757-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 67 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 36 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 96 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ворожба, Гриценкове Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Леонівка Чернігівської області; Чернацьке, Баранівка, Соснівка, Ходине, Бояро-Лежачі, Іскрисківщина, Катеринівка Сумської області; Уди, Козача Лопань та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 1 безуспішний штурм позицій Сил оборони в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Надія Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Западне, Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне, Веселе, Роздолівка Донецької області та, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новосадове Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак ворога в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Григорівка, Калинівка та Нью-Йорк Донецької області Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Тоненьке, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Орлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 24 рази намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Курахове Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 6 разів, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнала Іванівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 артилерійському засобу та 2 засобах протиповітряної оборони противника.

 

 

19:05 Угорщина готова відкрито обговорювати з Росією співпрацю у секторах економіки, які не потрапили під санкції, заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто.

"У тих секторах, де немає санкцій, – так, на прагматичній основі, там, де це відповідає нашим національним інтересам, ми хотіли б розвивати співпрацю з росіянами, як це роблять багато європейських і трансатлантичних країн. Деякі з них – приховано, деякі – відкрито".

 

 

18:30 Від початку повномасштабної війни військова допомога ЄУ Україні становить 31 млрд євро, повідомив верховний представник Європейської Унії з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

“Цифра на сьогодні сягає приблизно 31 млрд, тож це змінюється щодня. Отже, від початку війни військова допомога становить 31 млрд, і на цей рік ми плануємо ще приблизно 20 млрд”.

 

 

17:55 Китай нарощує свій військовий та ядерний арсенал і буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року, пише Bloomberg з посиланням на керівника Індо-Тихоокеанського командування США Джона Аквіліно. За його словами, попри економічні проблеми Пекіна, його офіційний оборонний бюджет за минулі роки збільшився на 16% і перевищив 223 мільярди доларів. Також Аквіліно зазначив, що китайські військові відпрацьовують різні завдання, пов'язані з операціями проти Тайваню, такі як імітація оточення з морською та повітряною блокадою острова.

 

 

17:20 Силам оборони вдалося стабілізувати обстановку на сході України, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в розмові з начальником Об'єднаного штабу Збройних сил Французької Республіки Тьєрі Бюркаром. В ході телефонної розмови Сирський проінформував французького генерала про ситуацію на полі бою.

 

 

16:45 МЗС Словенії оголосило російського дипломата персоною нон ґрата, повідомляє AP. Як зазначається, дипломат нібито займався діяльністю, "несумісною з дипломатичним статусом".

 

 

16:10 Бельгія вітає пропозицію ЄУ щодо надання прибутків від заморожених активів РФ Україні, заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо. Російські активи заморожені центральними депозитаріями цінних паперів ЄУ, головним чином бельгійською фінкомпанією Euroclear. Відповідно до пропозиції Єврокомісії, 90% прибутку буде спрямовано через фонд European Peace Facility на закупівлю зброї для України – решта піде на відновлення та реконструкцію.

"Я вважаю, що це гарна пропозиція, і ми вже зробили перший крок два роки тому: оподаткування доходів від заморожених активів — ми ніколи не використовували це для нашого бюджету. Ми завжди чітко усвідомлювали, що це податок на нещастя українців, яке завдали їм росіяни. Я думаю, що ідея виділити їх переважно на закупівлю зброї має загальний сенс".

 

 

15:35 Під час міжнародного благодійного збору на закупівлю чергової партії ударно-розвідувальних безпілотників “Сич” для підрозділів ГУР МО України найактивнішими виявилися громадяни РФ, повідомили в ГУР. За чотири дні до волонтерської акції, яку проводить телеканал “Freedom”, долучилося майже три тисячі людей, з них 1538 росіян, зокрема 200 москвичів, які відсканували qr-код із екранів своїх телевізорів та ґаджетів. Пік донатів на дрони для українських розвідників від громадян держави-агресора збігся із проведенням так званих “виборів Путіна”.

 

 

15:15 Рішення ЄУ щодо передачі Україні доходів від активів РФ, найімовірніше, відкладено: проти, як завжди, виступає Угорщина, яка не бажає, щоб ці кошти йшли на озброєння, повідомила Deutsche Welle з покликом на слова високопоставленого європейського дипломата.

