725-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:00 Головним завданням Євросоюзу у сфері безпеки щодо України є її членство в ЄС, заявив віцепрезидент Європейської комісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати не відмовляється від планів щодо повної окупації України, ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів. Ворог активно застосовує авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 33 авіаційні удари, здійснив 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі Вільхуватки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Старосілля Чернігівської області; Середина-Буда, Фотовиж, Зноб-Трубчевська Сумської області; Козача Лопань, Лук’янці, Гатище, Миколаївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки та Борової Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника біля Тернів та південно-східніше Виїмки Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Роздолівки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Білогорівка Луганської області, Терни, Ямполівка, Торське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки поблизу Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога в районах Ласточкиного та Первомайського Донецької області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Желанне, Орлівка, Семенівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога біля Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти 12 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинились Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Новопавлівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника в районі Роботиного Запорізької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 14 спроб штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Золота Балка, Інгулець, Федорівка, Іванівка, Тягинка, Токарівка, Кринки Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню по районах населених пунктів Кринки, Томина Балка, Інгулець та Іванівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу противника.

Також на східному напрямку підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено винищувач-бомбардувальник Су-34.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 пунктах управління та 1 складу боєприпасів противника.

 

 

17:55 Перші F-16 з’являться в Україні орієнтовно у червні 2024 року, пише Foreign Policy із посиланням на європейських високопосадовців. Як повідомляють джерела, українська влада розраховує, що до кінця фінансового року в США навчання на винищувачах пройдуть 12 українських пілотів.

 

 

17:20 Франція планує передати Україні нові експериментальні дрони-камікадзе, поставки можуть відбутися найближчими тижнями, повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

 

 

17:00 У Конґресі представлять двопартійну резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині, пише AP. У резолюції сенатори відзначають, що Угорщина не дотрималася своїх попередніх обіцянок не бути останнім членом НАТО, який ратифікує членство Швеції в Альянсі. Сенатори також критикують дедалі тепліші відносини угорського прем'єра Віктора Орбана з РФ та Китаєм – оскільки "чинить опір та послаблює санкції ЄУ щодо РФ".

 

 

16:15 Ситуація на Запорізькому напрямку стабільна, втрат позицій українських Сил оборони немає, заявив начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону. Йдеться радше про локальні спроби росіян у напрямку села Роботине. До такої активності Сили оборони були готові.

 

 

15:50 Українські аналоги дронів "Ланцет" пройшли перші випробування, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. В останні дні тестували дрони від чотирьох компаній – успішно випробування пройшли два. За словами міністра, у перспективі декількох місяців можливо буде організувати виробництво близько 100 подібних дронів на місяць.

 

 

15:15 За минулий тиждень, з 11 по 18 лютого, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 605 російських атак (позаминулого тижня – 662), при цьому знищено 7230 одиниць особового складу (позаминулого – 6450): у середньому 12,0 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 9,7).

Найбільше атак було на Авдіївському (224 vs 249 позаминулого тижня), Мар’їнському (183 vs 151), Бахмутському (77 vs 73) та Лиманському (44 vs 77) напрямках.

 

 

 

 

14:40 Дочка вбитого у 2015 році політика Бориса Нємцова Жанна нагадала про слова президента США Джо Байдена, який обіцяв «серйозні наслідки» в разі смерті Навального у вʼязниці, і закликала посилити підтримку України:

"Оскільки ми сьогодні говоримо про Навального, його смерть, я хочу нагадати, що ще до повномасштабної війни в Україні президент США Байден сказав, що якщо Навальний помре у вʼязниці, то будуть серйозні наслідки. І мені здається, що такими наслідками має стати військова, економічна та гуманітарна підтримка України".

 

 

14:05 Rheinmetall планує відкрити новий завод боєприпасів в Україні, повідомляє пресслужба компанії. Відповідний меморандум про взаєморозуміння підписали у присутності міністра з питань стратегічних галузей промисловостей України Олександра Камишіна та посла України Олексія Макеєва.

 

 

13:40 Велика Британія працює з країнами, включаючи США, над тим, щоб надати Україні нові безпілотники зі штучним інтелектом, які могли б одночасно роєм атакувати російські цілі, пише Bloomberg. Західні військові спеціалісти, які розробляють цю технологію, вважають, що вона може дозволити Україні захопити певні російські позиції, і сподіваються, що безпілотники можуть бути відправлені в Україну протягом кількох місяців. Безпілотники зі штучним інтелектом будуть розгорнуті у складі великих флотів, зможуть зв'язуватись між собою для націлювання на ворожі позиції без необхідності керувати кожним з них людиною-оператором. Адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО, зазначив, що використання Україною безпілотників "у поєднанні зі штучним інтелектом" може бути "більш успішним, ніж обстрілювати росіян артилерією".

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 15 лютого 2024 року російські провоєнні коментатори повідомили, що командувача Чорноморського флоту адмірала Соколова зняли з посади.

• Проводячи аналогію з його попередником Осиповим, можна припустити, що це, ймовірно, стало результатом успіху України в потопленні різних кораблів, які перебували під його командуванням. Стиль керівництва Соколова також міг зіграти певну роль у його звільненні.

• Хоча це не підтверджено міністерством оборони Росії, Соколова, ймовірно, замінив його тепер уже колишній заступник, віцеадмірал Пінчук, як виконувач обов'язків командувача до завершення внутрішнього розслідування потоплення 15 лютого 2024 року десантного корабля "Цезар Куніков" класу "Ропуха".

