842-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Від початку цієї доби найбільше боїв відбулося на Покровському напрямку. Водночас упродовж дня загарбники також не полишають спроб прорвати нашу оборону на Куп’янському та Курахівському напрямках. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 71.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень зросла до дев’яти. Вісім атак наші воїни успішно відбили, ще одна триває в районі Піщаного.

Активні російські окупанти на Лиманському напрямку. Кількість бойових зіткнень тут – наразі вже сім. Ворог і далі тисне на нашу оборону в районах Греківки та Невського – продовжуються два боєзіткнення.

На Сіверському напрямку за день відбито три спроби загарбників покращити тактичне положення поблизу Роздолівки.

Напруженою залишається ситуація на Покровському напрямку. З початку доби тут нараховується уже 24 бойових зіткнення. 14 атак наші воїни відбили, десять ще тривають. Бойові дії зараз точаться у районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Сокола і Новопокровського.

Теж гаряче сьогодні на Курахівському напрямку. Загальна кількість атак тут зросла до 15. Сили оборони України успішно відбили 12 штурмових дій російських загарбників. Поблизу Красногорівки і Костянтинівки ворог не полишає надії покращити тактичне положення. Діє за підтримки броньованої техніки. Зазнає втрат. За сьогодні, попередньо, наші воїни вже поранили 60 та ліквідували 36 окупантів. Знищено два ворожі танки, бойову броньовану машину, два автомобіля і наземну станцію управління БпЛА. Пошкоджено три автомобілі і чотири танки противника.

На решті напрямків – без особливих змін.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування у глибину території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують його по всій лінії фронту.

 

 

19:40 92 країни візьмуть участь у саміті миру в Швейцарії, повідомили у Федеральній раді Швейцарії. З них 57 представлені на найвищому рівні – президентів або прем’єр-міністрів. Ще 29 держав будуть представлені на міністерському рівні – здебільшого очільників МЗС. З міжнародних організацій у Швейцарії будуть представлені Рада Європи, ОБСЄ, Організація американських держав та всі ключові інституції ЄУ.

 

 

19:05 15 червня по всій Україні обленерго будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 08:00 до 23:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Крім цього, з 16:00 до 20:00 обмеження споживання будуть діяти для більшої кількості споживачів. Як зазначається, причиною відключень є знижена робота сонячних електростанцій через хмарність, а також вихід у ремонт енергоблока АЕС.

 

 

18:30 Лише 6% росіян вважають, що в гіпотетичній світовій війні Росія програє, натомість 64% вважають, що переможе Росія; 18% вважають, що в такій війні переможців не буде, свідчать дані загальноросійського телефонного опитування недержавної російської соціологічної служби Russian Field 23 травня ‒ 2 червня 2024 року.

 

 

17:55 Зеленський у межах саміту G7 зустрівся з Папою Римським Франциском, повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили українську "формулу миру" і роль Святого Престолу у встановленні справедливого і сталого миру для України. Зеленський також відзначив зусилля Ватикану щодо повернення додому викрадених Росією українських дітей.

 

 

17:20 Росія та її прибічники спробують організувати у Молдові державний переворот – відповідну заяву зробили уряди США, Канади та Великої Британії. В заяві зазначили, що поділилися цією інформацією про наміри Росії з партнерами у Молдові, аби вони могли "провести подальше розслідування, перешкодити та зірвати плани Москви".

"Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе.

Ми повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля. Ми вживаємо низку заходів для підтримки цих зусиль у рамках нашого партнерства з Молдовою та її народом".

 

 

16:45 Міністри оборони країн НАТО схвалили оперативний план розширення підтримки України, заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберґ. План передбачає, що в майбутньому Альянс візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї та тренувань для Збройних Сил України.

 

 

16:10 Зеленський зустрівся із прем'єром Індії Нарендрою Моді, повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили розвиток двосторонніх відносин та розширення торгівлі, зокрема в контексті функціонування чорноморського експортного коридору. За словами Зеленського, в ході розмови також обговорювалась підготовка до Глобального саміту миру.

 

 

15:35 Євроунія планує до 2025 року вийти на показники щорічного виготовлення 2,5 млн боєприпасів, заявив комісар ЄУ з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. Бретон відзначив стрімке зростання виробництва артилерійських боєприпасів, котре вже перевершило обсяги випуску у Сполучених Штатах.

