766-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Нескучне Сумської області; Кругле Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Блешня, Грем’яч Чернігівської області; Кучерівка, Соснівка, Марчихина Буда Сумської області; Кудіївка, Стрілеча, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Григорівка, Синьківка, Петропавлівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ямполівка, Роздолівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки в районах населених пунктів Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 16 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Первомайське, Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Уманське, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка та східніше Водяного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, понад 30 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 5 атак на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Новоданилівка, Малі Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 1 атаку позицій наших військ на лівому березі Дніпра. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Барислав, Михайлівка Херсонської області та місто Херсон; Солончаки Миколаївської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 3 зенітно-ракетних комплексах та 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 радіолокаційних станціях, 1 пункту управління, 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони та 1 артилерійському засобу ворога.

 

 

18:40 ЄУ заборонила польоти на своїй території турецькій авіакомпанії Southwind, яку звинувачують у фактичному контролі з РФ, повідомляє Turizm Guncel. Компанія була створена у 2022 році – займалася польотами з Росії, оскільки багато турецьких авіакомпаній відмовилися літати до Росії. До введення санкцій з боку Брюсселю компанія здійснювала польоти, зокрема, до Німеччини, Швейцарії, Греції, Північної Македонії, Італії.

 

 

17:55 У Білій Церкві стався вибух на третьому поверсі п’ятиповерхового житлового будинку. Внаслідок вибуху невідомого предмета зруйновано перекриття в квартирах між другим та п'ятим поверхами з подальшим загорянням, одна людина загинула. Наразі пожежу ліквідовано, під час робіт рятувальники врятували 3 людей.

 

 

17:10 В ніч проти 29 березня на систему е-квитка у Львові була здійснена гакерська атака, повідомляє пресслужба Львівської міської ради. Внаслідок атаки у місті тимчасово був недоступний друк, поповнення та перевірка балансу е-квитка "ЛеоКарт".

 

 

16:25 У великодньому зверненні Шольц нагадав про необхідність справедливого миру і закликав до подальшої підтримки України, повідомляє Die Welt. Канцлер Німеччини наголосив, що підтримка України потрібна "також для нас, для нашої безпеки".

"Мир без свободи означає гноблення. Не буває миру без справедливості. Ось чому ми підтримуємо Україну в її боротьбі за справедливий мир – так довго, як це буде необхідно.

Ми всі прагнемо більш мирного світу. Люди на Близькому Сході та в Україні також бажають миру.

Протягом багатьох десятиліть мир в Європі базувався на дуже важливому принципі: кордони не повинні пересуватися силою. Ніколи знову! А Росія Владіміра Путіна порушила цей принцип. Але в наших руках зробити так, щоб цей принцип знову діяв. Продовжуючи підтримувати Україну – рішуче і виважено".

 

 

15:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 83 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

15:00 Коштів на чеську ініціативу з купівлі снарядів для України все ще бракує, заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур. Міністр зазначив, що у світі є місця, де можна купити снаряди, але питання в тому, чи є на це гроші. За його словами, наразі важко прогнозувати, коли снаряди можуть опинитися на фронті – частина, можливо, потрапить уже через кілька місяців, інша частина надійде лише до кінця року.

"Якщо ми говоримо про мільйон снарядів, то це близько трьох мільярдів євро. Є різні калібри, менші трохи дешевші. Було б чудово, якби все вдалося зробити. На даний момент можна сказати, що грошей не вистачає більше, ніж снарядів".

 

 

14:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

•  Російські війська продовжують поступово просуватися на захід від Авдіївки. Наприкінці березня 2024 року вони майже напевно взяли під контроль два села – Тоненьке та Орлівку – і продовжують бої в цьому районі. Росія продовжила атаки на кількох інших ділянках фронту, але за останні тижні не досягла значного прогресу.

•  Росія зберігає значну кількісну перевагу в конфлікті, переважаючи Україну за кількістю боєприпасів і техніки. Вона, ймовірно, рекрутує приблизно 30 тисяч додаткових військовослужбовців щомісяця і може з високою ймовірністю продовжувати поглинати втрати і продовжувати атаки, спрямовані на виснаження українських збройних сил.

