810-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано близько 140 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 64 авіаційні удари, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Харківському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до 13. Під щільним ворожим вогнем наші підрозділи діють рішуче, завдають вогневого ураження по противнику, нарощують зусилля. Закріплюються на зайнятих позиціях, обладнують запасні позиції.

Сили оборони сприяють евакуації людей з постраждалих населених пунктів.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами протягом поточної доби відбито 15 атак.

На Лиманському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до 9.

На Сіверському напрямку противник здійснив 15 атак, успіху не мав.

На Покровському напрямку кількість ворожих атак зросла до 33.

На Курахівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 13 разів намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав.

На Времівському напрямку нашими захисниками загалом відбито 11 атак в районах населених пунктів Водяне та Старомайорське.

На решті напрямків обстановка без змін.

Сили оборони відслідковують дії ворога, реагують на зміни обстановки. Командуванням приймаються оперативні рішення для забезпечення контролю на полі бою.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 артилерійському засобу, 1 станції радіоелектронної боротьби, 1 пункту управління, 1 складу боєприпасів та 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також наші воїни збили ворожий Су-25.

 

 

19:55 Зеленський найближчими днями поїде до Іспанії для підписання безпекової угоди, пише El Pais з посиланням на джерела. Минулого тижня український Президент провів телефону розмову з прем’єром Іспанії Педро Санчесом, в рамках якої обговорювалось завершення переговорів щодо безпекової угоди. Як зазначається, це буде перший двосторонній візит Зеленського до Іспанії.

 

 

19:20 На Донеччині підрозділи Сил оборони збили ворожий Су-25, повідомляє Генштаб ЗСУ.

 

 

18:45 Рада Європейської Унії схвалила продовження пільгової торгівлі з Україною ще на рік, повідомляє пресслужба Єврокомісії. Через протести польських фермерів торгівля буде здійснюватись із певними обмеженнями. Автономні торговельні заходи ЄУ щодо України діятимуть до 5 червня 2025 року.

 

 

18:10 Ракети атакували базу ППО окупантів на Ай-Петрі, внаслідок чого загинув командир військової частини, повідомляє УП з посиланням на джерела. Зазначається, що у радянські роки на вершині гори Ай-Петрі було створено Радіотехнічний центр дальньої розвідки і наведення військ ППО, під куполами ховаються радіолокаційні комплекси.

 

 

17:35 Зеленський обговорив оборонну допомогу для України з прем'єрами Швеції та Люксембургу, повідомляє пресслужба Президента. В ході телефонної розмови Зеленський наголосив на нагальних потребах України, особливо системах ППО. Президент додав, що Швеція та Люксембург підтвердили свою участь в українському Саміті миру.

 

 

17:00 Швеція готова до розміщення ядерної зброї у разі війни, заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Однак він додав, що "членство Швеції в НАТО і вся шведська оборона спрямовані на те, щоб не допустити такої ситуації". Як зазначається, у червні Риксдаг голосуватиме за урядовий законопроєкт про угоду про військову співпрацю зі США, яка дає американським військовим право використовувати 17 шведських військових баз по всій країні без заборони ядерної зброї.

 

 

16:25 Польща зупинила переговори з Україною з питання протестів фермерів на кордоні через оголошення підозри у корупції ексміністру Сольському, заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак. Він додав, що протести фермерів на сьогодні майже завершилися.  

 

 

15:50 Контррозвідка СБУ запобігла терактам у Львові та Києві, які мали відбутися 9 травня, повідомляє пресслужба СБУ. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримали агентів російської розвідки, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного з кафе. Зазначається, що подібні теракти готували й у Львові.

 

 

15:15 Москва вимушена змінювати арктичні морські шляхи постачання СПГ через санкції ЄУ, пише Bloomberg. Як повідомляє видання, Росія перевантажує частину свого арктичного палива в портах Європи, і новий пакет санкцій має на меті зупинити таку можливість. Наразі європейські політики обговорюють цей крок як частину 14-го пакета санкцій проти Росії.

 

 

14:40 Російські обстріли України стали більш смертоносними, пише The Wall Street Journal. У порівнянні з попереднім півріччям, українська протиповітряна оборона стала перехоплювати набагато менше російських ракет – за минулі 6 місяців ППО вдалося збити 46% ракет, а за попереднє півріччя – 73%. Зазначається, що минулого місяця показник перехоплення впав до 30% ракет. Водночас за минулі пів року Росія випустила приблизно на 45% більше безпілотників і ракет, ніж за попередні 6 місяців.

