813-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом поточної доби відбулося 87 бойових зіткнень. Противник використовує свою перевагу в живій силі і техніці для посилення тиску на позиції Сил оборони. Українські захисники відбивають атаки окупантів, завдають ворогу максимальних втрат.

На Харківському напрямку кількість ворожих атак зросла до 10. В основному бойові дії точаться в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ. Незважаючи на втрати особового складу та військової техніки, ворог за підтримки авіації намагається тиснути на нашу оборону. Окупанти завдали 32 авіаційні удари із застосуванням 38 КАБів, здійснили 181 артилерійський обстріл. Підрозділи Сил оборони тримають удар та не дають загарбникам просунутися в глибину нашої території.

На Куп’янському напрямку російські окупаційні війська продовжують атакувати в районах Синьківки, Іванівки та Берестового. Ще одне бойове зіткнення додалось біля М’ясожарівки.

На Лиманському напрямку окупанти вісім разів намагалися прорвати оборону наших захисників.

На Сіверському напрямку російські окупанти завдали авіаційного удару поруч зі Спірним.

Найгарячішою на даний час залишається ситуація на Покровському напрямку. Кількість бойових зіткнень зросла до 35. Водночас українські воїни своїми рішучими діями продовжують завдавати окупаційним військам втрат у живій силі, техніці та стримують противника.

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили 12 ворожих атак. Окупанти зосереджують свої зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки. Під ударом ворожої авіації опинилася Єлизаветівка.

На Времівському напрямку з початку поточної доби противник наростив кількість бойових зіткнень до восьми. Зокрема бої велися біля Старомайорського, Микільського та Урожайного.

На Придніпровському напрямку агресор сьогодні також вісім разів атакував українських захисників поблизу Кринок. Успіху не мав, інформація про втрати окупантів уточнюється.

На Краматорському, Торецькому, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках значних змін в обстановці не відбулося.

Протягом доби авіація та ракетні війська Сил оборони завдали ураження по 12 районах зосередження особового складу, двох пунктах управління, двох артилерійських засобах, пункту управління БпЛА російських окупантів.

Наші воїни адекватно реагують на дії загарбників, діють рішуче, вживають необхідних заходів для стабілізації обстановки.

 

 

20:10 Зеленський провів телефонну розмову з польським прем'єр-міністром Дональдом Туском, сторони домовились невідкладно почати готувати безпекову угоду, повідомляє пресслужба Президента. Розмова Зеленського й Туска також стосувалась ситуації в Харківській області та потреб України в протиповітряній обороні "для захисту Харкова й інших регіонів".

 

 

19:30 Парламент Молдови затвердив дату референдуму про європейську інтеграцію країни – він відбудеться 20 жовтня 2024 року. Як зазначається, у бюлетені буде запитання: "Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції в конституцію Молдови?" і два варіанти відповіді: "Так" і "Ні".

 

 

18:55 Для захисту Харкова від повітряних атак РФ потрібні дві системи Patriot, заявив Зеленський. За його словами, за останні кілька днів внаслідок наступу російського війська на Харківщину "сотні людей загинули або були поранені".

"Ситуація дуже серйозна. Ми не можемо дозволити собі втратити Харків. Все, що нам потрібно, – це дві системи Patriot. Росія не зможе окупувати Харків, якщо вони у нас будуть".

 

 

18:20 В Офісі омбудсмена відбулося засідання напередодні Саміту миру, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Засідання робочої групи пункту 4 української Формули миру стосувалось підготовки до Саміту миру питання гуманітарному напрямку – поверненню депортованих та полонених. Як зазначив Лубінець, у заході взяли участь 49 представників різних світових інституцій.

 

 

17:45 Зеленський ветував закон про звільнення за неінформування про родичів у РФ і в окупації, повідомляється на сайті парламенту. Зазначається, що законопроєкт №7731 дозволив би роботодавцям звільняти працівників за неінформування про контакти з людьми на окупованих територіях. Президент надав пропозиції до законопроєкту, які розгляне профільний комітет.

