залізниця (не було порушення руху потягів). Електропостачання відновлено. 

 

 

11:20 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби: з 14:00 до 24:00 для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги графіків погодинних відключень, в інші години – три черги, повідомили в Укренерго.

 

 

11:15 Споживання електроенергії в країні – на максимальній позначці для літнього періоду, температура по країні перевищує +33 С. За прогнозом диспетчерського центру «Укренерго», сьогодні на максимумі споживання залишатиметься високим та значно перевищує наявну потужність у системі для його покриття.

 

 

11:10 Сьогодні з 00:00 до 06:00 для зменшення обсягу дефіциту «Укренерго» залучало аварійне постачання від енергосистеми Польщі. Увечері диспетчерський центр «Укренерго» також планує залучати аварійне постачання з європейських країн для підтримки резервів у системі та зменшення дефіциту енергії.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 113 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 211 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:20 Сполучені Штати працюють з Україною над відповіддю на удар російських військових по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня, заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван.

 

 

10:15 Договір Ukraine Compact, який уклали 20 країн для підтримки України, об'єднує держави-союзники в "єдиній всеохопній архітектурі безпеки", що допоможе захисту України, зокрема в довгостроковій перспективі, заявив президент США Джо Байден.

 

 

10:10 Угоди про співробітництво у сфері безпеки між країнами (безпекові гарантії) посилюють Україну, але не є підміною мети країни стати членом НАТО у майбутньому, заявив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

10:05 Новий Договір щодо України (Ukraine Compact), який об'єднає понад 20 держав, що підписали двосторонні угоди про безпеку з Києвом, стане надійною архітектурою гарантій безпеки і виведе відносини з партнерами на новий рівень, заявив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,7% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  90,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

340,2% автомобільної техніки (з них 5,9% за минулий тиждень),

493,7% артилерійських систем (з них 8,5% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,2% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Ворог продовжує активні наступальні дії, намагається прорвати оборону наших військ. Сили оборони рішуче стримують ворожий натиск та жорстко відповідають на будь-яку активність окупантів.

Протягом минулої доби зафіксовано 120 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах одного ракетного удару (із застосуванням п’яти ракет), скинув понад сто керованих авіабомб, здійснив 4480 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема в районах населених пунктів Малі Проходи, Липці, Веселе, Вовчанськ, Слобожанське, Глибоке, Куп’янськ, Степова Новоселівка, Глушківка, Борова Харківської області; Лиман, Виїмка, Івано-Дар’ївка, Калинівка, Часів Яр, Торецьк, Північне, Нью-Йорк, Олександропіль, Воздвиженка, Єлизаветівка, Костянтинівка Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Тягинка і Токарівка Херсонської області.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії. Загалом тут відбулося шість ворожих штурмів у районах Вовчанська та Глибокого. Окупанти задіювали для підтримки авіацію.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу склала сім. Сили оборони відбивали атаки зокрема в районах Синьківки, Вільшаної Харківської області і Берестового на Донеччині.

На Лиманському напрямку наші війська стали на заваді одинадцяти штурмовим діям противника в районах Макіївки та Невського.

На Сіверському напрямку Сили оборони відбили вісім атак в районах Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Роздолівки та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку українські захисники зупинили п’ять спроб противника прорвати оборону наших захисників в районах Кліщіївки, Часового Яру та Іванівського Донецької області.

На Торецькому напрямку противник вчинив 18 атак у районах населених пунктів Торецьк, Північне, Залізне та Нью-Йорк, що на Донеччині.

На Покровському напрямку наші оборонці відбивали 41 атаку окупантів поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Калинове, Новоселівка Перша, Сокіл, Прогрес, Яснобродівка і Карлівка Донецької області. Противник концентрував зусилля біля Новоолександрівки, де пройшло аж 14 боєзіткнень.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населених пунктів Георгіївка, Красногорівка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог, за уточненою інформацією, шість разів проводив штурми наших позицій.

На Времівському напрямку окупанти здійснили 11 штурмів наших позицій. Найбільш активно загарбники діяли неподалік Урожайного Донецької області, де провели сім атак.

На Гуляйпільському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Відбито одну атаку загарбників у бік Гуляйполя. Втрат позицій не допущено.

На Оріхівському напрямку відбулось два бойових зіткнення, зокрема неподалік Малої Токмачки, що на Запоріжжі.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Двічі атаки росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф.

Зменшуючи бойовий потенціал ворога, вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили шість пунктів управління, артилерійську систему, станцію РЕБ та район зосередження особового складу противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали понад 1030 осіб. Також наші воїни знешкодили дев'ять танків, 23 бойові броньовані машини, 48 артилерійських систем, два засоби ППО, 26 БпЛА оперативно-тактичного рівня, п'ять ракет, 84 автомобілі та вісім одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:30 Вчора ввечері росіяни атакували з літаків стратегічної авіації п'ятьма крилатими ракетами повітряного базування типу Х-101 (пуски із Саратовської обл. РФ), а протягом ночі – 19 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» та безпілотниками невстановленого типу із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська обл. РФ.

