859-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Верховний суд США постановив, що Трамп може претендувати на імунітет від кримінального переслідування у справі про штурм Капітолія, повідомляє CNN. Зазначається, що рішення суду відкладе судовий процес за звинуваченнями у підриві федеральних виборів, порушених проти Трампа, на більший строк.

"Ми робимо висновок, що згідно з нашою конституційною структурою розділених повноважень, природа президентської влади вимагає, щоб експрезидент мав певний імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії під час перебування на посаді."

 

 

18:55 Пропуск українських фур на кордоні з Польщею відновлено, повідомляє пресслужба Державної митної служби.

 

 

18:20 До Києва прибула двопартійна делегація конгресменів США, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

"Ласкаво просимо до Києва голову Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майка Тернера та двопартійну делегацію у складі Бетті МакКоллум, Ронні Джексона, Тоні Гонзалеса та Джона Джойса, які проведуть обговорення на тему того, як американська допомога підтримує Україну в її протидії жорстокому вторгненню Росії."

 

 

17:45 2 липня обленерго будуть задіювати три черги відключень одночасно впродовж усієї доби, повідомила пресслужба "Укренерго". Причиною є значне зростання енергоспоживання через спеку.

 

 

17:10 Кабінет Міністрів схвалив Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, відповідна постанова Кабміну опублікована на Урядовому порталі. В декларації прогнозується зростання ВВП на 2,7% у 2025, у 2026 — на 7,5%, у 2027 — на 6,2%.

"Очікується, що валовий внутрішній продукт у 2024 році продовжить демонструвати відновлення, але цей процес може бути ускладнений безпековими ризиками та викликами, зокрема це ризики продовження обстрілів об’єктів енергетичної, транспортної інфраструктури, продовження руйнації виробничих потужностей, ускладнення логістичних зв’язків, збереження обмежувальних заходів з боку країн-сусідів на імпорт або транзит українських сільськогосподарських товарів тощо".

 

 

16:35 НАТО розгорнуло літаки AWACS у Польщі для відстеження ситуації в українському небі, повідомляє UK Defence Journal з посиланням на джерела. Згідно з джерелом, деякі держави Альянсу швидко діляться даними західної розвідки з Україною, дозволяючи їй протистояти потенційним атакам "трохи швидше". Видання зазначає, що таке ж розгортання AWACS відбувалось і минулого року.

 

 

16:00 Україна та Словенія уклали Меморандум про співпрацю у соціальній сфері, повідомили у Міністерстві соціальної політики України. Підписання відбулось 28 червня в межах візиту президентки Словенії Наташи Пірц Мусар до України за участі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Зазначається, що країни домовилися про співробітництво щодо всебічної та системної підтримки українських дітей, які тимчасово виїхали в Словенію, з метою захисту їхніх прав та законних інтересів.

 

 

15:25 Служба безпеки викрила на корупції начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, повідомляє пресслужба СБУ. Він разом з поплічниками отримував хабарі за незаконне закриття виконавчих проваджень стосовно громадян, які мають боргові зобов’язання.

 

 

14:50 Україна має місяць, щоб уникнути дефолту, пише The Economist. Впродовж двох років кредитори України погоджувалися призупиняти виплати за боргами, але мораторій на виплати приватним іноземним власникам облігацій закінчується 1 серпня. Як зазначає видання, якщо не буде угоди з кредиторами, то Україна має два варіанти: домовитися про продовження мораторію на виплати за боргами або оголосити дефолт.

 

 

14:15 Лише членство в НАТО дасть Україні довгострокову перспективу миру, вважає голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойсген.

"Вступ України до НАТО не стоїть на порядку денному цього саміту. Проте я переконаний, що в довгостроковому періоді тільки членство в НАТО дає Україні тривалу перспективу миру. Угоди з Росією не варті паперу, на якому Путін ставить свій підпис. Україні довелося пережити цей гіркий досвід. Єдина гарантія – членство в НАТО.

Застосування сили не повинне виправдати себе. Сила закону не повинна програвати у змаганні з законом сильнішого".

 

 

13:40 Туреччина, Румунія і Болгарія розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, повідомляє Bloomberg. Розмінування проводиться з метою підвищення безпеки судноплавства, зокрема для українського експорту зерна. Зазначається, що судноплавні сили цих країн управляються за межами НАТО, частково для того, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з Росією.

 

 

13:05 Дмитро Вербицький звільнився з посади заступника генпрокурора, повідомили в Офісі генпрокурора. Після виходу журналістського розслідування "Радіо Свобода" про заступника генпрокурора Національне антикорупційне бюро ініціювало розслідування й відкрило кримінальне провадження щодо незаконного збагачення, а генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про службове розслідування щодо Вербицького.