 

 

14:45 Польща зробить логістичний та фінансовий внесок у план Чехії щодо збільшення постачання боєприпасів в Україну за допомогою закупівель за межами Європи, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

 

 

14:15 Російська армія вчиться на своїх помилках, хоча досі має величезні проблеми в координації та управлінні, й союзникам у НАТО треба збільшувати виробництво снарядів, заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер на Київському безпековому форумі:

"Ми стали свідками того, що російська армія вчиться на своїх помилках. У результаті вона стала сильнішою – в тому сенсі, що українській армії з нею важче воювати. Це не означає, що вона ідеальна армія і в їй вдається все заплановане. З точки координації, управління військами вони ще мають величезні проблеми.

Вони не можуть вести сучасну війну і маневрувати так, як треба, тому РФ використовує так звані артилерійські обстріли, що є тактикою Першої світової війни.

Звичайно, ми не повинні наслідувати Росію в тому сенсі, щоб кількісно їх досягти. Якщо ви стріляєте снарядом і маєте ціль, вона має влучити в ціль, тоді як Росія випускає 500 снарядів. Але все одно в якийсь момент кількість стає якістю, тож це одна із серйозних проблем для ЗСУ, що росіяни здатні виробляти набагато більше снарядів і ракет, ніж ми думали".

 

 

14:05 Естонія надасть Україні пакет військової допомоги на 20 млн євро, оголосив під час візиту до Києва міністр оборони Естонії Ганно Певкур. Пакет, зокрема, включає артилерійські боєприпаси.

 

 

13:35 Внаслідок учорашніх вибухів на російському аеродромі в Енгельсі є пошкодження, сказав представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону:

"Самі росіяни у публічних джерелах повідомляють про пошкодження щонайменше двох літаків. Ми будемо наразі обережними – уточнимо, що внаслідок цього інциденту, звісно, є пошкодження, дані збираються".

 

 

13:20 РФ почала перекидати військових з фронту в Україні, щоб обороняти Бєлгород, повідомило агенції Bloomberg близьке до Кремля анонімне джерело, додавши: "Війна триває на території РФ, однак більшість мешканців Бєлгорода продовжують підтримувати російського лідера Путіна".

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російські війська продовжують зосереджувати свої операції в Донецькій області на сході України, досягаючи незначних успіхів. Вони намагаються розширити зони контролю на північний захід від Донецька і, найімовірніше, битимуться на низку сіл, зокрема Орлівку, Тоненьке, Первомайське та Невельське.

• Просування російських військ сповільнилося протягом останніх тижнів, ймовірно, частково через значні втрати, яких вони зазнали в ході Авдіївської кампанії. Ситуація залишається нестабільною, оскільки нестача особового складу та боєприпасів, ймовірно, обмежує здатність українських військових утримувати позиції.

 

 

12:40 Повернутися в Україну налаштовані близько 28% тих, хто приїхав до Польщі до повномасштабного вторгнення, і 40% тих, хто приїхав після нього; найбільш вмотивовані повернутися ті українці, які приїхали до Польщі у період блекаутів в Україні (осінь 2022 р. – зима 2023 р.), свідчать результати опитувань Інституту поведінкових досліджень та Групи Рейтинг, проведені 12–19 грудня 2023 року.

 

 

12:10 Росія компенсує відсутність у повітрі літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50 розвідувальними безпілотниками. Активність безпілотної ворожої розвідки у зоні відповідальності Оперативного командування "Південь" сягнула 147 одиниць за добу, повідомила керівник об’єднаного пресцентру цього командування Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 101 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 146 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Вночі відключились дві ПЛ 220 кВ НЕК «Укренерго» у Львівській області, внаслідок чого знеструмлювались 132 тисячі споживачів, у тому числі об’єкти Укрзалізниці (але порушень  руху поїздів не було).

 

 

11:25 Сьогодні станом на 10:50 споживання електроенергії підвищилось на 0,3% у порівнянні з тим же часом вчора, 19 березня. Вчора, у вівторок 19 березня, добовий максимум споживання був на 0,5% нижчим, ніж 18 березня, повідомили в Укренерго.

