«Моя територія»: роздуми про свободу

«Моя територія»: новий проєкт Центру інтелектуального мистецтва Меркурій об’єднав сучасних митців і мисткинь з різних куточків України. Це виставка-рефлексія, якою автори й авторки провокують глядачів на роздуми про різні виміри свободи та свою взаємодію із землею, на якій вони народилися.

 

 

28 червня у Центрі інтелектуального мистецтва Меркурій (ЦІММ) розпочне роботу новий виставковий проєкт «Моя територія».

 

Він об’єднав митців і мисткинь, які зростали в незалежній Україні. Вероніка Чередниченко (Херсон), Максим Мазур (Київ), Богдана Пацюк (Луцьк), Ольга Кузюра (Львів), Андрій Роїк (Львів) візуалізують власні тлумачення слів «моя територія» в окремих експозиційних просторах ЦІММу. Особисті роздуми авторів сходяться у спільний вимір, адже болить кожному і кожній.

 

«”Моя територія” – виставка про свободу, її глобальне значення, українську землю, власні і колективні цінності, психологічний комфорт, тілесність й духовність. Тлумачення, дійсно, можуть бути різними, але вони знайомі всім. Основний меседж проєкту: для того, аби бути вільними, територію потрібно захищати», – розповідає артдиректор Центру і куратор виставки Богдан Мисюга.


 

Завтра, 27 червня, о 18.00 на ексклюзивному передпоказі нового виставкового проєкту ЦІММу «Моя територія» організатори запланували особисті розповіді від митців і мисткинь, перформанс і неформальну атмосферу спілкування відвідувачів. Учасники(ці) виставки Вероніка Чередниченко (Херсон), Богдана Пацюк (Луцьк), Андрій Роїк (Львів), Ольга Кузюра (Львів) і Максим Мазур (Київ) розкажуть присутнім про концепції представлених робіт, а також історії їхнього створення.

 

У межах події львівська мисткиня Зірка Савка створить перформанс, який пов’язаний із пропаленою землею та вугіллям. Участь у ньому зможуть взяти всі охочі. Також гості події матимуть змогу поспілкуватися з художниками і художницями.

 

 

 

 

На експозиції представлять мультимедійні проєкти Вероніки Чередниченко, що складаються з відеоробіт з використанням VR-технології і серії графічних творів. Мисткиня звертається до тем пошуку балансу й гармонії та намагання осмислити життя зі страхами сьогодення.

 

ВЕРОНІКА ЧЕРЕДНИЧЕНКО

1994 рік,

Херсон

У своїх роботах досліджує природу, органічні форми, динаміку росту, трансформації, деградацію і вмирання, буденні й спільні процеси для всього живого. Художня практика мисткині закликає до несвідомого, провокує уяву глядачів зазирнути в майбутнє або всередину самих себе. Художниця створює мультимедійні проєкти: поєднує класичні двовимірні роботи (рисунки або живопис) з рухливим зображенням (відео або VR) та звуком.

 


У центрі аудіокінетичного проєкту Максима Мазура – тема функціонування мистецтва під час війни. Увага автора зосереджена на усвідомленні того, що всі високі ідеї цивілізації неспроможні зупинити жодну війну на Землі. Робота наповнена пігментами сажі, які рухаються під силою вібрації голосу програми, що зачитує текст, згенерований за допомогою ШІ.

 

МАКСИМ МАЗУР

1990 рік,

Решетилівка, Полтавська область

У творчій практиці художника переважають два підходи: мі шана техніка та експериментальна лабораторія. Перший – це робота з абстрактним малярством, який митець створює за допомогою склеєного паперу – переважно зі старих, викинутих на смітник книг. Експериментальна лабораторія – це підхід, який використовує ініціативна група INSTYTUT AVTOMATYKY, заснована у 2020-му році як спільний проєкт з художником Андрієм Підлісним. Їхньою метою є сприяння розвитку ло кального творчого осередку в будівлі Київського інституту автоматики.

 


 

 

Ольга Кузюра досліджує тему тілесності, порушення власного простору в різних масштабах й не лише на фізичному рівні. Шкіра й стіни у її роботах виступають захисними шарами, останніми бар’єрами, які не пропускають біль всередину. Проте наскільки вони є міцними і крихкими водночас?

 

ОЛЬГА КУЗЮРА

1990 рік,

Мостиська, Львівська область

Працює з візуальним мистецтвом у формі експериментальної графіки, малюнку та інсталяції, на яких людина постає центром взаємодії з матеріальним світом. У своїй практиці звертається до індивідуальної і колективної пам’яті, особистої травми. Створює об’єкти, які порушують питання ідентичності й тимчасового простору, що залишається поза свідомою пам’яттю. Особливе місце в її роботі займають практики співтворення, де спільне знання заповнює пусті місця особистої історії, а особисте може пролити світло на колективний досвід.

 


 

В окремому експозиційному залі представлять серії живопису, графіки і скульптури Андрія Роїка. Художник працює з формою і зображенням людського тіла.

 

АНДРІЙ РОЇК

1995 рік,

Львів

Працює з формою і зображенням людського тіла. Використовує різні медіа: живопис, графіку, кераміку, скульптуру. У творчості співставляє теми людини і навколишнього світу, памʼяті та історії, любові і зла, смерті і життя. Досліджує тілесну тактильність і фізику тіла.

 

 

 

 

Богдана Пацюк реалізує масштабну інсталяцію, створену з паперових скульптур і доповнену світловими елементами. Авторка порушує питання адаптації людей в обставинах вимушеної міграції.

 

БОГДАНА ПАЦЮК

1995 рік,

Луцьк

Працює з графікою та інсталяцією. У своїй творчій практиці часто поєднує двовимірність і тривимірність. Використовує звук, світло, рухомі зображення і комп’ютерні програми. Тема, яка проходить крізь творчу практику художниці, стосується людини, її потреб у відчутті безпеки та інстинктів, вміння адаптуватися й взаємодіяти з навколишнім середовищем.

 

 

З нагоди відкриття проєкту ЦІММ разом із БФ RIDNI запустили благодійну ініціативу для збору коштів на психосоціальну підтримку дітей, які постраждали від війни та зростають без рідних. Відвідувачі можуть долучитися до нього, придбавши благодійний квиток або спеціальний мерч.

 

Виставка «Моя територія» триватиме з 28 червня до 11 серпня. Під час виставки запланована низка подій: лекції, дискусії, перформанси львівської художниці Зірки Савки та інше.

 

Нагадаємо, Центр інтелектуального мистецтва "Меркурій" розпочав свою діяльність у лютому2024 року за адресою: Львів, площа Міцкевича, 10.

 

У виставкових залах, площею понад 1000 м2, експонують роботи українських художників і художниць від початку ХХ століття й до сьогодні.

 

Інклюзивний вхід до Центру – з вулиці Валової.

ЦІММ працює щодня, крім понеділка, з 12:00 до 20:00


 


 

 


 

26.06.2024