Основний напрямок удару – Старокостянтинів. До відбиття повітряного нападу противника залучались винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил, мобільні вогневі групи Сил оборони України та підрозділи радіоелектронної боротьби.

В результаті протиповітряного бою ракети було збито (у Хмельницькій, Сумській та Черкаській областях) та 11 шахедів і безпілотників невстановленого типу (у Миколаївській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій, Херсонській та Сумській областях).

Решта вісім безпілотників локаційно втрачено. Імовірно, з метою перевантаження протиповітряної оборони ворог використовує імітатори ударних БпЛА. Інформація щодо постраждали та руйнувань не надходила.

За минулі сім днів було збито 67 із 85 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі ворожі кораблі відсутні; в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, російська влада намагалася вбити керівників європейської оборонно-промислової бази, що, ймовірно, є частиною російських зусиль, спрямованих на підрив і стримування західної допомоги Україні та ширших зусиль Москви з дестабілізації країн – членів НАТО.

• Фінська влада повідомила про збільшення кількості "збоїв" у роботі GPS за минулий тиждень і про те, що більшість збоїв у роботі авіаційних і морських GPS і радарів походять з території Росії.

• Україна має намір провести другу зустріч Глобального саміту миру до кінця 2024 року і, як повідомляється, планує запросити Росію до участі.

• Керівництво Європейської Унії розглядає можливість обмеження повноважень Угорщини як голови Ради ЄУ після зустрічі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з президентом Росії Путіним у Москві та його спроб представити себе як потенційного посередника між Росією й Україною.

• Російський уряд продовжує докладати зусиль, щоб викорінити критичні голоси і зміцнити контроль над російським інформаційним простором.

• Федеральна служба безпеки Росії заявила, що 11 липня запобігла терористичній атаці на православну церкву в Майкопі (Республіка Адигея).

• Українські війська просунулися на північ від Харкова, а російські війська нещодавно просунулися на південь від Сіверська, на північний захід від Авдіївки та на захід від Донецька.

• Російські регіони продовжують використовувати грошові заохочення в рамках прихованої мобілізації.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 103 бойові зіткнення. Наші оборонці протидіють численним спробам противника атакувати та просуватися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії бойового зіткнення.

Противник завдав 49 авіаційних ударів (скинув 101 КАБ) та провів 486 ударів дронами-камікадзе, здійснив 3109 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів.

На Харківському напрямку окупанти чотири рази безуспішно атакували наші позиції в районах Глибокого та Вовчанська. За попередньою інформацією за поточну добу ворог втратив на цьому напрямку 105 осіб, з них 36 – безповоротними. Знищено вісім автомобілів, дві артсистеми, одну ББМ, пункт управління БпЛА, одиницю спецтехніки та три склади боєприпасів. Пошкоджено танк загарбників. Втрати уточнюються.

На Куп’янському напрямку напруга зберігається в районах Берестового і Синьківки, де на даний час відбито три атаки та триває одне боєзіткнення. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Лиманському напрямку ворог активізувався в районі Макіївки і Невського – провів вісім штурмів. Українські захисники стійко тримають позиції і не дають окупантам просунутися вперед, бої тривають.

Сіверський напрямок. Від початку доби ворог здійснив три спроби вклинитися в бойові порядки наших підрозділів в районах Роздолівки та Верхньокам’янського Ситуація контрольована – точиться бій.

Від початку доби на Краматорському напрямку російські окупанти чотири рази атакували наші позиції в районах Часового Яру та Іванівського. Успіху не досягли.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. Окупанти 18 разів безуспішно атакували поблизу Північного, Торецька та Нью-Йорка.

Найгарячіша ситуація сьогодні була на Покровському напрямку, де ворог 32 рази атакував наші позиції в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Прогресу, Сокола, Новоселівки Першої, Калинового та Карлівки. 27 атак відбито нашими захисниками. Напруженою залишається обстановка поблизу Новоолександрівки та Прогреса, де іще триває п’ять боєзіткнень. Наші захисники стримують ворога.

Протягом доби, попередньо, окупанти втратили 219 осіб загиблими та пораненими. Також знищено танк, дві бойових машини піхоти, артилерійську систему, п’ять автомобілів та два мотоцикла. Пошкоджено ще 16 одиниць військової техніки, серед якої шість гармат і мінометів.

На Курахівському напрямку наразі нараховується дев’ять спроб противника наблизитися до наших позицій в районах Красногорівки, Парасковіївки та Георгіївки. Всі атаки зупинено.

На Времівському напрямку було 13 ворожих атак. Неподалік Водяного та Костянтинівки чотири відбито. Тривають бої у п’яти локаціях біля Урожайного, а чотири спроби ворога тут просунутись вже завершено.

На Гуляйпільському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Відбито одну атаку. Втрат позицій не допущено, ситуація контролюється нашими оборонцями.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають надії витіснити наших захисників з плацдармів на лівому березі Дніпра. Дві штурмові дії противника зазнали невдачі.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні слід відзначити воїнів 118-ої окремої механізованої бригади, які стійко тримають позиції на півдні України.

12.07.2024