737-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 73 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 79 авіаційних ударів, здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Дружба, Глухів, Волфине Сумської області; Охрімівка, Вільхуватка, Хатнє, Тополі Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Прогрес Чернігівської області; Шалигине, Сваркове, Стара Гута Сумської області; Козача Лопань, Гатище, Плетенівка, Охрімівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кислівка та Садове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Петропавлівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Терни, Роздолівка Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 20 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку силами оборони відбито 4 атаки противника в районах населених пунктів Богданівка та Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр та Дружба Донецької області. Також, під артилерійським та мінометним вогнем, опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Часів Яр, Андріївка, Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новокалинове, Олександропіль, Архангельське, Новоолександрівка, Очеретине, Прогрес, Новобахмутівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Орлівка, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки та південніше Золотої Ниви Донецької області, де ворог 25 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар, Благодатне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Мала Токмачка, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, противник наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів серед них Качкарівка, Львове, Херсон, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження військової техніки, 2 артилерійських засобах, 3 пунктах управління, 3 складах боєприпасів противника.

 

 

19:00 Оприлюднено чернетковий варіант мирної угоди між Україною та Росією від 15 квітня 2022 року, пише The Wall Street Journal. Видання проаналізувало проєкт мирної угоди між Україною та Росією, який обговорювався у квітні 2022 року, після переговорів російської та української делегацій в Стамбулі. Згідно з 17-сторінковим документом, частиною вимог Кремля були:

-    зобов'язання України відмовитися від прагнення вступити до НАТО і зберігати нейтральний статус (без обмежень на вступ в ЄУ);
-    скорочення української армії до 85 тис. військових, 342 танків та 519 одиниць артилерії;
-    заборона на розміщення в Україні іноземних військових і озброєння;
-    збереження анексованого Криму під російським контролем;
-    питання Донецька та Луганська буде визначено під час переговорів президентів двох країн;
-    запровадження російської мови нарівні з українською в органах влади та судах;
-    відмову від розслідувань воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні;
-    гарантами безпеки стануть США, Британія, Франція, Китай та Росія (з правом вето).

 

 

18:25 Болгарія припинила імпорт нафти з Росії, повідомляє BGNES. Рішення Національних зборів щодо повної заборони на імпорт в Болгарію російської нафти сьогодні набуло чинності.

 

 

17:50 Україні потрібна така кількість боєприпасів, яку "не може поставити жодна держава", заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Оскільки триває жорстка артилерійська війна, Україна планує максимізувати внутрішнє оборонне виробництво. Так, за словами міністра, Україна позиціює себе як світового піонера в галузі безпілотних технологій, бо БПЛА стали наріжним каменем на полі бою.

 

 

17:05 Україна та Нідерланди підписали двосторонню безпекову угоду. Документ передбачає два мільярди євро військової допомоги від Нідерландів цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних 10 років. Угода також визначає пріоритети надання допомоги у сфері ППО, артилерії, морських та далекобійних засобів, з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил.

 

 

16:40 Канадські інструктори можуть повернутися в Україну для тренувань українських солдатів за певних умов, заявив міністр оборони Канади Білл Блер. За його словами, Угода про безпеку між Канадою й Україною передбачає, що Канада може повернутися до проведення навчань в Україні, "коли дозволять умови".

"Ми тренуємо українців скрізь. Але я думаю, було певне визнання того, що деякі з цих тренувань є складними, тому що важко вивезти людей з України для проходження тренувань.

Тож є деякі дискусії про те, чи можемо ми зробити це більш ефективно і чи можливо це зробити в Україні.

Це має бути зроблено досить обережно й обмежено, з урахуванням можливості проведення тренувань".

 

 

16:15 Візит Зеленського до Вірменії й Азербайджану скасовано через рішення Баку, пише Radar Armenia. Що саме стало причиною скасування, не уточнюють.

 

 

15:50 Уряд Великої Британії закликає Німеччину надати ракети великої дальності Taurus Україні, пише Bloomberg. Повідомляється, що високопоставлені британські міністри і посадовці неодноразово давали зрозуміти Німеччині, що Україні вкрай необхідні її ракети Taurus. Агентство також відзначає, що між Великою Британією і Німеччиною виникла ширша суперечка через згадку Шольцом британських і французьких військ, які допомагають українцям в експлуатації далекобійних систем озброєнь проти російських об'єктів. За словами ексміністра оборони Бена Воллеса, "поведінка Шольца показала, що з точки зору безпеки Європи він не та людина, не на тій посаді і не в той час".

