841-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:25 Україна і США підписали безпекову угоду на 10 років. Згідно з угодою, у разі збройного нападу або загрози такого нападу на Україну найвищі офіційні особи США та України зустрінуться протягом 24 годин для консультацій щодо відповіді та визначення того, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні. США також підтверджують підтримку захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності на тлі поновленого наступу Росії на східному фронті України.

 

 

20:50 G7 домовилась про 50 млрд доларів для України за рахунок росактивів, заявила прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні. Як зазначається, "Група семи" досягла "політичної домовленості про надання додаткової фінансової підтримки Україні в розмірі близько 50 мільярдів доларів до кінця року через кредитний механізм, для погашення якого можуть бути використані надприбутки від російських активів, знерухомлені в наших юрисдикціях". За словами прем’єрки, підтримка надаватиметься не за рахунок конфіскації самих росактивів, а шляхом використання прибутку від цих активів, який з часом накопичується.

 

 

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Впродовж дня ворог намагається шукати шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 77.

На Харківському напрямку російські загарбники не полишають намірів потіснити українських захисників в районі Вовчанська. На цей час підрозділи Сил оборони успішно відбили дві штурмові дії противника, ще два боєзіткнення – тривають.

На Куп’янському напрямку наші оборонці завадили трьом спробам ворога просунутися в районах Синьківки, Петропавлівки, Стельмахівки та Берестового. Ще один бій триває. Населені пункти Куп’янськ, Першотравневе та Степова Новоселівка продовжують потерпати від ударів російськими КАБами.

На Лиманському напрямку всі шість штурмових спроб противника успіху не мали. Українські воїни контролюють ситуацію.

На Краматорському напрямку від початку доби російські війська вісім разів намагалися вклинитися в нашу оборону. Шість атак українські воїни відбили. Ще два боєзіткнення продовжуються.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 30 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. 24 штурмові дії агресора успіху не мали, ще шість атак – тривають.

Впродовж дня 16 бойових зіткнень відбулося на Курахівському напрямку. Наші оборонці успішно відбили 15 атакувальних дій ворога. Ще один бій триває. За попередньою інформацією, сьогодні втрати ворога на даному напрямку склали: 71 окупант, два танки та 11 бойових броньованих машин.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито п’ять атак ворога в районі Кринок. Ситуація контрольована.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:40 Ракети ATACMS знищують найкращі російські системи протиповітряної оборони С-400 у Криму, пише Forbes. Військовий аеродром "Бельбек" в окупованому Криму стає пасткою на виснаження найкращої системи протиповітряної оборони ВПС Росії. Видання зазначає, що Сили оборони України б’ють по нових батареях приблизно так само швидко, як окупанти встигають їх розгорнути.

 

 

19:05 14 червня по всій Україні обленерго будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 18:00 до 22:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують 80% електроенергії для своїх потреб, не обмежується.

 

 

18:30 Україна уклала безпекову угоду з Японією, повідомив Зеленський. За словами Президента, згідно з безпековою угодою, у 2024 році Японія надасть Україні 4,5 мільярда доларів допомоги і "продовжить підтримувати нас протягом усього 10-річного терміну дії угоди".

 

 

17:55 Зеленський прибув на саміт G7. Зазначається, що Президент бере участь у першій частині саміту "Групи семи", присвяченій війні в Україні.

 

 

17:20 У Швейцарії змінили текст проєкту комюніке Саміту миру на користь України, пише ЄП. Як зазначає видання, в травневому проєкті рішення Саміту миру не було жодної згадки слова "агресія", а сам проєкт створював юридичне вікно для того, щоб за потреби включити відмову України від частини її території до умов "сталого миру з РФ". Після роботи над помилками у нинішньому проєкті документа чітко прописано, що основою сталого миру буде лише "таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності і суверенітету всіх держав". Після зміни тексту спільного рішення, згідно з джерелами видання, близько 15 держав "поставили на паузу" свою участь, а "десятки" країн просигналізували про зниження участі з президентського чи прем’єрського рівня до рівня міністрів.