 

 

14:05 Міністр оборони Румунії дуже не хоче віддавати систему ППО Patriot Україні, заявив румунський прем'єр-міністр Марчел Чолаку. За його словами, міністр оборони Анджел Тилвар має серйозні застереження щодо цього. Прем’єр зазначив, що наразі не обговорював з президентом Румунії можливість надання Україні Patriot, і наголосив, що подібне рішення має ухвалювати Вища рада національної оборони.

 

 

13:30 Більшість опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі, Чехії (80%) вірять, що у війні переможе Україна, половина з них цілком упевнені в цьому, свідчать дані опитування, проведеного 20–26 квітня 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум". Половина українських біженців (51%) підтримують варіант, що Україна стає членом НАТО, але з гарантіями безпеки, які поширюються тільки на контрольовані урядом території, а звільнення нині окупованих територій має бути відкладене на майбутнє; не підтримують такого варіанта 33%.

 

 

13:00  Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку 2024 року Росія з високою ймовірністю збільшила використання легких транспортних засобів, таких як всюдиходи та позашляхові мотоцикли, для транспортування особового складу на передову та здійснення атак на українські позиції, особливо вночі.

• У листопаді 2023 року президент Росії Путін особисто оглянув нещодавно придбані китайські всюдиходи Desertcross 1000-3 від компанії Odes Industries. Повідомляється, що Росія придбала понад 2100 таких машин.

• Цілком ймовірно, що російські війська все частіше вдаються до використання легших і швидших транспортних засобів для проведення розвідки українських оборонних позицій з метою подальшого ведення вогню з використанням артилерії, FPV та БПЛА-камікадзе, прагнучи послідовно послабити українські сили.

• Однак жертвуючи бронею і вогневою потужністю заради більшої мобільності, легкі транспортні засоби є значно вразливішими, ніж їхні броньовані побратими, перед цілою низкою систем озброєння. Українські безпілотники FPV вже продемонстрували свою здатність ефективно вражати такі легкі транспортні засоби.

 

 

12:20 Бійці зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 47-ої окремої механізованої бригади збили російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 139 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 82 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Цієї ночі дрони СБУ активно працювали в Липецькій та Бєлгородській областях РФ, повідомило джерело у правоохоронних органах. Як наслідок спалахнула пожежа на нафтобазі «Осколнафтопостачання» біля Старого Осколу та на підстанції «Єлецька» потужністю 500 кВ, що  живить тягові підстанції РЖД, нафтоперекачувальну станцію «Станова» та забезпечує транзит між Липецькою, Орловською та Брянською енергосистемами.

 

 

11:00 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• «Газпром», одна з російських державних енергетичних компаній, повідомила про найбільший річний збиток за останні 25 років. У 2023 році доходи «Газпрому» впали приблизно на 30 відсотків, що призвело до річного чистого збитку в розмірі приблизно 629 мільярдів рублів (6,9 мільярда доларів США).

• Вторгнення Росії в Україну у 2022 році та подальша деградація відносин Росії з Заходом серйозно обмежили діяльність «Газпрому». Неспроможність «Газпрому» повністю переорієнтувати свій експорт від залежності від європейських ринків, ймовірно, продовжуватиме обмежувати його прибутки щонайменше до 2030 року. Хоча «Газпром» зміг переорієнтувати частину своєї торгівлі на альтернативні ринки через інфраструктурні обмеження, на них, ймовірно, припадає лише від 5 до 10 відсотків втрачених європейських продажів у 2023 році. Дуже ймовірно, що збільшення майбутніх продажів залежить від будівництва нової експортної інфраструктури, наприклад газопроводу «Сила Сибіру 2».

• Високе оподаткування доходів «Газпрому» у 2022 та 2023 роках майже напевно зменшило можливості та стимули для компанії інвестувати в експансію на альтернативні ринки. У 2023 році «Газпром» сплатив до російського бюджету приблизно 2,5 трильйона рублів (28 мільярдів доларів США), що становить приблизно 9 відсотків від загальних державних доходів. Російський уряд планує ще більше збільшити податкове навантаження на «Газпром» у 2024 році, що, ймовірно, вплинуло на рішення «Газпрому» скоротити свої інвестиції на 2024 рік приблизно на 15 відсотків.

