Діаспора – наш потяг у Європу

Сьогодні другий день, як у Львові триває X Світовий Конґрес Українців (СКУ). З огляду на круглу дату урочисте відкриття відбулося у Львівській опері.

 

Внесення державних прапорів країн — членів СКУ та прапора України

 

Примітно, що обидва попередні конґреси, VIII (18–21 серпня 2003 р.) та IX (20–22 серпня 2008 р.), проходили у Києві, останній — в Українському домі. Крім того, менші за представництвом Річні загальні збори Ради директорів СКУ протягом останнього десятиліття відбувалися, крім Києва (2006, 2011), у Харкові (2005),  Донецьку (2007) і Львові (2009), а також у містах Перемишль (Польща, 2010) та Анависсос (Греція, 2012).

 

Про чинники обрання Львова за місце проведення ювілейного Конґресу говорять його учасники.

 

Галина МАСЛЮК-КАККУ (Греція): «Побувати у Львові — це завжди плюс. Звичайно, це свято для кожного українця, але, можливо, нам би треба було їхати в інші міста України, можливо, більше на Схід. У будь-якому випадку тут відбуватиметься і конференція Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національно університету «Львівська політехніка» (МІОК), а ми зараз концентруємо і свої сили, і економічні можливості так, щоб поєднати все. Зараз у Європі — та й в цілому світі, не перебільшую — настала така ситуація, що стало досить складно дозволити собі не лише в економічному, але й у фізичному плані відлучитися кудись декілька разів на рік, отож це дуже хороша практика. Так, минулого року у Греції пройшли Річні збори СКУ, які відбулися паралельно з ювілейним V Форумом української діаспори в Греції. Так само цьогоріч з конґресом співпало й освячення собору у Києві».

 

Стефан РОМАНІВ, генеральний секретар СКУ (Австралія): «Ми вже були у Харкові, Донецьку, Києві… Тепер — у Львові. Це був свідомий і бажаний вибір, ми хотіли зібрати людей із Західної України, бо вже були на Східній, а щоб і тут засвідчити, що Світовий Конґрес Українців працює, і шукаємо дальше партнерство з людьми по цілій країні. Також колеґи з МІОК нам дуже допомогли в організації, вони входили до оргкомітету, займаючись технічними питаннями тут, на місці. Очікуємо близько 300 делеґованих учасників, як теж можуть бути інші, що прибувають з доброї волі».

 

Провід СКУ: Ярослава Хортяні, перший заступник; Євген Чолій, президент; Стефан Романів, генеральний секретар

 

Марія ГАЛІК, заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національно університету «Львівська політехніка», голова організаційного комітету IV Міжнародного конґресу діаспори: «СКУ заздалегідь заявив про свої наміри зібратися у Львові, звернувшись до нас як єдиної в Україні і добре знаної у світі організації відповідного спрямування за допомогою. Ми пішли назустріч, посприяли й стали співорганізаторами проведення такого величного заходу. Нам довелося трошки поступитися власними намірами: ми хотіли провести свій IV конґрес 18–21 серпня, але оскільки президент СКУ висловив бажання, щоб інші заходи не припадали на ті ж дні, що й Світовий Конгрес Українців (20–22 серпня), то ми перенесли проведення свого зібрання на 23–24 серпня. Хочу наголосити, що цим двом заходам передувала ще одна велика подія — 18–19 серпня у «Львівській політехніці» відбувалися річні наради Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО). Окрім того, у рамках конґресу МІОКу (а до участі в ньому зареєструвалося до 400 учасників з більш як 20 країн світу) пройдуть IV міжнародна науково-практична конференція «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті: "…землякам моїм в Україні і не в Україні…"» і ІІ міжнародна науково-практична конференція «Тарас Шевченко і кобзарство». Загалом, ми пишаємося тим, що заходи у Львові, зокрема, в «Політехніці», проходять на високому організаційному рівні, для них виділяються найкращі зали і працює багато людей».


На церемонії відкриття у Львівській опері виступили й самі діаспоряни, й представники влади всіх рівнів, й опозиційні нині політики — чимало з них (за винятком хіба що Кличка та Тягнибока) під час попереднього IX Конґресу обіймали високі державні посади. З-поміж виступів можна виділити блискучу промову президента СКУ Євгена Чолія, заяву Віталія Кличка про готовість балотуватися у Президенти України та слова Юрія Луценка про нинішню необхідність усім українським силам, зокрема опозиційним, єднатися і підтримувати «хоча й ґанґстерську, та все ж українську» владу у її протистоянні з Росією на шляху України в Європу. За лейтмотив виступів тих, хто бере участь в Конґресі, будемо вважати таке: «Хоче цього Україна чи не хоче, але діаспора таки затягне її в Європу».

 

Опозиційна «трійка» + Луценко

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців, об'єднує у своєму складі українські організації з 33 країн і підтримує зв'язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація. 2003 року СКУ як неурядову організацію зі спеціальним консультативним статусом визнала Економічна та соціальна рада Організації Об'єднаних Націй.

 

Фото автора

21.08.2013