 

 

16:45 Велика Британія розширила санкції проти Росії, повідомили у британському уряді. Нові санкційні обмеження Британії проти Росії стосуються 50 осіб і компаній, зокрема це "Московська біржа", "СПБ Біржа", "Національний розрахунковий депозитарій", "Національний кліринговий центр" та страхова компанія "Інгосстрах". Зазначається, що нові санкційні обмеження стосуються і кораблів "тіньового флоту" Путіна – "установи, які є основою російської фінансової системи, та постачальників, що підтримують військово-промисловий комплекс Росії". Це перші санкції Британії проти російського "тіньового флоту".

 

 

16:10 Китай напередодні Саміту миру лобіює свій "мирний план" серед світових урядів, пише Reuters. Повідомляється, що з наближенням Саміту миру Китай активізував свою інформаційно-пропагандистську діяльність через зустрічі з іноземними високопосадовцями. Китай намагається залучити країни, що розвиваються, до "мирного плану" з шести пунктів, який він оприлюднив разом з Бразилією минулого місяця. Представлена китайська пропозиція передбачає проведення міжнародної мирної конференції "у належний час, що визнається як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін, а також чесне обговорення всіх мирних планів".

 

 

15:35 Польща виступає проти передачі Україні власної системи Patriot, заявив заступник голови міноборони Польщі Цезарій Томчик. Раніше повідомлялось, що Байден ухвалив рішення передачі Україні ще однієї ракетної системи Patriot, яка надійде з Польщі.

"Польща не дала згоди на передачу польської батареї. Польські Patriot захищають польське небо, і це не зміниться".

 

 

15:00 Норвегія передала Україні боєприпаси на суму приблизно 45,1 млн доларів, повідомили в уряді Норвегії. Як зазначається, передано боєприпаси 81 мм для мінометів.

"Після діалогу зі збройними силами Норвегії ми оцінили, що можна швидко передати Україні зі складів, щоб допомогти запобігти більшому просуванню Росії".

 

 

14:25 Німеччина не має можливості передати ще системи ППО Patriot, бо вже передала Україні чверть власного запасу, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Міністр наголосив, що партнери продовжують вивчати всі можливості для збільшення виробництва Patriot і ведуть перемовини з виробниками в США, але проблема в тому, що для виробництва та постачання потрібен час.

 

 

13:50 Безпекова угода України і США може бути в майбутньому скасована, оскільки не ратифікована Конгресом, пише The Washington Post. Видання зазначає, що Дональд Трамп або будь-який інший майбутній президент країни може вийти з юридично зобов'язуючої виконавчої угоди, оскільки вона не є договором і не буде ратифікована Конгресом.

 

 

13:15 Україна підпише безпекову угоду з Японією на саміті G7, повідомив Зеленський. Ці угоди завершать підписання таких двосторонніх документів з країнами G7 у продовження Вільнюської декларації G7 на полях саміту НАТО про "гарантії безпеки" для України.

 

 

12:40 Аргентина стала новим членом Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", оголосив міністр оборони США Ллойд Дж. Остін ІІІ, відкриваючи 23-тє засідання Контактної групи з оборони України.

 

 

12:30 Більшість українців (60%) вважають, що Росія прагне знищити українську націю (34%) або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%), ще 6% українців вважають, що Москва хоче підкорити всі території, хоча і лишити їм певну культурну автономію в складі Росії, –свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Ще 12% українців вважають, що Москва прагне змінити владу і створити маріонеткову державу, яка слухатиметься у всьому Росію. Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території і справді не претендує на всю або більшість територій України. Крім цього, один з варіантів відповідей був сформульований таким чином, щоб бути наближеним до російської пропаганди, а саме – проведення "денацифікації" та демілітаризації України без посягань на незалежність України: лише 5% респондентів обрали цей варіант.

