869-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:50 Байден оголосить про новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 225 млн, пише AP. Очікується, що Байден оголосить про це під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Зазначається, що в пакеті передбачається серед іншого система ППО Patriot.

 

 

19:15 США та Німеччина завадили російській спробі вбивства гендиректора виробника зброї Rheinmetall, пише CNN. Американська розвідка виявила на початку цього року, що російський уряд планував вбивство генерального директора потужного німецького виробника зброї Арміна Паппергера. Зазначається, що замах був одним із серії російських планів вбивств керівників оборонної промисловості по всій Європі, які підтримують військові зусилля України.

 

 

18:40 12 липня графіки відключень електроенергії діятимуть впродовж доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 16:00 до 23:00 обленерго застосовуватимуть чотири черги відключень одночасно, в решту годин – три черги.

 

 

18:05 Україна та Румунія підписали безпекову угоду, повідомили в Офісі президента. Згідно з угодою, Румунія передасть Україні систему Patriot, підтримуватиме Київ з динамікою, аналогічною 2022–2024 рокам, а також сприятиме максимально швидкому транзиту техніки своєю територією до України. Також Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти Євроунії і НАТО.

 

 

17:30 Доходи Росії від експорту нафти впали до 4-місячного мінімуму через змешення обсягів поставок, пише Bloomberg. Росія заробила 16,7 мільярда доларів від експорту нафти в червні, що на 1,2% менше, ніж у попередньому місяці. Середня ціна на нафту в Росії у червні трохи зросла (70,39 доларів за барель з 70,05 у травні), проте вищі ціни не компенсували зниження експортних потоків. Агентство зазначає, що російська нафта в середньому продовжує торгуватися значно вище "цінової стелі" в 60 доларів, встановленої країнами G7.

 

 

16:55 Країни НАТО створять Центр інтегрованого кіберзахисту, повідомляє пресслужба Альянсу. Як зазначається, Центр інформуватиме військове командування НАТО про можливі загрози та вразливі місця в кіберпросторі, включаючи приватну цивільну критичну інфраструктуру, необхідну для підтримки військової діяльності.

 

 

16:20 У ЄУ обговорюють можливість позбавити Угорщину головування у блоці, пише Financial Times з посиланням на джерела. Зазначається, що юридична служба ЄУ повідомила державам-членам, що дії Орбана порушили договори блоку. Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен сказала виданню, що дії Орбана стали вагомим аргументом на користь усунення одностайності у прийнятті рішень в ЄУ, особливо з питань зовнішньої політики. Президент Європейської Ради Мішель повідомив, що зустрічався з Орбаном на саміті НАТО і перебуває в контакті з іншими лідерами ЄУ, щоб вирішити, як діяти далі.

 

 

15:45 Україна хоче провести другий Саміт миру за участі Росії до виборів у США, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Агентство зазначає, що деякі американські посадовці скептично ставляться до можливості проведення Саміту з Росією в листопаді.

 

 

15:10 Данія виділила кошти на виробництво 18 українських САУ "Богдана" для потреб ЗСУ, повідомили у міноборони Данії. Як зазначається, уряд країни виділив 1,2 млрд данських крон для фінансування виробництва.

 

 

14:35 Лідер угорської опозиції Петер Мадяр приїхав до Києва, повідомляє пресслужба політика. Мадяр відвідав стіну памʼяті полеглих захисників України біля Михайлівського золотоверхого монастиря. Про деталі свого візиту опозиціонер не повідомив.

 

 

14:00 Литва відправила Україні нову партію військової допомоги, повідомили у міноборони Литви. Зазначається, що до Збройних Сил України прибули засоби протидії дронам, набої калібру 5,56х45 мм та розкладні ліжка.

 

 

13:25 Швеція готова надати Україні винищувачі Gripen, заявив міністр закордонних справ Тобіас Більстрем:

"F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо говорити про повітряні винищувачі Gripen.

Рішення Швеції призупинити поставку винищувачів Gripen в Україну було ухвалено, оскільки Київ дійшов висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – забагато.

Але це не означає, що Швеція не відкрита для продовження із винищувачами Gripen, якщо і коли програма F-16 буде завершена. Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції.