 

 

15:25 Франція замовить для України 100 безпілотників у французького виробника, повідомив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню. Загалом французька оборонна промисловість замовить 2000 дистанційно керованих боєприпасів – для задоволення потреб французьких збройних сил та Збройних Сил України.

 

 

15:00 Запаси природного газу в підземних сховищах України станом на початок березня становлять 8,5 млрд куб. м, вугілля на складах теплової генерації та шахт – 1 млн тонн, що на 0,2 млн тонн перевищує планове завдання на цей період, повідомила заступник міністра енергетики Світлана Гринчук.

 

 

14:20 Україна стане частиною НАТО, проте поки що невідомо, коли саме, заявив заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане:

"Ми не можемо сказати, коли саме, але колись суверенна Україна стане частиною і НАТО, і ЄС. Ця війна, ймовірно, триватиме ще деякий час. Тому НАТО продовжуватиме надавати підтримку Україні та уникати ескалації у відносинах із Росією".

 

 

13:40 За січень-лютий 2024 року українські виробники виготовили близько 200 тисяч FPV-дронів, повідомила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр. У грудні 2023 року, за словами голови Мінстратегпрому Олександра Камишіна, виробництво FPV-дронів перевищило 50 тисяч, з яких 45 тисяч – на одному підприємстві.

 

 

13:15 Міністерство енергетики України спростувало поширювану нині інформацію про нібито підготовку підвищення тарифу на електроенергію.

 

 

12:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російська оборонна промисловість значно збільшила обсяги виробництва у 2023 році. Цього було досягнуто за рахунок збільшення робочої сили приблизно до 3,5 мільйона осіб, збільшення кількості робочих змін і розширення наявних виробничих ліній, а також повернення в експлуатацію виробничих потужностей, що простоювали.

• Значна частка цього збільшення обсягів виробництва була досягнута за рахунок реконструкції та модернізації потужностей, а не за рахунок нового виробництва. Наприклад, переважна більшість основних бойових танків, вироблених у 2023 році, складалася з відремонтованих машин.

• Виробництво артилерійських боєприпасів різко зросло у 2023 році і, ймовірно, ще більше збільшиться у 2024 році. Однак пік виробництва боєприпасів, найімовірніше, припаде на наступні 12 місяців через обмеженість виробничих потужностей.

• Хоча оборонна промисловість не в змозі повністю задовольнити потреби російських операцій проти України, вона майже напевно здатна забезпечити матеріальну перевагу над Україною протягом 2024 року.

 

 

12:10 Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, констатував голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов: "Історична подія. 10 років тому в це ніхто б не повірив. Два роки тому, коли почалась повномасштабна війна, в це теж складно було повірити. Але ми це зробили".

 

 

11:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 144 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Сьогодні станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 3% вищий за відповідний показник четверга через хмарність у деяких регіонах, що перешкоджає роботі сонячних електростанцій, повідомили в Укренерго. Вчора, 29 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 18:40. Він був на 0,9% нижчим, ніж у середу, 28 лютого.

 

 

11:00 В енергосистемі України вчора знову фіксувався профіцит електроенергії, чому сприяла сонячна погода та відповідно активний виробіток електроенергії сонячними електростанціями, повідомили в Міненерго. На поточну добу в резерві є 19 одиниць теплової генерації, які буде задіяно в разі потреби. Також планується комерційний імпорт та експорт електроенергії. 

 

 

10:35 Російська держава й особисто Путін несуть кримінальну та політичну відповідальність за смерть Алєксєя Навального, заявлено в резолюції Європарламенту.  Підтримка України – найкраща відповідь Кремлю, вважають євродепутати:

"Рішуча перемога України може призвести до справжніх змін у Російській Федерації, зокрема до деімперіалізації, деколоніалізації та рефедералізації, які є необхідними умовами для встановлення демократії в Росії".

 

 

10:25 Міністерство оборони США вказує на критичну важливість надання Україні допомоги, аби Україна могла не лише захищатися, а й повернути контроль над тимчасово захопленими територіями, заявив речник Пентагону Патрік Райдер.

 

 

10:15 Усі країни – члени Європейської Унії та їхні союзники з НАТО мають щорічно виділяти не менше 0,25 відсотка свого ВВП на військову підтримку України, постулюється в резолюції Європейського парламенту, присвяченій війні в Україні. Євродепутати підкреслюють, що «загарбницька війна Росії докорінно змінила геополітичну ситуації в Європі та за її межами», і вказують на те, що головною метою є перемога України у війні. Вони попереджають про поважні наслідки, якщо цього не станеться. У документі наголошується, що Євроунія повинна надавати Україні військову допомогу безперервно стільки, скільки це необхідно, і в будь-якій формі, щоб допомогти їй виграти війну.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

193,6% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 72,5% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

219,9% автомобільної техніки (з них 3,6% за минулий тиждень),

327,9% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

 89,7% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 48,9% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,7% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували п'ятьма зенітними керованими ракетами С-300 з окупованої Донеччини і Бєлгородської області та чотирма ударними БпЛА типу «Shahed» (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ). В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони знищено всі 4 «шахеди» у межах Харківської та Дніпропетровської областей.

