754-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 56 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 60 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Велика Писарівка, Лукашівка, Пономаренки Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Клюси, Прогрес Чернігівської області; Кружок, Атинське, Катеринівка, Водолаги, Миропілля, Пономаренки Сумської області; Гур'їв Козачок, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 3 безуспішних штурми позицій Сил оборони в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області; Терни¸ Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роздолівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Миколаївка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине та Новобахмутівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Прогрес, Вовче, Желанне, Мирноград, Новогродівка, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Велика Новосілка. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Берестки, Костянтинівка, Антонівка, Катеринівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Приморське Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 3 атаки на позиції наших військ на лівому березі Дніпра. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Бургунка, Львове, Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу ППО противника.

 

 

19:50 Сенатор Грем проситиме адміністрацію Байдена визнати Росію державою-спонсором тероризму, повідомляє ЄП. За його словами, 87% підтримки у Путіна – це настільки вражаюче, що цьому немає довіри. Як зазначив сенатор, "президент Путін є нелегітимним".

 

 

19:15 У Бундестазі ініціюють розслідування через витік деталей обговорення про Taurus для України, пише Rheinische Post. Розслідування розпочалось після публікацій ЗМІ, що містили деталі обговорення щодо потенційної передачі ракет Taurus Україні. Так, зокрема, була опублікована доповідь генінспектора Бундесверу Карстена Броєра про особливості цілевказання для ракет Taurus, з якої стала зрозуміла реальна причина спротиву канцлера Олафа Шольца у питанні передачі цих ракет Україні.  Зазначається, що на зустрічі комітету щодо Taurus було загалом 105 осіб, серед яких і депутати, і представники багатьох органів влади.

 

 

18:40 Зеленський провів зустріч у Києві з сенатором США від республіканців Ліндсі Гремом, повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили питання подальшої всебічної допомоги Україні. Президент наголосив на критичній важливості подальшого надання партнерами військово-технічної допомоги, зокрема систем ППО та ракет до них.
 

 

 

18:05 Сирський призначив новим речником Повітряних сил ЗСУ майора Іллю Євлаша. Раніше Євлаш очолював службу зв'язків із громадськістю угруповання сил і засобів оборони міста Києва та пресслужбу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

 

 

17:30 ЄУ домовилася про санкції проти Росії у зв'язку зі смертю опозиціонера Алєксєя Навального, повідомляє RMF24. Зазначається, що до санкційного списку буде додано близько 30 осіб – це тюремники з колоній, де утримували опозиціонера, а також судді та прокурори.

 

 

16:55 Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄУ, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, план найближчим часом буде переданий на розгляд Єврокомісії.

 

"План містить структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів. Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ в різних сферах: від енергетики до аграрної галузі. Крім того, у документі прописані наскрізні напрями, як "зелений" перехід, цифровізація, євроінтеграція".

 

 

16:20 Рада міністрів закордонних справ Євроунії ухвалила остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України, повідомили у пресслужбі МЗС України. Міністр закордонних справ Кулеба закликав європейських партнерів якомога швидше ухвалити всі необхідні рішення для збільшення та прискорення постачання зброї та боєприпасів для ЗСУ.

 

 

15:45 Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні, повідомляє Digi24. Румунський президент листом поінформував парламент про те, що дав дозвіл на транзит військової допомоги для України від Фінляндії, а також на навчання на території Румунії близько 50 українських військових.

 

 

15:10 Уряд виділив додаткові 5 млрд грн для Сил безпеки й оборони, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Зазначається, що кошти будуть спрямовані на закупівлю дронів, необхідних для захисників на передовій.

 

 

14:35 Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача:

"Ставка. Отримав детальні зведення з фронту. Доповідь Головкома Олександра Сирського за основними напрямками активних дій. Доповіді щодо витрат та надходження боєприпасів, дані розвідок. Також пройшлися по стану виконання укладених контрактів та контрактування на майбутні періоди: закупівля та виробництво техніки, озброєння, снарядів.

Заслухав доповіді щодо виконання попередніх рішень Ставки. По-перше, щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури: енергетика, водо- та газозабезпечення. Доповіді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, віцепрем’єра Олександра Кубракова, голів правління «Нафтогазу» Олексія Чернишова та «Укренерго» Володимира Кудрицького.

По-друге, щодо продовження будівництва оборонних рубежів. Заслухали прем’єр-міністра та голову спеціальної служби транспорту Міністерства оборони Богдана Бондаря. Робота триває".

 

 

14:15 КНДР відправила в Росію сім тисяч контейнерів військової допомоги, заявив міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік. Північна Корея спочатку покладалася на кораблі, але останнім часом дедалі частіше використовує залізниці для транскордонних поставок зброї.

 

 

13:45 Українська система протиповітряної оборони стане основою загальноєвропейського повітряного щита, заявив Президент Володимир Зеленський:

"Кожне суттєве посилення нашої ППО – це тисячі врятованих людських життів і реальне наближення повноцінного повітряного щита для України. Кожне наше місто, кожне село мають бути захищені. Це стане основою загальноєвропейського повітряного щита. Коли російський терор програє в Україні, вся Європа переможе".