Внаслідок неможливості продовження роботи із літаками Gripen через винищувачі F-16, Стокгольм вирішив надати Києву інші можливості, зокрема Україні були надані системи спостереження ASC 890.

Це означає, що ми даємо щось, що Україна може використовувати у координації з повітряними винищувачами F-16. Це дасть Україні можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями".

 

 

13:10 Новий американський об'єкт протиракетної оборони Aegis Ashore у польському Радзікуві, який є частиною більшого протиракетного щита НАТО, розпочав своє функціонування та готовий до оборони Альянсу.

 

 

12:40 Кілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні (новому добровольчому військовому підрозділі) в Польщі, повідомив міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Добровольці будуть надані Україні як підрозділ із правом повернення до Польщі після проходження ротації.

За даними ZUS, на страховому обліку на кінець березня 2024 року перебували 760 200 українців, з них 52% – чоловіки.

 

 

12:10 Країни – учасниці Коаліції дронів для України підписали Меморандум про взаєморозуміння, який передбачає створення спільного фонду (Drone Coalition Common Fund) з метою здійснення спільних закупівель для швидкого й ефективного доставлення безпілотників. Наразі Нідерланди, Велика Британія, Латвія, Нова Зеландія і Швеція зобов'язалися внести в загальний фонд загалом понад 45 млн євро, очікується надходження додаткових внесків.

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 82 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 146 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби: з 16:00 до 23:00 для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги відключень, в інші години – три черги, повідомили в Укренерго.

 

 

11:05 За прогнозом диспетчерського центру «Укренерго», сьогодні на максимумі споживання на 7% перевищує аналогічний вчорашній показник.

 

 

11:00 Вчора з 19:00 до 23:00 для зменшення обсягу дефіциту Укренерго залучало аварійне постачання від енергосистем Польщі та Словаччини.

 

 

10:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

10:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 146 бойових зіткнень.

 За уточненою інформацією, за минулу добу противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари із застосуванням дев’яти ракет, а також 56 авіаударів із використанням 68 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, зокрема 116 – із використанням реактивних систем залпового вогню.

Крім цього, у ніч на 11 липня 2024 року росіяни вдарили по Сумщині двома балістичними ракетами «Іскандер-М» із Курської області, а також атакували шістьма ударними БпЛА типу «Shahed» із Приморсько-Ахтарська (рф).

Ворожі ударні БпЛА були збиті у Миколаївській, Хмельницькій, Львівській та Івано-Франківській областях.
 
Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів, зокрема Липці, Вовчанськ, Борщове, Малі Проходи та Глибоке Харківської області; Мирноград, Очеретине, Прогрес, Желанне, Вовче, Курахове, Урожайне, Макарівка, Сторожове, Дружба, Торецьк, Нью-Йорк та Новий Комар Донецької області.
 
Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні житлові будинки, об’єкти інфраструктури тощо.
 
За минулу добу авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районам зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили дві артилерійські системи та одну станцію РЕБ/РЛС.
 
Загалом втрати російських загарбників становили 1110 осіб. Також ворог втратив два танки, 17 бойових броньованих машин, 59 артилерійських систем, чотири РСЗВ, три засоби ППО, три крилаті ракети, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 56 автомобілів та чотири одиниці спеціальної техніки.
 
На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні дії. Тут відбулося дев’ять бойових зіткнень в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.
 
На Куп’янському напрямку кількість атак за добу склала 10. Сили оборони відбили усі штурмові дії противника біля Синьківки, Степової Новоселівки, Піщаного та Берестового.
 
На Лиманському напрямку ворог атакував 14 разів в районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Невське та Терни.
 
На Сіверському напрямку українські захисники відбивали 17 штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Білогорівки, Спірного, Роздолівки та Виїмки.
 
На Краматорському напрямку противник атакував шість разів в районах Григорівки, Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки.
 
На Торецькому напрямку ворог здійснив 24 атаки неподалік населених пунктів Північного, Нью-Йорка, Торецька та Деліївки.
 