 

 

17:10 Данія оголосила про нову військову допомогу Україні на 750 млн євро, повідомили в міноборони Данії. Як зазначається, в новий пакет входить додаткове фінансування на майбутню передачу Україні літаків F-16, протиповітряна оборона, технічне обслуговування артилерійських установок і кошти на передачу додаткових артилерійських установок, снарядів і протитанкових мін.

 

 

16:35 Нова урядова коаліція у Нідерландах на чолі з ультраправими продовжить політичну та військову підтримку України, повідомляє NOS. У коаліційній угоді йдеться, що Нідерланди продовжать підтримувати Україну "політично, військово, фінансово і морально проти російської агресії". Коаліція також зробить юридично обов'язковим витрачати щонайменше 2% ВВП Нідерландів на оборону відповідно до угод з НАТО.

 

 

16:00 У північній частині Вовчанська армія РФ бере цивільних у полон, заявив очільник МВС Ігор Клименко. За словами Клименка, відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими – одного з мешканців Вовчанська росіяни розстріляли через спробу втекти пішки і відмову виконувати команди загарбників.

 

 

15:25 Австрія створила спеціальний кредитний фонд на 500 млн євро для підтримки експортерів та інвесторів в Україні, повідомили у міністерстві фінансів Австрії. Зазначається, що підтримка реалізується через спеціальну систему ризиків в Україні, яку міністерство фінансів створило в Австрійському контрольному банку. Це передбачає надання 500 млн євро протягом наступних 5 років для забезпечення бізнесу в Україні.

 

 

14:50 Перед війною РФ запустила в космос апарат із компонентами ядерної антисупутникової зброї, пише The Wall Street Journal. Супутник "Космос-2553", запущений Росією в лютому 2022 року, призначений для тестування компонентів потенційної протисупутникової зброї, яка може нести ядерний пристрій. Як зазначають джерела видання, російський апарат не несе ядерної зброї, але на ньому є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь. У разі розгортання цієї зброї Москва може знищити за допомогою ядерного вибуху сотні супутників на низькій навколоземній орбіті "в тій частині космосу, де домінують апарати уряду США і компанії SpaceX".

 

 

14:15 В ніч на 16 травня безпілотники ГУР вдарили по оборонному заводі в російському місті Тула, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела.

 

 

13:40 Китай і Росія виступають за "політичне врегулювання" війни в Україні, заявив лідер Китаю Сі Цзіньпін під час пресконференції з Путіним. Лідери двох країн та їхні делегації провели близько 45 хвилин переговорів. Як зазначається, на пресконференції Путін заявив, що дискусії були "теплими і товариськими" і продемонстрували важливість відносин між двома державами. Сторони підписали спільну декларацію і провели пресконференцію, де йшлося про поглиблення зв'язків КНР і РФ та співпрацю у сфері торгівлі та основних зовнішньополітичних питань.

 

 

13:05 Зеленський провів виїзне засідання Ставки верховного головнокомандувача в Харкові, повідомляє пресслужба Президента. За словами Зеленського, станом на 16 травня ситуація на Харківщині загалом контрольована, Сили оборони завдають окупанту відчутних втрат.

"Ставка. Сьогодні – у Харкові.

Заслухав розгорнуту доповідь головкома Олександра Сирського, командувачів ОСУВ "Хортиця" Юрія Содоля та ОТУ "Харків" Михайла Драпатого. Оперативна обстановка, завдання та потреби кожної залученої бригади, кожного підрозділу, зокрема на Харківщині, в районах Вовчанська та Липців.

Також детально проаналізували перспективи бойової ситуації, загрози протягом найближчих днів і тижнів та наші, українські, можливості протидіяти російським наступальним планам".