 

 

13:05 Військовослужбовці НАТО вже перебувають в Україні, пише іспанська El Pais: вони контролюють озброєння, що виділяється Україні, проводять розвідувальні операції й навчання.

 

 

12:35 У Румунії розпочалося будівництво найбільшої в Європі бази НАТО вартістю у два з половиною мільярди доларів. База площею 2,8 тис. га розташовуватиметься в окрузі Констанци неподалік румунського порту на Чорному морі. Її інфраструктуру будують на основі 57-ої авіабази НАТО.  База розрахована на одночасне перебування в ній десяти тисяч військовиків.

 

 

12:05 Росіяни зробили вимушену паузу в застосуванні стратегічної авіації, але не полишили планів щодо масованих ракетних ударів по території України, розповіла керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, в ефірі телемарафону:

"Ми ретельно відстежуємо активність ворожої стратегічної авіації. Розуміємо, що пауза в її застосуванні пов'язана з тим, що немає в повітрі літака типу А50, немає навідника, розвідувального центру... Але вони не відмовились від проведення ракетних масованих ударів, тому що це основна перевага, яку вони мають".

 

 

11:40 Сьогодні станом на 09:50 споживання електроенергії зменшилось на 2,5% у порівнянні з тим же часом попереднього робочого дня – п’ятниці 15 березня, повідомили в Укренерго. Вчора ж максимум споживання був ввечері та на 1,3% нижчим, ніж у попередню неділю, 10 березня.

 

 

11:20 В аварійний короткостроковий ремонт виведено блок ТЕС, водночас після короткострокового ремонту підключено блок ТЕЦ, повідомили в Міненерго. Для покриття потреб споживачів задіяно резерви тепло- та гідрогенерації. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 115 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 190 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55 Польські рільники заблокували в Любуському воєводстві дві траси до німецького кордону: A2 на північ від Свецко та трасу 32 біля прикордонних Ґубінек. Протестанти вимагають змін нового екологічного законодавства ЄС та регулювання експорту "продукції з України та інших країн за межами ЄС". 

 

 

10:40 Російські війська атакували вночі дронами Олександрійський район Кіровоградської області, є пошкодження, повідомив голова ОВА Андрій Райкович. Пошкоджено приватні промислові об'єкти та житлові будинки довкола – вибуховою хвилею вибито вікна, уламками побито дахи.

 

 

10:35 Росіяни пізно ввечері атакували безпілотниками Криворізький район, ППО збила два БПЛА, проте уламки впали на будинок у Кривому Розі, спричинивши пожежу, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. Пошкоджено дах, утім квартири цілі. Ніхто не постраждав.

 

 

10:15 Росіяни атакували Конотоп двома ракетними ударами, було пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури міста. Попередньо люди не постраждали, повідомили в Сумській ОВА.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

199,4% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  75,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

235,5% автомобільної техніки (з них 4,5% за минулий тиждень),

346,2% артилерійських систем (з них 4,7% за минулий тиждень),

 91,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,0% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 У ніч на 18 березня 2024 року противник атакував п'ятьма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 Харківщину, двома керованими авіаційними ракетами Х-59 ударив по Сумщині та запустив 22 ударні БпЛА типу «Shahed» (райони пусків безпілотників – Приморсько-Ахтарськ РФ). В результаті бойової роботи збито 17 «шахедів» (77%) у межах Київської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Вінницької, Запорізької, Рівненської областей.

За минулі сім днів було збито 101 із 128 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Франції Емманюель Макрон наголосив на необхідності для європейських країн продовжувати підтримувати перемогу України над Росією задля забезпечення української та європейської безпеки.

• Як повідомляється, в ніч з 16 на 17 березня Служба державної безпеки України, Сили спеціальних операцій та Сили безпілотних літальних апаратів здійснили успішний удар безпілотниками по російському нафтопереробному заводу в Краснодарському краї.

• Невідомі запустили безпілотник на військовій базі в Придністров'ї, проросійській самопроголошеній республіці в Молдові, 17 березня на тлі поточної гібридної операції Кремля, спрямованої на дестабілізацію Молдови зсередини.

• Як повідомляється, на тлі продовження транскордонних рейдів до Бєлгородської області проукраїнські добровольчі сили, що сформовані з росіян, захопили російську адміністративну будівлю в прикордонній Бєлгородській області.

• Міністерство оборони Росії просигналізувало, що має намір захистити Чорноморський флот від українських ударів і, можливо, замінило командувача ЧФ в рамках цих зусиль.

• Російська влада продовжує мілітаризувати дітей в окупованій Україні в рамках зусиль з русифікації українських дітей та створення ресурсу для майбутніх потреб Росії у поповненні збройних сил.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 72 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 14 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Минулої доби російські окупанти атакували Україну, застосувавши 22 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 17 цих ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Лукашівка Чернігівської області; Велика Писарівка, Попівка, Олександрівка, Лугівка Сумської області та обласний центр; Вовчанськ, Гоптівка, Басове Харківської області; Нетайлове, Новоселівка Перша, Шахтарське, Макарівка, Старомайорське Донецької області, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 2 безуспішні штурми позицій Сил оборони в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Роздолівка Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 13 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Орлівка, Олександропіль та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 36 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснено 3 штурми позицій наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 районах зосередження особового складу противника.

18.03.2024