 

 

12:30 1 липня кількість черг графіків погодинних відключень буде збільшена з 16:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Причиною збільшення обмежень є зростання споживання у зв’язку зі спекою — споживання очікується майже на 5% вищим, ніж вчора.

 

 

11:55 Служба безпеки України викрила групу людей, яка готувала заворушення у Києві та планувала захопити будівлю Верховної Ради, повідомили в Офісі генпрокурора. За даними слідства, група осіб упродовж травня-червня 2024 року розповсюджували у соцмережах дописи зі закликами щодо дискредитації чинного керівництва держави, зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні. Як зазначається, група готувалася провести 30 червня "віче" у Києві, під час якого учасники мали "вибрати тимчасовий уряд" і "усунути від виконання обов’язків" керівництво держави.

 

 

11:20 Десятки російських планерних бомб впали на території РФ, пише The Washington Post з посиланням на внутрішні документи РФ. Згідно з документами, щонайменше 38 бомб впали в Бєлгородській області на кордоні з Україною між квітнем 2023 і квітнем 2024 року, хоча більшість з них не вибухнули.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 94 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 129 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

10:45 Польща обмежила пропуск через кордон українських вантажівок, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення, повідомляє Державна митна служба України. Зазначається, що пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

 

 

10:10 Родичі Байдена звинувачують його помічників у провалі президента на теледебатах, пише Politico з посиланням на джерела. Сім'я Байдена закликала президента звільнити чи понизити на посаді членів його команди, зокрема колишнього керівника апарату співробітників Білого дому Рона Клайна, старшого радника Аніту Данн та особистого адвоката президента Боба Бавера. Видання зазначає, що члени родини Джо Байдена наполягають на продовженні його виборчої кампанії, особливо його дружина Джилл та син Гантер.

 

 

09:35 Угорщина починає піврічне головування в Європейській Унії. До кінця 2024 року угорське головування планує організувати роботу 1500 робочих груп Ради ЄУ та провести 37 формальних зустрічей міністерського рівня у Брюсселі та Люксембурзі. Зазначається, що Угорщина визначила 7 пріоритетів під час свого головування:

- підвищення конкурентоздатності економіки ЄУ,

- зміцнення оборонної політики,

- визначення курсу політики згуртованості,

- орієнтована на фермерів сільськогосподарська політика ЄУ,

- розв'язання демографічних проблем,

- послідовна і заснована на заслугах політика розширення,

- припинення нелегальної міграції.

 

 

09:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:20 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:15 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 142 бойових зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетних удари, із застосуванням чотирьох ракет, 59 авіаційних ударів (сумарно 89 КАБ), здійснив майже 4600 обстрілів, 94 із них - з реактивних систем залпового вогню.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів: Стариця, Вовчанськ, Гур’їв Козачок, Липці, Токарівка Друга, Веселе, Нескучне, Дергачі, Слобожанське Харківської області та місто Харків; Сергіївка, Райгородка Луганської області; Серебрянське лісництво; Лиман, Ямпіль, Нью-Йорк, Залізне, Торецьк, Воздвиженка, Миролюбівка, Желанне, Іванівка, Старомайорське Донецької області; Бургунка Херсонської області; Тамарино Миколаївської області.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників склали: 1110 осіб, 19 танків, 26 бойових броньованих машин, 66 артилерійських систем, одна РСЗВ, засіб ППО, 36 БпЛА ОТР, дві ракети та 70 автомобілів.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два пункти управління, склад боєприпасів, один засіб ППО та 16 районів зосередження особового складу противника.

 

 

09:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

237,0% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  89,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

328,6% автомобільної техніки (з них 5,9% за минулий тиждень),

475,6% артилерійських систем (з них 10,3% за минулий тиждень),

 99,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 62,2% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:20 Станом на 30 червня 2024 року кількість оновлень облікових даних військовозобов'язаних у додатку Резерв+ сягнула майже 2,6 млн, повідомили в Міністерстві оборони України.

 

 

08:15 Кілька військових баз США у Європі цими вихідними були переведені в стан підвищеної бойової готовності через побоювання терористичної атаки проти військовослужбовців або об'єктів США, повідомило CNN.

 

 

08:10 Станом на 06:00 в Чорному морі 2 ворожі кораблі, 1 з яких є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні; в Азовському морі 2 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Теорія перемоги Путіна, згідно з якою Росія зможе здійснювати повзуче просування в Україні до нескінченності, стимулюватиме Путіна до затягування війни і зміцнюватиме його прагнення знищити українську державність. Захід мусить поспішити надати Україні підтримку, необхідну для проведення контрнаступальних операцій, щоб зруйнувати путінську теорію перемоги і не допустити затягування війни більше, ніж це необхідно для забезпечення миру, прийнятного для України та її партнерів.