 

 

11:15 В аварійний короткостроковий ремонт виведено блок однієї з ТЕС, але працюють 7 атомних блоків, у резерві є достатньо генеруючих потужностей теплової та гідрогенерації, повідомили в Міненерго. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:00 Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок на напрямку пункту пропуску "Медика" – "Шегині", заблокованими залишаються чотири пропускні пункти на кордоні з Україною: навпроти ПП "Ягодин", "Устилуг", "Угринів" та "Рава-Руська", повідомив речник Державної прикордонної служби України полковник Андрій Демченко. У чергах на чотирьох заблокованих напрямках на території Польщі станом на ранок 21 березня перебувають майже 850 вантажівок, найбільше навпроти "Ягодина" та "Рави-Руської". На інших напрямках західного кордону також зберігаються черги, навпроти ПП "Тиси" на території Угорщини черга з вантажівок сягає 1000 автомобілів, ще 530 автівок – в черзі навпроти пункту пропуску "Ужгород" з боку Словаччини, і майже 400 – на румунсько-українському кордоні навпроти ПП "Порубне".

 

 

10:45 Австралія долучилася до коаліції безпілотників для України – разом із Великою Британією та Латвією Канберра надасть безпілотники для Збройних Сил України в рамках угоди про "коаліцію дронів", повідомив міністр оборони Австралії Річард Марлес.

 

 

10:05 Ракетний обстріл Києва міг бути відповіддю РФ на зустріч у місті радників з безпеки різних країн світу для обговорення Формули миру Президента України Володимира Зеленського, припустила посол США в Україні Бріджит Брінк.

 

 

09:25 В результаті російської ракетної атаки у Київській області чотирьох людей поранено, є руйнування і пожежі в чотирьох районах області – пошкоджено понад 40 приватних житлових будинків, дві багатоповерхівки, 12 автомобілів, повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації (ОВА) Руслан Кравченко.

 

 

09:20 Внаслідок падіння уламків збитих ракет у трьох районах Києва зафіксовано пожежі, пошкоджено дитсадок, житловий будинок та трансформаторну підстанцію, 13 людей постраждали, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

09:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

200,1% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  75,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

237,2% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

348,5% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

 91,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,1% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:25 Станом на 06:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

08:15 У ніч на 21 березня 2024 року росіяни атакували двома балістичними/аеробалістичними ракетами «Іскандер-М» (KN-23) /Х-47М2 «Кинджал», а також 29 крилатими ракетами Х-101/Х-555 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (райони пусків – Волгодонськ, Енгельс). Основний напрямок удару – Київ.

У результаті успішної бойової роботи всі ворожі ракети були збиті на Київщині.

 

 

08:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Деякі російські фінансові, економічні й військові показники свідчать про те, що Росія готується до широкомасштабного конфлікту зі збройними силами НАТО – хоча і не відразу, але, ймовірно, в коротші терміни, ніж спочатку припускали деякі західні аналітики.

• Російська армія продовжує здійснювати структурні реформи, щоб одночасно підтримувати війну в Україні й розширювати звичайні можливості Росії в довгостроковій перспективі в рамках підготовки до можливого майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО.

• Повідомляється, що 20 березня ГУР здійснив удар безпілотником по російській авіабазі в Саратовській області на тлі подальших ознак того, що удари українських безпілотників на території Росії мають обмежений асиметричний вплив на російські військові активи й економічні показники.

• Пов'язані з Кремлем суб'єкти в проросійському молдовському автономному регіоні Гагаузія використовують наративи, які віддзеркалюють попередні російські заяви щодо України в роки, що передували повномасштабному вторгненню Росії в Україну, ймовірно, в рамках ширших гібридних зусиль Кремля з дестабілізації Молдови.

• Російські військові продовжують підготовку операторів безпілотників для операцій в Україні.

 

 

08:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 70 бойових зіткнень.

Загалом за минулу добу ворог завдав 4 ракетні та 69 авіаційних ударів, здійснив 123 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти завдали масованого ракетного удару по Україні. За попередніми даними, застосувавши 8 крилатих та 3 балістичні ракети. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ракети було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Гриценкове, Попівка, Велика Писарівка Сумської області; Олександрівка, Козача Лопань та Ветеринарне Харківської області; Білогорівка Луганської області; Іванівка, Терни, Роздолівка, Веселе, Свято-Покровське, Сіверськ, Колодязі, Лиман, Очеретине, Урожайне, Максимівка, Докучаївськ, Новомихайлівка, Водяне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Антонівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були близько 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка, Золотарівка Луганської області та Ямполівка, Терни, Роздолівка, Веселе Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Тоненьке, Первомайське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 24 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснено 3 атаки на позиції наших військ на лівому березі Дніпра.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 складу боєприпасів противника.

 

21.03.2024