За минулі сім днів було збито 85 із 102 (83%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 В Бучачі після кількаденного перебування в ТЦК помер 49-річний чоловік. Повідомлялося, що він хворів на епілепсію, а на його тілі були забої та синці. 25 лютого 2024 року він прибув до ТЦК для звірки військово-облікових документів та проходження військово-лікарської комісії. Однак через алкогольну інтоксикацію медкомісію не проходив. Через два дні, 27 лютого, близько 17 години на території центру комплектування стан здоров'я військовозобов'язаного погіршився – почалися судоми. В результаті він упав на землю і вдарився головою. Медики констатували смерть, причиною якої стала черепно-мозкова травма. Тіло доставили до Тернопільського обласного бюро судово-медичної експертизи. Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону повідомила, що зареєструвала кримінальне провадження за фактом ймовірного перевищення військовослужбовцями Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки влади або службових повноважень. Досудове розслідування доручено здійснювати слідчим Теруправління ДБР у Львові.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває, як і вчора, один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що українські посадовці занепокоєні можливістю значних територіальних втрат влітку 2024 року в разі подальших затримок із західною безпековою допомогою.

Президент Росії Путін у своєму зверненні до федеральних зборів 29 лютого спробував переконати російську громадськість у тому, що його наступний президентський термін визначатиметься воєнними успіхами Росії в Україні, але не за рахунок стагнації або зниження соціально-економічного добробуту.

• Під час виступу перед федеральними зборами Путін використовував набридлу риторику про переговори і брязкання ядерними шаблями, ймовірно, щоб привернути увагу Заходу до цієї промови і сприяти поточним інформаційним операціям Кремля.

• Під час свого звернення до федеральних зборів Путін наголосив на внутрішній орієнтації Кремля на 2024 рік як "Рік сім'ї" для подолання поточної демографічної кризи в Росії.

• Путін не відповів на запит з’їзду депутатів проросійського сепаратистського регіону Молдови Придністров'я від 28 лютого, але ця відсутність відповіді все ще залишає Кремлю кілька можливих варіантів дій на більш пізній час.

• Українські сили 28 і 29 лютого збили ще три винищувачі Су-34 на сході України.

• Кремль продовжує відстоювати своє самочинне право застосовувати російське федеральне законодавство до громадян країн – членів НАТО і колишніх радянських республік за дії, вчинені на території їхніх власних країн.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що очолювана Росією Організація Договору про колективну безпеку є загрозою для безпеки Вірменії, оскільки російські чиновники відмовилися визнати скорочення участі Вірменії в ОДКБ.

• За повідомленнями, Кремль в усіх федеральних органах влади задля просування патріотизму та історії в кожному органі створив спеціальні посади високого рівня, що, ймовірно, має на меті посилення інформаційного й ідеологічного контролю над федеральними службовцями.

• Голова російського державного оборонного конгломерату "Ростех" Чемезов заявив 29 лютого, що "Ростех" планує виробляти літаки дальнього радіолокаційного виявлення А-50 за невизначеним графіком, оскільки російські війська потребують більшої кількості таких машин.

• Окупаційна влада продовжує підтримувати зусилля Кремля, спрямовані на посилення контролю над релігійними групами в окупованій Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 83 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 91 авіаційний удари, здійснив 142 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, церква а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація, щодо даної атаки уточнюється.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Бологівка, Митрофанівка Харківської області; Надія, Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Віролюбівка, Миколаївка, Кліщіївка, Новоєгорівка, Олександропіль, Новоолександрівка, Очеретине, Новобахмутівка, Суха Балка, Желанне, Соловйове, Семенівка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Левадне, Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка, Юрківка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку сили оборони відбили 2 атаки противника в районах населених пунктів Петропавлівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 2 атаки противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 25 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області, де ворог 30 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку силами оборони відбито 1 атаку противника в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішних штурми позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу противника.

Також підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено три винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 3 реактивних системах залпового вогню БМ-21 “Град”, 2 артилерійських засобах, 2 пунктах управління, 1 складу боєприпасів, 1 засобу радіоелектронної боротьби противника.

01.03.2024