У всіх регіонах більше респондентів (62% на заході та в центрі, 56% на півдні та 49% на сході) вважають, що Росія прагне знищити українську націю або навіть здійснити фізичний геноцид; причому третя частина населення в усіх регіонах відчуває, що Росія хоче фізично знищити більшість населення. Водночас із заходу на схід із 3% до 13% зростає частка тих, хто вважає, що Росія не претендує вже на більшість територій України і прагне лише зберегти за собою вже окуповані території. На сході більше тих, хто вважає, що Росія хоче "денацифікувати" та демілітаризувати Україну без зазіхань на незалежність – 11% проти 3–6% в інших регіонах. Водночас на півдні та сході відповідно 16% і 15% респондентів не змогли відповісти на запитання і, можливо, частина з них ухилилася від відповіді навмисно, щоб не висловлювати свою проросійську позицію.

Російськомовні українці дещо рідше говорили про наміри Росії знищити українську націю, серед них 37% вважають, що Росія прагне знищити українську націю або вбити більшість українців. Лише 7% російськомовних українців поділяють російський наратив, що Росія просто хоче "денацифікувати" і демілітаризувати Україну без зазіхання на її незалежність.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 72 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:50 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку (постанова №1487) та Порядку проведення призову громадян на військову службу (№560):

процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду;

 – особи до досягнення 25-річного віку не направляються на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду, направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

 

 

11:30 Сьогодні обленерго по всій території України будуть застосовувати графіки погодинних відключень  з 20:00 до 22:00, оголосили в Укренерго.

 

 

11:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:00 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 126 бойових зіткнень.

Загалом за добу, що минула, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 4 ракетні удари із застосуванням 11 ракет, 38 авіаударів (зокрема скинув 56 КАБів), здійснив близько 3500 обстрілів, 94 із них – з реактивних систем залпового вогню.

Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України вразили п’ять районів зосередження особового складу та техніки противника, три засоби ППО та одну артилерійську систему.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили понад 980 осіб. Також ворог втратив 17 танків, 21 бойову броньовану машину, 34 артилерійські системи, 33 БпЛА оперативно-тактичного рівня, два засоби ППО, 58 автомобілів та 4 одиниці спеціальної техніки.

 

 

10:35 Через негоду на 8-му ранку було знеструмлено 173 населені пункти, повідомили в Міненерго: 66 – у Чернігівській області, 57 – у Київській, 38 – у Сумській, 9 – у Запорізькій, 2 – у Донецькій, 1 – у Дніпропетровській.

 

 

10:25 Постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт, коментуючи нещодавню заяву американського президента Джо Байдена, що мир в Україні означає гарантування того, що Росія ніколи не зможе окупувати Україну, а членство в НАТО для цього не є необхідним, заявила, що позиція Вашингтона щодо членства України в Альянсі не змінилась:

"Я вважаю, що президент мав на увазі в тому конкретному інтерв'ю той факт, що ми, Сполучені Штати, вважаємо, що українці все ще мають виконати певну роботу, щоб відповідати критеріям, і впроваджувати реформи, які необхідні для членства в НАТО".

 

 

10:05 На майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні країни-союзники повинні узгодити більш чітке формулювання щодо зобов'язань про те, що Україна стане членом Альянсу, анонсував генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ:

"Не мені вдаватися в подробиці точних формулювань, але я очікую, що ці формулювання будуть більш зрозумілими в нашому зобов'язанні про те, що Україна стане членом Альянсу.

Очікується, що союзники зроблять важливі оголошення до саміту, а також безпосередньо на саміті про більшу кількість військової техніки, протиповітряної оборони, артилерії та ракет для України. А без цього, звісно, не може бути й питання про членство, яке підлягає обговоренню. Нам потрібно забезпечити перемогу України. Це абсолютний мінімум для того, щоб Україна стала членом Альянсу.

На саміті союзники узгодять фінансові зобов'язання та угоду про те, що НАТО відіграватиме провідну роль у наданні та координації військової підтримки та навчання для України. Це важливо і тому, що це допомагає Україні задовольнити нагальні потреби в самозахисті, але також і тому, щоб гарантувати, що НАТО зможе допомогти у створенні майбутніх сил, забезпечити повну оперативну сумісність і, отже, допомогти Україні просунутися до повноправного членства в НАТО".