"24 січня цьогоріч ми мали виробничу потужність один мільйон боєприпасів на рік. До кінця року ми матимемо виробничу потужність 1,7 мільйона ​​снарядів на рік, а до 2025 року маємо вийти на 2,5 млн снарядів на рік. Виробничі потужності можна порівняти з російськими".

 

 

15:00 Ядерні погрози російського президента Путіна не слід сприймати надто серйозно, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на засіданні групи ядерного планування НАТО у Брюсселі:

"Ми не повинні дозволяти обманювати себе кожною його заявою. Путін має особливий спосіб ведення гібридної війни, іноді він загрожує, іноді спокушає, іноді виглядає роздратованим, а потім знову агресивним. Німеччині та НАТО доведеться навчитися справлятися з цим та продовжувати курс на підтримку України, а також власну оборону та стримування".

 

 

14:25 Німеччина оголосила про черговий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли зокрема:

• 10 танків Leopard 1A1 і боєприпаси до них;

• 20 гусеничних машин піхоти Marder і боєприпаси;

• зенітно-ракетний комплекс середнього радіусу дії IRIS-T SLM;

• зенітно-ракетний комплекс малого радіусу IRIS-T SLS;

• три реактивні артилерійські системи HIMARS;

• дві броньовані інженерні машини Dachs;

• броньована ремонтно-евакуаційну машина Bergepanzer 2 із запчастинами;

• чотири машини розмінування Wisent 1 із запчастинами;

• два мостоукладальники BEAVER із запчастинами;

• 16 паливозаправників Mercedes-Benz Zetros;

• чотири системи датчиків і РЕБ проти дронів;

• три системи захисту для вертольотів AMPS;

• рятувальні човни;

• 21 тисяча боєприпасів калібру 155 мм, зокрема 128 димових/освітлювальних снарядів;

• засоби для знешкодження вибухонебезпечних предметів;

• 100 гвинтівок Haenel CR308, 85 снайперських гвинтівок Haenel HLR338, 100 штурмових гвинтівок Haenel MK556;

• чотири мільйони патронів до стрілецької зброї;

• 100 приладів нічного бачення.

 

 

14:15 Україна повернула тіла 254 загиблих військових, повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

 

 

13:55 Сьогодні, 14 червня, через зростання споживання в східних регіонах і знижену роботу СЕС у західних областях обленерго застосоватимуть графіки погодинних відключень по всій Україні з 14:00 до 22:00, оголосили в Укренерго.

 

 

13:50 Президент Бразилії Лула да Сілва пояснив, чому не поїде на мирний саміт до Швейцарії:

"Бразилія засудила дії Росії в Україні. Однак ми вважаємо, що воєнного вирішення цього конфлікту не буде і що сторона не може вести переговори про мир самостійно, не беручи до уваги іншу сторону. Країни мають врегулювати розбіжності за столом переговорів".

 

 

13:20 З початку широкомасштабного вторгнення ЗС РФ Міністерством оборони України кодифіковано, допущено до експлуатації у Силах оборони понад сто зразків боєприпасів різних типів, майже половину з них – від початку 2024 року, повідомили в Міністерстві оборони України.  Серед зразків, які були кодифіковані й допущені до експлуатації Міністерством оборони України, переважна більшість – продукція вітчизняного ОПК.  Зокрема це боєприпаси до стрілецької зброї, засоби ближнього бою, мінометні міни, артилерійські снаряди різних калібрів та призначення. Крім того, оборонним відомством кодифіковано, допущено до експлуатації близько 60 зразків боєприпасів для БПАК різних типів, а також підривачі до них. Усі вони розроблені на вітчизняних підприємствах. В переліку боєприпаси комбінованої дії, осколково-фугасні, кумулятивно-осколкової дії та багатоцільові. Кодифікація і подальший допуск зразка озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва до експлуатації з присвоєнням йому номенклатурного номера НATO дозволяє закуповувати його за кошти з державного бюджету для підрозділів Сил оборони України.

 

 

13:00 Китай вітає будь-які зусилля з відновлення миру в Україні, але продовжує наполягати на запрошенні до діалогу на рівних умовах «усіх зацікавлених сторін», у тому числі й країну-агресора Росію, заявив речник МЗС КНР Лінь Цзянь, коментуючи Глобальний саміт миру в Швейцарії.

 

 

12:55 В Укренерго перенесли початок застосування графіків погодинних відключень з 18:00 на 14:00, повідомляють оператори системи розподілу (обленерго).