 

 

10:45 Сьогодні станом на 09:10 споживання електроенергії зросло на 6,7% у порівнянні з тим же часом в попередній робочий день – п’ятницю, 10 травня, повідомили в Укренерго. В енергосистемі більшу частину доби зберігається суттєвий дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує застосування графіків обмеження потужності для промислових споживачів з 17:00 до 24:00.

 

 

10:35 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою (з 00:00 до 06:00 та з 20:00 до 24:00) з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго та Укренерго. Сумарний обсяг екстреного постачання становив менше 2% від добового споживання електроенергії. З 08:00 до 19:00 Україна надавала аварійну допомогу на запит Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. Сьогодні на запит України з 00:00 до 07:00 вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини. Залучення аварійної допомоги передбачається й у години вечірнього максимуму споживання електроенергії. Через нестачу електроенергії у вечірні години можливі обмеження споживання для промислових споживачів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

219,1% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  83,1% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

281,3% автомобільної техніки (з них 6,2% за минулий тиждень),

405,3% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

 96,1% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

 56,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін призначив Бєлоусова на посаду міністра оборони Росії 12 травня, а Шойґу перемістив на посаду секретаря Ради безпеки замість Патрушева. Ці перестановки на найвищому державному рівні після президентських виборів в Росії вказують на те, що Путін робить суттєві кроки для мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази на забезпечення тривалої війни в Україні і, можливо, на підготовку до майбутньої конфронтації з НАТО.

• Майже десятирічне перебування Бєлоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді і його нещодавня участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проектами ОПБ і проєктами з розробки безпілотників добре підготували його до того, щоб очолити апарат російського Міністерства оборони, який перебуває в скрутному становищі.

• Призначення Шойгу на посаду секретаря Ради безпеки замість Патрушева відповідає загальній політиці Путіна щодо тихого відсторонення високопоставлених співробітників силових структур шляхом надання їм периферійних ролей у російській безпековій сфері замість того, щоб просто звільнити їх.

• Російські наступальні зусилля із захоплення Вовчанська (на північний схід від Харкова) значною мірою є наслідком негласної політики Заходу, згідно з якою українські війська не можуть використовувати надані Заходом системи для нанесення ударів по легітимних військових цілях на території Росії.

• Українські війська продовжують наносити постійні удари по російській нафтовій та оборонно-промисловій інфраструктурі, що спонукає російських мілблогерів скаржитися на явну і постійну нездатність російських військ захиститися від цих ударів.

• Декілька німецьких політиків з різних політичних партій висловилися на підтримку використання систем протиповітряної оборони НАТО, розміщених у країнах-членах Альянсу, для збиття російських безпілотників над західною частиною України.

• Колишній голова Роскосмосу і ультранаціоналістичний діяч Дмитро Рогозін наголосив, що російським військам все ще важко відбивати українські безпілотники на фронті.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за останніми даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за останніми даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони продовжують відсіч збройної агресії РФ.

На Харківському напрямку оперативна обстановка залишається складною та динамічно змінюється.

Ведуться бойові дії на напрямках Пильна - Лук’янці, Пильна - Глибоке, Пильна - Олійникове, Муром - Бугруватка.

Крім того, противник проводить штурмові дії на напрямках Стрілеча - Глибоке, Олійникове - Глибоке, Оліникове - Лук’янці, Муром - Стариця, Плетенівка - Тихе.

Протягом доби на цих напрямках ворог здійснив 22 штурмові дії, із них 14 - ще тривають.

Ведуться бої за прикордонне місто Вовчанськ. Ворог задіяв значні сили для ведення наступу на місто у складі до 5 батальйонів та не рахується із власними втратами. Тільки вбитими на цьому напрямку російські загарбники втратили за добу понад 100 окупантів.

На даний час ворог має тактичний успіх.

Сплановано заходи щодо знищення противника, який вклинився в нашу оборону.

Наші захисники ведуть оборонні дії, завдають вогневого ураження противнику, широко застосовують безпілотні системи з метою ведення розвідки і завдання точкових ударів для завдання максимальних втрат. Триває розгортання резервів для стабілізації ситуації. В ході визначення завдань військам, одним із головних пріоритетів є збереження життя наших воїнів.

13.05.2024