 

 

14:25 США схвалили передачу Ізраїлю бомб і винищувачів на мільярди доларів, пише Reuters з посиланням на джерела. Повідомляється, що нові військові пакети включають понад 1800 бомб MK84 вагою 2000 фунтів і 500 бомб MK82 вагою 500 фунтів.

 

 

13:50 З Кринок на лівобережжі Херсонської області не повертається 60–70% штурмових груп ворога, розповіла речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі FREEДОМ:

 "Якщо на Запорізькому напрямку облаштована вся ситуація – від ландшафту до скупчення військ для того, щоб регулярно проводити штурми, то на Херсонському напрямку, де у районі Кринок ворог безуспішно вже багато місяців намагається вибити наших з плацдарму, тут складна ситуація у росіян з формуванням штурмових підрозділів, вони вимушені підтягувати ресурси з глибоких тилів, з третьої лінії оборони. З Кринок не повертається близько 60–70% штурмових груп ворога. Такі серйозні втрати для ворога – це щоразу, крім реально знищення особистого складу, ще і серйозна деморалізація у морально-психологічному плані". 

 

 

13:10 Українці зможуть одружуватися онлайн через застосунок "Дія": одружувати наречених по відеозвʼязку буде працівник ДРАЦСу, а документи вони засвідчать "Дія.Підписом", повідомив міністр з цифрової трансформації Михайло Федоров, зазначивши, що уряд підтримав постанову щодо цієї можливості.

 

 

12:40 Реакція США на удари по нафтопереробних заводах у Росії "не була позитивною", – відповів Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Washington Post, додавши, що Вашингтон не може обмежувати те, як Україна використовує зброю власного виробництва: "Ми використовували наші дрони. Ніхто не може нам це заборонити".

 

 

12:05 Найефективнішим способом протидіяти новим російським боєприпасам УМПБ Д-30 буде знищити носія бомби, тобто літак чи пускову установку, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону:

"Протидія цим бомбам є. Але, звісно, потрібно працювати з носієм. Це буде найбільш дієво у цій ситуації. Для того, аби ефективно протистояти таким загрозам, нам треба розміщувати більше ППО західного зразка. На жаль, їх ми поки що не можемо виробляти на нашій території".

 

 

11:40 Російські військові 28 березня власними силами збили свій літак Су-27 над Чорним морем біля Севастополя, підтвердив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі марафону.

"У них була тривога, бойова готовність. Спрацював людський фактор – хтось з операторів дуже хотів отримати медаль і не став розбиратися, чий це літак".

 

 

11:15 Президент України Володимир Зеленський звільнив Сергія Нахмановича Шефіра з посади першого помічника Президента України. Сергій Шефір – один із творців партії «Слуга народу», а також директор та співзасновник студії «Квартал 95». Шефір обіймав посаду першого помічника Зеленського з травня 2019 року, давній друг Зеленського.

 

 

11:10 Президент України Володимир Зеленський звільнив Олену Вербицьку з посади радника – уповноваженого Президента України з питань забезпечення прав захисників України.

 

 

11:05 Президент України Володимир Зеленський звільнив із посад своїх позаштатних радників Михайла Радуцького, Сергія Трофімова та Олега Устенка.

Радуцький очолює комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування.

Трофімов раніше обіймав посаду першого заступника керівника Офісу президента, але був звільнений указом Зеленського в листопаді 2020 року і призначений на посаду позаштатного радника глави держави. В Офісі президента Трофімов відповідав за регіональну політику.

Устенко був радником президента України з економічних питань.

 

 

10:45 22 березня війська РФ зруйнували Зміївську ТЕС, одну з найбільших ТЕС Харківщини. В "Центренерго" повідомили, що знищено всі блоки, пошкоджено допоміжне обладнання. Ступінь руйнації різний, від повного – до значного. Зараз на підприємстві триває розбір завалів і немає доступу до більшої частини обладнання. Тому можливостей більш точно оцінити масштаб пошкоджень, точні цифри щодо суми, яка необхідна на відновлення, а також якихось прогнозів щодо часу ремонтів  немає.