 

 

12:30 Німецький оборонний концерн Rheinmetall вироблятиме в Україні системи ППО, заявив гендиректор компанії Армін Паппергер. Наразі жодних подальших деталей щодо запланованого підприємства не оголошено. Паппергер також додав, що раніше оголошені 40 одиниць бронетехніки Marder 1A3 Україна отримає з травня по вересень.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 108 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 183 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:55 Туреччина приносить Росії мільярдні прибутки, маскуючи російську нафту під власну та експортуючи її до ЄУ, пише Politico. Повідомляється, що Туреччина стала стратегічною зупинкою для російських паливних продуктів, які перенаправляються до ЄУ, генеруючи сотні мільйонів податкових надходжень для Кремля. Схема, за якою російське пальне потрапляє до ЄУ, повʼязана з лазівкою в санкціях – попри обмеження, існує дозвіл на імпорт в ЄУ "змішаного" палива, якщо воно маркується як неросійське.

 

 

11:20 Штати вважають неприйнятними дії Китаю, який забезпечує підтримку російського військово-промислового комплексу, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. За її словами, китайські компанії допомагають Путіну вести війну проти України.

 

 

10:45 МЗС Угорщини знало про російські кібератаки, які два роки тому називали агітаційною брехнею, пише 444.hu. Повідомляється, що журналісти отримали документи, які доводять, що понад 2 роки тому пов’язані з російськими спецслужбами гакери здійснили масштабну кібератаку на системи МЗС Угорщини та могли отримати дуже цінну інформацію. Відомство знало про проблему, згідно з отриманими документами, хоча тоді заперечували інцидент.

 

 

10:10 Стан Фіцо стабілізували, але він все ще важкий, повідомляє Aktuality з посиланням на заяву керівництва лікарні, де оперували словацького прем’єра. За словами директорки лікарні у місті Банська Бистріца Міріам Лапунікової, операція тривала близько п'яти годин. Наразі лікарі працюють над подальшим покращенням стану Фіцо, протягом дня офіційно повідомлять більше інформації.

 

 

09:35 За минулу добу на фронті відбулося 166 бойових зіткнень із окупантами, повідомив речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

За минулу добу окупанти здійснили 4 ракетні та 75 авіаударів, 118 обстрілів із РСЗВ. 

На Куп'янському напрямку ворог вчинив 30 атак на позиції ЗСУ. 

На Лиманському напрямку захисники відбили 5 атак окупантів.

На Сіверському напрямку оборонці відбили 8 атак противника, на Краматорському – 19 атак, на Покровському – 45 атак, на Времівському – 26 атак.

На Курахівському напрямку ворог за допомогою авіації 11 разів намагався прорвати оборону українських військ. 15 травня захисники покращили тактичне положення в районі Побєди. 

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують намагатися витіснити українські сили з лівобережжя Дніпра. Тут було зафіксована 7 атак окупантів. 

За минулу добу захисники уразили 35 районів зосередження особового складу росіян, 1 склад боєприпасів, 1 пункт управління окупантів, 2 ЗРК.

 

 

09:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

220,3% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  83,8% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

284,1% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

407,8% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 96,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 56,8% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 28,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області продовжують знижуватися після того, як російські війська на початку захопили райони, які, як тепер підтвердили українські посадовці, були менш захищеними.

• Гельсінська комісія США заявила, що США повинні дозволити Україні завдавати удари по військових об'єктах у прикордонних районах Росії на тлі поточної російської наступальної операції в Харківській області, хоча американські офіційні особи продовжують висловлювати небажання підтримувати такі удари.

• Президент Росії Путін продовжує публічно називати подальшу мобілізацію російської оборонно-промислової бази пріоритетним завданням, одночасно намагаючись заспокоїти можливі внутрішні побоювання щодо негативних наслідків збільшення російських оборонних витрат.

• Путін особливо відзначив, що російська ОПБ має підвищити якість російських озброєнь.

• Путін, ймовірно, стурбований економічними і дипломатичними наслідками скорочення експорту російських озброєнь.

• Кремль 15 травня підтвердив призначення командувачів новостворених Московського і Ленінградського військових округів та інших командувачів військових округів.

• Російські джерела припускають, що затримання 13 травня заступника міністра оборони Росії генерал-лейтенанта Кузнєцова є лише початком більш широких зусиль з викорінення корупції в російському міністерстві оборони.