 

 

09:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

232,0% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  87,7% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

313,2% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

446,9% артилерійських систем (з них 8,9% за минулий тиждень),

 98,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 60,2% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:1Станом на 06:30 далі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 7 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська, можливо, здійснюють зусилля, спрямовані на послаблення російської протиповітряної оборони, що, в разі успіху, може дозволити Україні більш ефективно використовувати пілотовану авіацію в довгостроковій перспективі.

• Кораблі Північного флоту Росії 12 червня прибули до гавані Гавани на Кубі на запланований п'ятиденний портовий захід.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян 12 червня заявив, що Вірменія "вийде" і "вирішить, коли вийде" з очолюваної Росією Організації Договору про колективну безпеку під час відповіді на запитання у Національних зборах Вірменії на тлі постійних зусиль Вірменії дистанціюватися від безпекових і політичних відносин з Росією.

• Грузинське опозиційне видання "Мтаварі" повідомило, що грузинський уряд планує відновити дипломатичні відносини з Росією.

• Путін під час промови до Дня Росії 11 червня відзначив посадових осіб російських оборонних компаній у списку нещодавніх лауреатів трудових нагород. Це свідчить про те, що Путін продовжує приділяти увагу зміцненню російської оборонно-промислової бази.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Cтаном на 22:00 відбулося 108 бойових зіткнень.

Найгарячіша обстановка залишається на Покровському напрямку. Ситуація в районах бойових дій складна, втім контролюється Силами оборони України.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетні удари із застосуванням десяти ракет та 34 авіаційні удари із застосуванням 48 КАБів, задіяв 513 дронів-камікадзе. Здійснив 2874 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулось п’ять бойових зіткнень. Спроби ворога наблизитися до наших позицій в районах Липців, Вовчанська та Тихого успіху не мали.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень збільшилась до 13. Окупанти проводили активні наступальні дії в районах Синьківки, Петропавлівки, Новоосинового, Піщаного та М’ясожарівки. Дев’ять атак завершилися невдачею для противника, тривають бої в районах Петропавлівки, Піщаного та М’ясожарівки. Ситуація контрольована.

За попередньою інформацією ворог втратив на Куп’янському напрямку 31 особу загиблими та пораненими і два автомобілі.

На Лиманському напрямку агресор десять разів атакував наші позиції в районах Дружелюбівки, Тернів, Невського та Серебрянського лісу. Дев’ять атак успішно відбито нашими захисниками. Триває бій в районі Дружелюбівки.

Напружена ситуація на Сіверському напрямку. Ворог 14 разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з оборонних позицій. В районах Спірного та Роздолівки тривають бої. Силами оборони вживаються заходи щодо недопущення просування окупантів вглиб території України.

На Краматорському напрямку зазнали невдачі десять спроб російських окупаційних військ просунутися поблизу Часового Яру, Іванівського та Андріївки. Ситуація під контролем захисників України.

Найгарячішою залишається обстановка на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб вклинитись в наші бойові порядки в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Євгенівка, Новопокровське та Новоселівка Перша. Ситуація загострена, боєзіткнення тривають. Російські окупанти зазнають втрат. За попередньою інформацією, протягом дня агресор втратив понад 180 осіб загиблими та пораненими. Наші оборонці знищили три гармати та п’ять автомобілів. Окрім того, пошкоджень зазнали один танк, три гармати та автомобіль противника.

На Курахівському напрямку кількість атак ворога за сьогодні збільшилась до 11. Російські загарбники намагалися витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій в районах Нетайлового, Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. Напруженою залишається ситуація в районі Красногорівки, де окупанти проявляють найбільшу активність.

На Времівському напрямку п’ять штурмових дій противника поблизу Водяного та Урожайного успіху не мали.

На Оріхівському та Придніпровському напрямках ситуація залишилась без суттєвих змін. Усього від початку доби ворог намагався п’ять разів вибити наших захисників із займаних позицій в районах Малої Токмачки та Кринок. Втрат позицій та територій не допущено.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку цієї доби завдано уражень по трьох засобах ППО противника, артилерійській системі та району зосередження особового складу і військової техніки.

13.06.2024