На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 42 штурмові дії в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Прогрес, Калинове, Лозуватське, Новоселівка Перша, Юр’ївка, Євгенівка та Карлівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки.
 
На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 12 атак біля Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки, Дальнього, Невського та Костянтинівки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.
 
На Времівському напрямку ворог здійснив сім штурмів наших позицій в районі Водяного, Костянтинівки, Урожайного та Макарівки.
 
На Гуляйпільському напрямку окупанти намагалися просунутися у районі Гуляйполя, але зазнали невдачі.
 
На Оріхівському напрямку відбулось два бойових зіткнення поблизу Малої Токмачки і Роботиного.
 
На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Дві атаки росіян успіху не мали на лівому березі Дніпра в районі Кринок.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.
 
Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,4% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

  90,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

338,8% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

492,2% артилерійських систем (з них 9,1% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,0% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Члени Північноатлантичного альянсу в декларації саміту НАТО у Вашингтоні назвали незворотнім приєднання України до НАТО та запевнили в підтримці нашої країни на шляху євроатлантичної інтеграції:

"У той час як Україна продовжує життєво важливі зусилля, ми надалі підтримуватимемо її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством в НАТО.

Майбутнє України – в НАТО. Україна стає все більш сумісною та політично інтегрованою з Альянсом".

 

 

09:35 Голови держав та урядів ЄС під час першої пленарної сесії в рамках Вашингтонського саміту НАТО погодили розмір фінансових зобов’язань для надання Україні військової допомоги протягом наступного року в обсязі 40 мільярдів євро, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ:

"Ми погодили фінансові зобов’язання, що допоможуть Україні розбудувати сили, здатні завдати поразку російській агресії сьогодні та стримувати її завтра. Ми погодилися, що 40 мільярдів євро є мінімальним базовим внеском протягом наступного року. Це має забезпечити стабільне фінансування для того, щоб Україна перемогла. Ми також погодилися переглянути це на саміті 2025 року, зокрема для того, щоб переконатися, що цей внесок буде продовжувати відповідати потребам України".

 

 

09:30 Держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи перед міністрами закордонних справ країн НАТО на урочистому обіді з нагоди 75-річчя Альянсу в бібліотеці Конгресу окремо звернувся до голови МЗС України Дмитра Кулеби:

"Дмитре, наші двері залишаються рішуче відчиненими. І ми з нетерпінням чекаємо цього дня".

 

 

09:25 Вночі росіяни ударили по Сумщині двома балістичними ракетами «Іскандер-М» із Курської області, а також атакували 6 ударними БпЛА типу «Shahed» із Приморсько-Ахтарська РФ.

Всі російські ударні БпЛА були збиті у Миколаївській, Хмельницькій, Львівській та Івано-Франківській областях.

За минулі сім днів було збито 88 із 98 (90%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:30 в Чорному морі 2 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні; в Азовському морі 2 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк підкреслив, що потужна західна безпекова допомога буде мати вирішальне значення для здатності України боротися і перехоплювати ініціативу на полі бою. Гаврилюк також поставив під сумнів тезу про те, що російські війська зможуть нескінченно довго підтримувати послідовне поступове повзуче просування, яке підтримує теорію президента Росії Путіна про перемогу у війні на виснаження в Україні.

• Українські сили вже намагаються боротися за ініціативу на полі бою в обмежених і локальних контратаках на тактичному рівні – підкреслюючи, що нинішній стан позиційної війни вздовж лінії фронту не може бути нескінченно стабільним.

• Гаврилюк оцінив, що Росія зіткнеться з середньо- та довгостроковими економічними й технічними проблемами, які перешкоджатимуть здатності російських військових на невизначений час утримувати ініціативу на всьому театрі бойових дій, підтримувати послідовний наступальний тиск, що призводить до поступового повзучого просування вперед, і виграти війну на виснаження.

• Сформульована Путіним теорія повільної виснажливої перемоги в Україні ґрунтується, зокрема, на прийнятті постійних високих втрат, про що свідчать повідомлення про російські втрати під час двох нещодавніх наступальних операцій.