• Державний секретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою 15 травня оголосив, що США надасть Україні «фонд оборонних підприємств» у розмірі двох мільярдів доларів.

• Як повідомляється, в ніч з 14 на 15 травня Головне управління розвідки України завдало удару по російській нафтобазі в Ростовській області.

• Кремль продовжує додавати європейських чиновників до російського списку розшуку в рамках зусиль Росії, спрямованих на утвердження юрисдикції російського федерального законодавства над суверенними державами-членами НАТО.

• Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко 15 травня оцінив, що російським військам вистачить танків і бойових броньованих машин на наступні півтора року бойових дій в Україні за нинішніх темпів їхнього розгортання.

 

 

08:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують зосереджувати основні зусилля на недопущенні просування противника в глибину нашої країни, зриві виконання ним завдання щодо встановлення повного контролю над Донецькою, Луганською та частиною Харківської областей.

На Харківському напрямку з початку доби підрозділи наших військ успішно відбили чотири атаки противника на напрямках Пильна – Липці, Лук'янці – Слобожанське, Пильна – Слобожанське, Муром – Стариця. Бої ще тривають на напрямках Глибоке – Липці, Лукʼянці – Слобожанське, Пильна – Слобожанське, Муром – Стариця, Плетенівка – Вовчанськ. Втрат позицій нашими підрозділами не допущено. Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську та тримають ситуацію там під контролем. Втрати загарбників на Харківському напрямку з початку доби становлять 95 військовослужбовців та 27 одиниць озброєння і військової техніки. Загалом з 10.05.2024 на цьому напрямку противник втратив 710 російських окупантів вбитими та пораненими, також знищено 125 одиниць ворожих озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку українські підрозділи відбили 20 атак противника. В той же час бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка – Іванівка, Котлярівка – Піщане, Куземівка – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка. В окремих районах в результаті інтенсивного вогневого впливу противника наші підрозділи здійснили перегрупування на більш вигідні позиції.

На Лиманському напрямку ворог двічі намагався прорвати оборону українських захисників, втрат позицій не допущено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив пʼять спроб штурмувати наші позиції. Бойові дії ще тривають в районах населених пунктів Роздолівка та Спірне. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку українські війська відбили пʼять атак російських окупантів. Бойові дії все ще тривають в районах населених пунктів Новий та Андріївка.

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають на напрямках Очеретине – Новоолександрівка, Очеретине – Калинове, Архангельське – Новоолександрівка, Соловйове – Сокіл. Також російські окупанти продовжують тиснути вогнем з різних видів озброєння, а наші воїни мужньо протистоять, на напрямках Очеретине – Соловйове, Семенівка – Новоселівка Перша, Тоненьке – Уманське, Тоненьке – Нетайлове, Первомайське – Нетайлове. Ситуація напружена, інформація щодо стану справ оновлюється.

На Курахівському напрямку наші війська відбили пʼять атак противника. Бої тривають в районах населених пунктів Водяне та Побєда. Сили оборони покращили тактичне положення в районі населеного пункту Побєда.

На Времівському напрямку ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону наших військ. Втрат позицій не допущено, бойові дії тривають, ситуація контрольована.

На Оріхівському напрямку підрозділи наших військ відбили чотири атаки російських окупантів на напрямку Новопрокопівка – Роботине, в ході боїв втрат позицій не допущено.

На Придніпровському напрямку наші воїни обороняють позиції на лівому березі Дніпра. За поточну добу відбито пʼять спроб противника витіснити українські війська.

За уточненою інформацією, з початку доби відбулося 140 бойових зіткнень. Суттєвих змін в обстановці, змін у стані та положенні наших військ не відбулось.

Водночас, ворог завдав два ракетних, 48 авіаційних ударів, 255 ударів дронами-камікадзе та здійснив понад 2400 обстрілів позицій наших військ.

Втрати російських окупантів склали майже 890 осіб вбитими та пораненими і 340 одиниць озброєння та військової техніки.

16.05.2024