• Путін не відмовляється від своєї мети повністю знищити українську державність та ідентичність, а всі його цілі з територіального завоювання в Україні є засобом для досягнення цієї мети.

• Російське військове командування, схоже, розділяє деякі обмежені підрозділи повітряно-десантних військ і з'єднань на менші групи на різних ділянках фронту і все ще може розглядати підрозділи ПДВ як відносно елітні, принаймні порівняно з іншими російськими частинами і з'єднаннями.

• За повідомленнями, 30 червня українські війська завдали удару по Новолипецькому металургійному комбінату в Липецькій області.

• Голова Республіки Дагестан Меліков публічно став на бік голови Чеченської Республіки Кадирова під час нещодавніх дебатів між Кадировим і головою слідчого комітету Росії Бастрикіним щодо реагування на релігійний екстремізм в Росії на тлі зростання етнічної та релігійної напруженості в країні.

• Військові та цивільні літаки продовжують стикатися з перешкодами GPS над Європою та Близьким Сходом, що підкреслює роль довготривалого глушіння GPS у поточних та майбутніх конфліктах.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції під Кремінною, а російські війська нещодавно просунулися вперед під Липцями, Вовчанськом, Куп'янськом та Авдіївкою.

• Російський мілблогер заявив 29 червня, що російське військове командування відправило близько 50 поранених солдатів 26-го танкового полку (47-ма танкова дивізія, 1-ша гвардійська танкова армія, Московський військовий округ), які перебувають у відпустці в очікуванні лікування, на фронт всупереч вказівкам лікарів.

 

 

07:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 124 бойові зіткнення. Найгарячішим напрямком протягом дня залишався Покровський. Ситуація в районах бойових дій складна, втім під контролем наших захисників.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетні удари (чотири ракети) та 46 авіаційних ударів (загалом скинув 63 КАБ), застосував 401 дрон-камікадзе. Здійснив понад 3300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку мало місце дев’ять штурмових дій ворога в районах Вовчанська та Глибокого. Дві з яких іще тривають. Ситуація під контролем Сил оборони.

Куп’янський напрямок. Відбулося вісім боєзіткнень. Окупанти атакували в районах Стельмахівки, Піщаного та Синьківки. Всі атаки відбито.

На Лиманському напрямку агресор протягом дня 16 разів намагався прорвати нашу оборону в районах Невського, Макіївки, Тернів та Торського. 10 атак відбито, бої тривають. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку Сили оборони успішно відбили шість атак ворога поблизу Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки. Один бій ще триває.

На Краматорському напрямку загарбники вісім разів штурмували позиції підрозділів Сил оборони в районі Часового Яру. Чотири атаки відбито. Точаться бої.

Окупанти протягом дня діяли і на Торецькому напрямку. Загалом ворог намагався шість разів атакувати в районах Північного, Південного та Торецька. Всі штурмові дії противника відбито.

Напруженою залишається обстановка на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб вклинитись в наші бойові порядки в районах населених пунктів Прогрес, Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Новоселівка Перша, Яснобродівка. Всього наразі відбулось 39 атак, сім триває. З попередньою інформацією на цьому напрямку втрати агресора склали 387 військовослужбовців, три танки, 10 ББМ, 3 артсистеми, сім одиниць автомобільної техніки. Пошкоджено 10 танків, 10 ББМ, 10 артсистем та п’ять автомобілів.

На Курахівському напрямку протягом дня окупанти 17 разів атакували позиції Сил оборони. Два боєзіткнення ще тривають. Сили оборони здійснюють заходи щодо посилення рубежів та недопущення просування противника.

На Времівському напрямку ворог тиснув в районах Водяного, Урожайного, Костянтинівки та Макарівки. Всі атаки відбито. Противник успіху не мав.

На Гуляйпільському напрямку відбито одну атаку. Інших боєзіткнень не відбувалось.

На Оріхівському напрямку відбито три атаки ворога в районах Роботиного та Малої Токмачки.

Протягом червня авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали ударів по понад 330 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 25 пунктах управління, 62 засобах протиповітряної оборони, п’яти базах та складах пально-мастильних матеріалів та 20 складах боєприпасів.

Загалом за червень місяць втрати ворога становили: 33 713 окупантів, 352 танки, 589 ББМ, 1393 артсистеми, 22 одиниці РСЗВ, 58 засобів ППО, три літаки, 997 БпЛА, 1758 автомобільної та 284 одиниць спеціальної техніки.

Відзначимо бойову роботу воїнів 108-ої окремої бригади територіальної оборони ЗС України. На своєму напрямку вони демонструють завзяту бойову роботу, професіоналізм і зразковий показник знищеної живої сили та техніки противника.

01.07.2024