• На саміті НАТО у Вашингтоні 9 і 10 липня союзники по НАТО підтвердили свою відданість підтримці України й оголосили про нові пакети допомоги у сфері безпеки для українських воєнних зусиль.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв підтвердив, що Росія не прийме і не підтримає жодних мирних домовленостей з Києвом, окрім капітуляції України, знищення всієї української держави і повної окупації України.

• Військовослужбовці російського мотострілецького полку, який раніше був причетний до страти українських військовополонених наприкінці травня 2024 року, за повідомленнями, стратили двох українських військовополонених у тому ж районі на заході Запорізької області в червні 2024 року.

• Окремі військові бази США в Європі перейшли на підвищений рівень бойової готовності у відповідь на активізацію російських диверсій і гібридних операцій проти союзників по НАТО за останні кілька місяців.

• Міністерство оборони Росії заявило 10 липня, що російські військові підготували на полігоні Алабіно в Московській області першу групу інструкторів Московського військового округу з протидії безпілотникам.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські захисники продовжують впевнено протидіяти спробам російського агресора просунутися в глибину території нашої країни. Сили оборони щоденно зривають підступні плани ворога, завдаючи йому суттєвих втрат у живій силі та техніці.

Станом на 22:00 відбулося 121 бойове зіткнення. Напружена ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог помітно активізувався на Торецькому і Сіверському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України три ракетні удари, застосувавши сім ракет, та 44 авіаційних удари з використанням 48 КАБів. Крім цього, росіяни використали для ураження 483 дрони-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог тричі проводив наступальні штурми неподалік Вовчанська та Глибокого. У результаті російські загарбники зазнали невдачі.

На Куп’янському напрямку противник шість разів атакував наші позиції у районах Синьківки та Берестового. Усі атаки противника було успішно відбито.

Протягом доби ворог наростив зусилля на Лиманському напрямку. Окупанти сьогодні атакували 14 разів неподалік Невського, Греківки та Макіївки. Силами оборони України було відбито 10 атак, ще чотири тривають. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку ворог активно наступав в районах Верхньокам’янського, Білогорівки, Спірного, Роздолівки та Виїмки. Оборонці української землі зупинили 12 атак росіян, ще один бій продовжується.

На Краматорському напрямку відбулося п’ять штурмових дій противника поблизу Григорівки, Іванівського та Часового Яру. Чотири атаки відбито, одна триває.

На Торецькому напрямку росіяни 21 раз атакували неподалік Північного, Торецька та Нью-Йорка. Відбито 18 атак, три ще тривають. За попередніми даними, втрати ворога становлять понад 40 осіб особового складу, дві гаубиці й один автомобіль. Підрахунок триває.  

Найбільшу активність російські загарбники проявили сьогодні на Покровському напрямку. Від початку цієї доби окупанти 41 раз намагалися вклинитися в нашу оборону неподалік населених пунктів Прогрес, Воздвиженка, Карлівка, Новоолександрівка, Калинове, Юр’ївка, Новоселівка Перша та Євгенівка. П’ять боєзіткнень досі тривають.

Противник зазнає значних втрат: сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 162 окупанти, 97 з них – безповоротно, знищено три ББМ «Тигр», один 120-мм міномет, чотири ворожих автомобіля та один БПЛА ZALA. Крім цього, пошкоджена ще одна ББМ «Тигр».  

На Курахівському напрямку ворог вісім разів атакували наші позиції поблизу Красногорівки, Невельського, Дальнього та Парасковіївки. Українські воїни відбили шість атак противника, ще два бої продовжуються.

Противник зазнав невдачі на Времівському напрямку. Росіяни здійснили п’ять безуспішних наступальних дій неподалік Водяного та Урожайного.

На Гуляйпільському, Оріхівському та Придніпровському напрямках всі зусилля потіснити наші підрозділи із займаних позицій не мали успіху.

Сили оборони слідкують за пересуванням ворожих підрозділів та ефективно застосовують засоби вогневого ураження. 

Сьогодні варто окремо відзначити бійців 77-ої окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ, які твердо і рішуче стримують натиск російських окупаційних військ, демонструючи свій професіоналізм та майстерність на полі бою.

11.07.2024