 

 

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

203,5% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  76,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

244,3% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

357,2% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

 91,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 52,1% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:10 Російські війська знову атакували Полтавську область безпілотниками, є влучання по інфраструктурному об'єкту, повідомив голова ОВА Філіп Пронін.

 

 

10:05 Вночі росіяни впродовж трьох годин атакували енергетичну інфраструктуру південно-східних регіонів, вдалося збити сім дронів типу "шахед", але уламки одного з них спричинили пожежу на елеваторі в Дніпропетровській області, повідомили в Силах оборони півдня.

 

 

09:55 Вночі росіяни вдарили по Донеччині 4 зенітними керованими ракетами С-300/С-400, а також безпілотниками із мису Чауда (ТОТ українського Криму).

Усього зафіксовано пуски 12 ударних БпЛА «Shahed», дев’ять із них (75%) було знищено підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України у межах Херсонської (1), Одеської (2), Дніпропетровської (4) та Полтавської (2) областей.

За минулі сім днів було збито 148 із 162 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська православна церква Московського патріархату (РПЦ МП), підконтрольна Кремлю організація і відомий інструмент в арсеналі російської гібридної війни, провела Всесвітній російський народний собор у Москві 27–28 березня і схвалила ідеологічний і політичний документ, який об'єднав кілька кремлівських ідеологічних наративів, очевидно, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні й експансіоністського майбутнього Росії. РПЦ МП посилила кремлівську риторику про війну Росії в Україні і представила її як екзистенційну і цивілізаційну "священну війну", що є значним кроком для російської влади, яка до цього часу старанно уникала офіційного визначення російського вторгнення в Україну як будь-якої "війни". РПЦ МП закликала до кодифікації елементів "русского міра" і, можливо, оцінює суспільну підтримку формального включення етнічних українців і білорусів до кремлівської концепції російської нації. РПЦ МП особливо наголошує на потребі Росії у традиційних сімейних цінностях та оновленій міграційній політиці для протидії триваючій демографічній кризі в Росії. РПЦ МП, схоже, об'єднує давніші паралельні наративні зусилля Кремля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов'язки.

• Український головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський підкреслив, що нестача матеріально-технічних ресурсів, спричинена затримкою західної військової допомоги, обмежує українські сили і змушує Україну вести стратегічну оборону.

• Російські військові, ймовірно, розширили перелік цілей для ударної кампанії проти критичної інфраструктури України, включивши до нього гідроелектростанції.

• Росія наклала вето на щорічну резолюцію Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, що передбачає продовження роботи моніторингової групи, яка відстежує дотримання санкцій ООН проти Північної Кореї.

• Схоже, Кремлю вдалося змусити Telegram посилити цензуру екстремістського контенту після нападу на "Крокус Сіті Холл" 22 березня, що підкреслює здатність Кремля чинити тиск на значущих гравців російського інформаційного простору, щоб вони діяли в його інтересах.

• Міністерство оборони Росії готується до піврічного весняного призовного циклу, що розпочнеться 1 квітня.

• Російська окупаційна влада продовжує репресії з боку правоохоронних органів, зокрема проти кримськотатарської етнічної меншини, з метою зміцнення контролю над окупованою Україною.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 72 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 38 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 98 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, медичні установи, автомобілі, школа, дитячий садок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed” та крилаті ракети різних типів. Дані щодо атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Кириківка Сумської області; Бочкове, Успенівка, Хрипуни, Ізюмське, Зибине, Лиман Харківської області; Новоєгорівка на Луганщині; Терни, Ямполівка, Андріївка, Часів Яр, Іванівське, Олександропіль, Карлівка, Курахове, Бердичі, Невельське, Новобахмутівка, Межове, Яснобродівка, Красногорівка, Костянтинівка, Старомайорське Донецької області; Оріхів, Новоданилівка та Роботине на Запоріжжі.

Під артилерійським вогнем були близько 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка на Луганщині, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки в районах населених пунктів Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 20 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Тоненьке, Семенівка, Первомайське та Невельське, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка і Водяне Донецької області, де ворог 25 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 4 безуспішні атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби 3 рази атакував позиції наших військ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління, 1 засобу протиповітряної оборони та 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, двох засобах протиповітряної оборони та артилерійському засобу окупантів.

30.03.2024