 

 

12:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Міністерство оборони Росії дедалі більше централізує командування і контроль над проросійськими нерегулярними силами, що з великою ймовірністю полегшить їхнє використання в наступальних операціях в Україні.

У лютому 2023 року міністерство оборони Росії створило Добровольчий корпус, який об'єднав понад 20 000 добровольців, резервістів, найманців і колишніх ув'язнених, які служать у численних нерегулярних підрозділах, під єдиним командуванням і контролем. З моменту створення Добровольчого корпусу міністерство оборони Росії все частіше використовує нерегулярні формування в наступальних операціях, до яких вони погано пристосовані. Російські нерегулярні формування – це переважно легкі піхотні підрозділи, які не мають інтегрованої артилерійської або повітряної підтримки, що робить їх більш вразливими, ніж російські регулярні формування.

Отже, за останні 9 місяців російські нерегулярні формування, ймовірно, зазнали пропорційно більших втрат, ніж російські регулярні підрозділи.

 

 

12:10 КНДР відправила до Росії щонайменше 10 тисяч морських контейнерів, які можуть містити до 4,8 мільйона артилерійських снарядів, повідомив міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік.

 

 

11:50 Вночі війська РФ завдали масованого комбінованого удару по Хмельниччині, внаслідок атаки виникла пожежа на об'єкті інфраструктури, хоч в межах області сили ППО знищили 11 ворожих цілей, повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. 

 

 

11:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:15 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 109 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора ворог загалом завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 3 ракетні удари із застосуванням 4 ракет, 66 авіаційних ударів (зокрема скинув 94 КАБи), здійснив понад 3800 обстрілів, 100 із них – з реактивних систем залпового вогню.

Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України уразили засіб протиповітряної оборони, два пункти управління, два артилерійські засоби, станцію РЕБ та 11 районів зосередження особового складу і ОВТ противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1250 осіб. Також ворог втратив вісім танків, 26 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем, дві РСЗВ, три засоби ППО, 22 БпЛА ОТР, ракету, 60 автомобілів та 16 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:05 Сьогодні, 14 червня, обленерго по всій території України будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 18:00 до 22:00, попередили в Укренерго.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 73 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 195 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Через погодні умови на ранок знеструмлено 3 населені пункти у Сумській області, повідомили в Міненерго. З інших причин без енергоживлення 494 населені пункти.

 

 

10:25 Під час нічної масованої атаки РФ росіяни запустили ракети, які летіли в основному на захід, пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону. Повітряна атака почалася десь близько 23:00 запуском  БПЛА типу "Шахед", крім того ворог застосовував й інші типи озброєння: три балістичні ракети "Іскандер-М" по Запоріжжю. Близько 03:00 з Саратовської області літаки Ту-95МС випустили 10 крилатих ракет, які зайшли в повітряний простір України з території Сумської області й здебільшого прямували на захід України: цілили класично по об'єктах критичної та військової інфраструктури. Трохи пізніше росіяни здійснили пуск аеробалістичної ракети Х-47 "Кинджал" з пускових рубежів Тамбовської області. Ця ціль зайшла з півночі України і також попрямувала до Хмельниччини, де "не досягла своєї цілі".

 

 

10:15 П'ять країн виразили готовність передати Україні системи протиповітряної оборони Patriot, заявив президент США Джо Байдена на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським:

"Ми маємо підтримку п'яти країн щодо надання систем Patriot. Також ми даємо знати країнам, які чекають від нас постачання Patriot в майбутньому, що їм доведеться почекати. Ми все будемо передавати зараз Україні".

 

 

10:05 Україна готується до підписання ще десяти угод про гарантії безпеки, повідомив Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні. Наразі підписано вже 17 таких угод.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

232,3% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

  87,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

314,2% автомобільної техніки (з них 6,2% за минулий тиждень),

448,5% артилерійських систем (з них 9,3% за минулий тиждень),

 98,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 60,4% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 У ніч на 14 червня 2024 року російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети різних типів та ударні БпЛА типу «Shahed». Всього ворог застосував 31 засіб повітряного нападу – 14 ракет повітряного, наземного базування й 17 ударних БпЛА, а саме:

- 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська область РФ);

- 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски із Криму та Краснодарського краю РФ);

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбовської область РФ);

- 17 ударних БпЛА типу «Shahed» (район пусків Єйськ РФ).

В результаті протиповітряного бою у Хмельницькій, Харківській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській та Кіровоградській областях збито 24 повітряні цілі:

- 7 крилатих ракет Х-101/Х-555 (70%);

- 17 ударних БпЛА типу «Shahed» (100%).