 

 

12:35 Вночі о 04:00 на вулиці Антоновича у Львові на промисловому об’єкті пролунав вибух. Почалася пожежа, що охопила близько 400 кв.м, яку згодом загасили. Жертв чи постраждалих немає, повідомив голова ОВА Максим Козицький. На місці події працювали працівники СБУ та Нацполіції. Причини вибуху і загоряння встановлюють.

 

 

 

12:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 189 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:05 Данія вирішила передати Україні всю свою артилерію, заявила премʼєр-міністр країни Метте Фредеріксен і закликала інші європейські країни передати Україні свої засоби ППО та боєприпаси, оскільки вона зараз потребує їх більше.

 

 

11:50 Сили оборони на запорізькому напрямку розгромили вчорашній наступ військ РФповідомили в оперативному командуванні "Захід". Знищено 18 одиниць техніки (з них 3 танки) з 30 задіяних, близько 70 окупантів убито, ще 80 поранено. Після наступу росіяни відійшли на колишні позиції.

 

 

11:35 Кількість загиблих внаслідок вчорашнього російського обстрілу приватного житлового будинку в Краматорську та приміщення пункту незламності й соціальної їдальні в Слов'янську зросла до чотирьох, повідомили в Донецькій обласній прокуратурі.

 

 

11:15 У резерві 13 одиниць теплової генерації, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:45 Президент США Джо Байден вважає, що українські військові були змушені вийти з Авдіївки через нестачу боєприпасів та скорочення їхніх запасів, і це трапилося внаслідок бездіяльності Конґресу й призвело до перших помітних успіхів Росії за кілька місяців. 

 

 

10:20 Вночі росіяни атакували Полтавщину ударними безпілотниками та вразили в Полтавському районі об'єкт інфраструктури, повідомив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.

 

 

10:10 Близько 06:00 воїни повітряного командування «Схід» знищили черговий російський літак – винищувач-бомбардувальник Су-34 на Східному напрямку, повідомили в Повітряних силах.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

190,0% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

 70,3% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

212,1% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

315,1% артилерійських систем (з них 7,4% за минулий тиждень),

 88,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 47,7% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі російські війська атакували 6 зенітними керованими ракетами С-300 (Донецька), 3 крилатими ракетами Х-22 (Воронезька), керованою авіаційною ракетою Х-59 (Запорізька), а також 14 ударними безпілотниками типу «Shahed» (Приморсько-Ахтарськ, Курськ). У результаті бойової роботи збито 12 «шахедів» (86%) та одну керовану авіаційну ракету Х-59 у межах Чернігівської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської областей.

За минулі сім днів було збито 42 із 54 (78%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

09:35 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Шойґу заявив, що російські війська встановили "повний контроль" над Авдіївкою в Донецькій області – після того, як 17 лютого російські війська продовжували просуватися в цьому населеному пункті, а українські війська, ймовірно, відійшли з Авдіївки.

Російські джерела здебільшого характеризують відхід українських військ як неорганізований і з втратами та стверджують, що російським силам вдалося оточити великі українські угруповання в Авдіївці, але IWS не виявив жодних доказів, які б підтверджували ці російські твердження.

• Схоже, що російські війська тимчасово встановили обмежену і локальну перевагу в повітрі і змогли забезпечити наземним військам безпосередню підтримку з повітря в останні дні своєї наступальної операції із захоплення Авдіївки, що, ймовірно, є першим випадком, коли російські війська зробили це в Україні.

• Затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки можуть призвести до подальшого значного послаблення української протиповітряної оборони, що може дозволити російським військам повторити масштабну повітряну підтримку, яка сприяла просуванню російських військ в Авдіївці.

• Як повідомляється, українські сили збили три російські винищувачі – два Су-34 й один Су-35 – над Донецькою областю 17 лютого. Ймовірно, це було зроблено з метою прикриття відходу українських військ з Авдіївки за допомогою дефіцитних засобів ППО.

• Російська влада заарештувала кілька сотень демонстрантів 17 лютого на тлі дещо більших демонстрацій у відповідь на смерть ув'язненого опозиційного політика Алєксєя Навального.

• Міністерство юстиції США оголосило 17 лютого, що США направили 500 000 доларів з конфіскованих російських коштів до Естонії для ремонту енергетичної інфраструктури України.

• Російська окупаційна влада продовжує зусилля з пропаганди та мілітаризації української молоді на окупованих територіях.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 82 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 104 авіаційні ударів, здійснив 169 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти критичної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація, щодо цієї атаки уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали: Стогнії, Чорне, Садовод, Синьківка, Петропавлівка, Куп'янськ, Московка, Загризове Харківської області; Макіївка, Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Новосадове, Слов’янськ, Краматорськ, Семенівка, Очеретине, Бердичі, Тоненьке, Терни, Іванівське, Орлівка, Новомихайлівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Роботине, Новодарівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 14 атак ворога поблизу Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українськими захисниками відбито 14 атак окупантів біля Ласточкиного Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області, де загарбники 23 рази намагалися прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наші захисники відбили 2 атаки противника південніше Пречистівки та західніше Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог 13 разів безуспішно намагався атакувати позиції наших військ західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 2 безуспішні штурми.

Водночас, наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу та 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу, 2 пунктах управління, 4 артилерійських засобах, 4 складах боєприпасів та 1 станції радіоелектронної боротьби противника.

18.02.2024