За минулі сім днів було збито 50 із 54 (93%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 9 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна 13 червня підписала двосторонні десятирічні угоди про безпеку зі США та Японією, а інші держави-партнери підтвердили свою довгострокову підтримку України в рамках "Великої сімки" та Рамштайнського формату.

• Через 839 днів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну США нарешті запровадили санкції проти Московської біржі, інших важливих російських фінансових установ та російських виробників оборонної продукції. Російський уряд, схоже, впевнений, що ці нові санкції мінімально вплинуть на російську фінансову систему, а затримка з введенням санкцій США та іншими західними країнами дала російській фінансовій системі час підготуватися і пом'якшити наслідки таких ініціатив.

• Президент США Джо Байден знову висловився проти того, щоб дозволити українським силам завдавати ударів по військових цілях в оперативних зонах або глибокому тилу Росії на російській території з озброєння, наданого Сполученими Штатами.

• Постійні українські удари по російських військових об'єктах в окупованому Криму, схоже, змушують російських військових перекидати на півострів додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту баз та логістичної інфраструктури, а подальші українські удари по таких засобах протиповітряної оборони можуть зробити півострів непридатним для використання як плацдарму для російських військових.

• За повідомленнями, Китайська Народна Республіка використовує дипломатичні канали, щоб переконати інші країни не підтримувати Глобальний саміт миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

• США, Велика Британія та Канада 13 липня оприлюднили спільну заяву, в якій визнали та засудили російську підривну діяльність та спроби втручання у вибори в Молдові.

• Українські війська нещодавно просунулися на північ від Харкова, а російські війська незначно просунулися поблизу Сіверська та Авдіївки.

• Російські суб'єкти федерації продовжують збільшувати грошові стимули для набору військовослужбовців.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 87 бойових зіткнень. Ситуація залишається напруженою, проте контрольованою.

Впродовж доби Сили оборони уразили вісім районів зосередження особового складу противника, один засіб ППО, дві артилерійські системи та станцію РЕБ.

Російські загарбники завдали по території України три ракетні із застосуванням чотирьох ракет та 54 авіаційні удари із застосуванням 73 КАБів, задіяли 613 дронів-камікадзе. Також ворог здійснив понад 2500 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із застосуванням артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку ворог чотири рази атакував неподалік Глибокого, Тихого та Вовчанська. Три штурмові дії агресора успішно відбито нашими захисниками. Триває бій в районі Вовчанська. Ситуація контрольована.

На Куп’янському напрямку противник здійснив чотири спроби відтіснити наші підрозділи із займаних позицій в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Стельмахівка та Берестове. Успіху не мав. Втрат позицій і територій не допущено.

На Лиманському напрямку російські загарбники шість разів намагалися просунутися в районах Греківки та Невського. Всі атаки відбито українськими захисниками. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Штурмові дії в районі Верхньокам’янського завершились для ворога невдачею.

Одинадцять разів агресор атакував підрозділи Сил оборони на Краматорському напрямку в районах Іванівки, Калинівки, Андріївки та Часового Яру. Всі спроби російських окупантів прорвати наші рубежі були відбиті. Ситуація напружена. Вживаються заходи щодо недопущення просування ворога в глибину нашої території.

Найгарячішою залишається обстановка на Покровському напрямку. Від початку доби російські загарбники 32 рази намагалися вклинитися в бойові порядки захисників України поблизу Новоолександрівки, Євгенівки, Новопокровського, Калинового, Межового, Новоселівки Першої та Яснобродівки. 24 ворожі атаки нашими воїнами відбито. Вісім бойових зіткнень ще продовжуються. Сили оборони докладають максимум зусиль для виснаження та стримування російських загарбників на зазначеному напрямку. Попередні втрати агресора склали 291 окупант вбитими та пораненими. Знищено один танк, бойову броньовану машину, гармату та автомобіль.

На Курахівському напрямку ситуація залишається напруженою. Від початку доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 17. Загарбники намагаються просунутися поблизу населених пунктів Невельське, Красногорівка, Георгіївка та Парасковіївка. 16 ворожих атак успішно відбито Силами оборони. Триває бій в районі Красногорівки. Вживаються заходи щодо стабілізації обстановки.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили три штурмові дії в районі населеного пункту Мала Токмачка. Українські захисники докладають зусиль для стримування просування окупаційних військ.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито п’ять атак ворога в районі Кринок. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

14.06.2024